Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Met deze 4 late night snacks zou je beter slapen, aldus een slaap-expert

Eten vlakvoor het slapengaan? Dat is geen goed idee, hoor je maar al te vaak. Je lichaam zou tijd nodig hebben om het eten te verwerken en niet net voor het slapengaan aan het werk moeten worden gezet. Toch bewijst onderzoek het tegendeel: deze 4 late night snacks zouden de nachtrust juist bevorderen. 

Naar bed gaan met een volle maag, dat is geen goed idee, vertelt ‘The Sleep Doctor’ en slaap-expert Michael Breus aan MindBodyGreen.

Aan de andere kant wil je ook niet met honger naar bed gaan. Een beetje eten voor het slapen gaan, kan prima, aldus Breus. Maar dan wil je wel kijken naar wat voor snacks je ‘s avonds laat nog naar binnen werkt.

Suikerhoudende voeding die zorgt voor een energiepiek is niet-verrassend géén goed idee. Wat dan wel?

Late night snacks voor een goede nachtrust

Waar snoepjes en koekjes vol zitten met suikers en je ‘s nachts waarschijnlijk wakker houden, bestaat er ook voeding die je slaap juist kan verbeteren, als we de Amerikaanse slaap-expert Breus moeten geloven.

Hij heeft het over deze late night snacks:

1. Zure kersen

Toegegeven: het klinkt niet direct als één van de meest lekkere snacks voor het slapengaan, maar hey: als je écht honger (of nou ja, trek) hebt, dan is dit wel je go to als je erna ook nog een beetje fatsoenlijk wilt slapen.

Zure kersen zijn namelijk rijk aan melatonine, het slaaphormoon dat je lichaam van nature aanmaakt als je gaat slapen en waardoor je dus slaperig wordt. Uit een onderzoek bleek dat wie zure kers-drank dronk voor het slapen gaan, hogere melatonine levels had en beter en langer sliep.

2. Avocado op een rijstwafel

Volgens slaap-expert Breus is een avocado op een rijstwafel een perfecte late night snack omdat het de perfecte balans heeft tussen vet en/of eiwitten (30 procent) en koolhydraten (70 procent).

Ook lezen: Avocado’s hebben een duister randje: maak kennis met de avocadomaffia

Vooral het eiwit en of vet houd je de hele nacht verzadigd en niet middenin de nacht wakker wordt met een hoge bloedsuikerspiegel.

3. Kikkererwten

Ook kikkererwten zijn geschikt als snack voor het slapengaan! Je kan ze in de oven doen en bestrooien met lekkere kruiden of een lik hummus nemen bijvoorbeeld. Waarom?

Luister ook: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

Kikkererwten behoren tot de complexe koolhydraten die de aanmaak van gelukshormoon serotonine stimuleren. Maar ze bevatten ook een hoog magnesiumgehalte en daarvan is aangetoond dat het een herstellende, diepe slaap ondersteunt.

Daarnaast zitten kikkererwten vol tryptofaan, het aminozuur dat een soort voorloper van serotonine is.

4. Omelet

Net als kersen bevatten zijn ook eieren rijk aan het slaaphormoon melatonine. Ook bevatten ze L-ornithine, een aminozuur dat de slaapkwaliteit kan verbeteren. Als je dan toch bezig bent, gooi er dan wat broccoli of asperges bij, die bevatten ook melatonine.

Jezelf vol eten voor het slapen gaan is geen goed idee, maar je wilt wel goed naar de signalen van je lichaam luisteren om te voorkomen dat je ‘s nachts wakker wordt van de honger. Deze late night snacks kunnen je slaap dus zelfs verbeteren!

Meer over voeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️