Josephine Kay
Josephine Kay Spiritualiteit 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Ooit zei iemand tegen mij: ‘Maak je niet druk om dingen die nog gaan komen.’ Ik wilde namelijk direct antwoord hebben op iets en dat kreeg ik niet. Achteraf was dat een heel fijn en ontspannen inzicht over de toekomst. Want, ‘dingen’ gaan nog komen, en daar heb je op dit moment helemaal geen controle over. Wat heeft het dan voor zin om je daar nu al druk om te maken?

Toch blijft het lastig om ‘in het nu’ te leven. Ik heb de neiging om te willen fastforwarden of blijf te veel in het verleden hangen. Soms denk ik dat als ik zou weten hoe mijn toekomst eruit zou zien, ik een stuk gelukkiger in het nu zou kunnen leven. Want dan weet ik nu al dat het over 5 jaar helemaal goed komt met mij.

Dat ik een goede baan heb, gezond ben, in een fijne relatie zit, een mooi huis heb, er veel vrienden om me heen zijn die om me geven en een lieve familie die ik vaak zie.

De toekomst

Dit is natuurlijk een ideaalbeeld dat ik heb gecreëerd om mezelf gerust te stellen. Ik ben me er wel degelijk van bewust dat het leven soms onverwachte wendingen neemt en ik over een jaar bijvoorbeeld dit ideaalbeeld dat ik nu geschetst heb helemaal niet eens meer wil.

Ik blijf mezelf er daarom aan herinneren dat dit moment het enige moment is dat ik heb. En dit moment is eigenlijk best bijzonder en verdient de erkenning die het normaal niet krijgt.

Filmregisseur Baz Luhrmann gebruikte de tekst van een essay van Mary Schmich, dat werd gepubliceerd in 1997 in de Chicago Tribune, voor zijn bekende video ‘Everybody’s free to wear sunscreen‘. Een inspirerende tekst waar we, jaren later, nog veel van kunnen leren:

‘Don’t feel guilty if you don’t know what you want to do with your life, the most interesting people I know didn’t know at 22 what they wanted to do with their lives, some of the most interesting 40 year olds I know still don’t.’

Iedereen doet maar wat

We doen eigenlijk allemaal ‘maar wat’ en proberen er het beste van te maken. Waar komt dat gevoel ‘dat het nooit genoeg is’ toch vandaan? De kans is groot dat je een dak boven je hoofd hebt, kleding aan hebt en wat te eten hebt. Waarschijnlijk heb je ook vrienden en familie om je heen die om je geven.

Over het algemeen kun je prima leven zonder al te veel problemen. Maar toch zijn we niet tevreden met wat we hebben. We zoeken naar meer liefde, meer kennis, meer zekerheid en meer spullen. Volgens schrijver Leo Babauta hebben we niet door dat we vaak al genoeg hebben. En dat heeft alles te maken met niet bewust in het nu leven.

Meer lezen van dit artikel? Dat doe je in Het Bedrock-Boek!

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️