Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 27 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Laten we vooral níet in het nu leven (en dankbaar zijn dat het niet hoeft)

Van bankiers tot spirituele leiders en van filosofen tot Wilma van Human Resources: allemaal zijn ze het erover eens. In ‘het nu’ leven is de sleutel tot geluk. Alleen dan zouden we optimaal en stressvrij kunnen ervaren en genieten. Het lijkt een van de weinige zaken waar we het in de 21e eeuw over eens zijn. Toch is dat ‘in het moment leven’ nogal een opgave. Onze agenda’s puilen namelijk uit van de afspraken, op werk wachten helse deadlines en in onze ooghoek bevindt zich altijd wel een ongeduldig trillende iPhone, vragend om aandacht. Maar goed, gelukkig worden willen we allemaal natuurlijk. En dus kopen we óók nog massaal cursussen en boeken die ons moeten leren ‘in het moment’ te leven.

Doe nooit dingen onnadenkend

Les één: doe nooit dingen onnadenkend. In de wereld van de mindfulness is de automatische piloot de vijand. De was ophangen, afwassen, schoonmaken: bij alles worden we geacht ‘volledig aanwezig’ te zijn. Nu vind ik dat persoonlijk helemaal geen pretje. In mijn leven zijn zaken als afwassen en schoonmaken namelijk dingen die ik liever zo onbewust mogelijk doe, terwijl ik in mijn fantasie ergens op een onbewoond eiland in de zon lig.

Meditatie en loslaten: zo kan mediteren je helpen

Als ik probeer te mediteren, word ik voortdurend afgeleid. Vervolgens word ik chagrijnig omdat het me niet lukt. Ik probeer te genieten van afwasmomenten, maar ben fysiek en mentaal niet in staat om dit voor elkaar te krijgen. Daar raak ik vervolgens weer geïrriteerd van. Ik ga naar yoga om te leren ontspannen, maar ben na een kwartier hoogst gefrustreerd omdat het mijn buurvrouw wél lukt zich moeiteloos in de Kraai te vouwen.

Mindfullness

Mindfulness. Het zou een verweer moeten zijn tegen de druk van het moderne leven, maar lijkt daar juist steeds meer aan bij te dragen. Begrijp me niet verkeerd: ik weet dat meditatie heel veel (wetenschappelijk bewezen) voordelen heeft. Ik snap ook dat mindfulness voor sommige mensen het antwoord is op jarenlang ongeluk. En ik weet dat yoga voor mijn lenige buurvrouw ‘écht héél veel heeft betekend’ (dat heeft ze me namelijk verteld).

Maar voor mij werkt het niet. Ik blijf heen-en-weer stuiteren in een oneindige cirkel van zelfontwikkeling. Uiteindelijk voel ik me daardoor geen moment ontwikkelder of zelfbewuster, maar juist in alles mislukt. Ik moet van mezelf niet alleen meer een Pinterest-waardig huis hebben, maar ook een Pinterest-waardige mind. Wat levert dat ‘in het moment leven’ me nu eigenlijk op? En waarom zou ik überhaupt in dat moment moeten willen leven?

Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts hebben gedaan, gebeuren er bijzondere dingen

Ik snap dat het leuk is volledig aanwezig te zijn in een moment als je op een hagelwit strand onder een palmboom de downward dog aan het doen bent, maar is het ook nog leuk als de trein van 8:30 uur wéér vijftien minuten vertraging heeft en het perron überhaupt al veel te vol staat? En is het ook nog ‘goed’ als je laptop voor de twintigste keer deze week weigert te functioneren terwijl jij morgen een rapport af moet hebben voor je strenge baas waarvan je toch al het idee hebt dat hij je niet mag?

De kracht van ons brein

Is het mooie van het menselijk brein niet juist dat wij in staat zijn het heden, het verleden, de toekomst en onze fantasie allemaal tegelijk in parallelle gedachten te hebben zodat we moeiteloos kunnen switchen naar een fijnere plek als het heden even tegenzit? Dan zijn we misschien wel fysiek de was aan het ophangen, maar banjeren we mentaal ergens rond in een Aziatische stad met bananenplanten. En dan staan we lichamelijk misschien wel het eigeel van een vies bord te schrobben, maar herbeleven we tegelijkertijd het verrassingsfeest dat vrienden voor je organiseerden.

Misschien zouden we niet zoveel energie moeten besteden aan koste wat het kost in het moment leven. Dan kunnen we in plaats daarvan gewoon blij zijn dat we tijdens onaangename ogenblikken en vieze klusjes in gedachten héél ergens anders mogen zijn.

Meer lezen over in het nu leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Laten we vooral níet in het nu leven (en dankbaar zijn dat het niet hoeft)
Sluiten