Redactie
Redactie Voeding 11 jan 2021
Leestijd: 6 minuten

Hoe je forever young blijft met de juiste voeding (volgens Kris Verburgh)

Onze maatschappij gaat soms tot het uiterste om eeuwig jong te blijven en daar worden miljoenen euro’s aan uitgegeven door middel van cosmetische ingrepen. We kopen de duurste gezichtscrèmes en voor de fijne lijntjes zijn er fillers en botox. Voor het echte werk: een facelift. Wie er jong(er) uit wil zien, moet (financieel) pijn lijden. Er moet toch een andere manier zijn om er forever 21 uit te blijven zien?

We vragen het arts, onderzoeker en schrijver van ‘Veroudering vertragen’ Kris Verburgh.

Waarom worden we ouder?

“Dat komt door allerlei processen. Zoals door eiwitten in en rondom onze cellen, die cellen beschadigen. Bij het ouder worden vormen zich ook suikerverbindingen in onze weefsels, ook wel crosslinks genoemd. Ook de machine in onze cellen die hun werking coördineert, begint te haperen bij het ouder worden.

Ook interessant: Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus

Deze processen beschadigen onze cellen en zorgen ervoor dat stamcellen in de huid afsterven. Dit maakt dat onze huid brozer en dunner wordt. Onze levensgewoonten hebben hier een belangrijke invloed op.

Een cosmetische ingreep zoals een facelift waarbij je huid wordt strakgetrokken of botox die je spieren verlamt, doet je er wel jonger uitzien, maar verandert niets aan het tempo van het verouderingsproces. Als we echt invloed willen uitoefenen, kunnen we het verouderingsproces vertragen met voeding.”

Wat moeten we doen om jong te blijven?

“Vooral gezond eten. Als je de juiste voeding eet, blijft je brein langer scherp, je hart langer goed, je huid elastischer en daardoor stel je rimpelvorming uit. Oftewel: je huid straalt en rimpels kunnen zelfs verminderen. Als je niet rookt, is voeding je krachtigste instrument om je gezondheid te verbeteren en veroudering te vertragen.”

Kun je je jong eten met de juiste voeding?

“Dichtslibbende bloedvaten, hoge bloeddruk en type 2 diabetes kun je met een goed gebalanceerd eetpatroon uitstellen, soms met wel 20 jaar of zelfs langer. Datzelfde geldt voor een gezonde huid en scherpe ogen. Ook hersenveroudering kun je afremmen door gezonder te eten.”

Wat moeten we eten als we rimpels buiten de deur willen houden?

“De huid is de spiegel van wat er in je lichaam gebeurt. Ogen, hersenen, huid, haar… alles staat in verbinding met elkaar. Als je huid gezond is, zijn je bloedvaten ook gezond. Dit komt omdat zowel de huid als de bloedvaten zijn opgebouwd uit dezelfde bouwstoffen, zoals collageen.

Must read: Deze 3 Japanse gezondheidsbommetjes genezen al eeuwen

Collageen is een eiwit en zorgt voor elasticiteit. Als je ouder wordt vermindert de collageen in je huid en in je bloedvaten, waardoor die achteruit gaan. Met tomaten, witte thee, olijfolie, blauwe bessen, boerenkool en spruitjes eten kun je dit proces vertragen en de gezondheid van de huid bevorderen.

Daarnaast verminderen deze producten ook nog eens de kans op een hartaanval. Een granaatappeltje op zijn tijd is ook niet verkeerd, trouwens.”

Wat moeten we vooral niet eten?

“Eet geen overmaat aan snelle suikers, als frisdranken en koeken. Laat brood, pasta, aardappelen en rijst ook veel vaker achterwege, want het zetmeel in deze producten wordt in het lichaam omgezet in glucose en dat zorgt weer voor vorming van suiker-crosslinks en onder andere rimpels.

Gekookte aardappelen veroorzaken zelfs hogere suikerpieken in je lichaam dan tafelsuiker. Vervang deze producten meer door groente, peulvruchten, fruit, paddenstoelen of quinoa.”

Lees ook: Waarom binge-eten we eigenlijk (én wat doet het met ons?)

Rood vlees is ook een vijand, zeker de bewerkte vleesproducten zoals hotdogs, gerookt spek en worst. Vlees en eieren van koeien en kippen die worden gevoederd met gemodificeerd graan in plaats van met gras uit de weide, bevatten veel meer omega 6-vetten die ontsteking bevorderen.

Eet je toch vlees? Kies dan voor biologisch wit vlees van gras gevoederde dieren. En kies voor vis, dat omega 3-vetten bevat, die ontstekingen verminderen.”

“Ook niet doen: ongezonde vetten als transvetten eten dat in fastfood en gefrituurde gerechten zit. Eet meer gezonde vetten afkomstig van noten, zaden, avocado’s of olijfolie. Als je op deze manier eet, maak je grote sprongen. Het leven wordt er ook niet minder gezellig door, omdat je heel lekkere gerechten met gezonde voeding kunt klaarmaken.”

Stel, ik heb jarenlang altijd gerookt, weekenden lang doorgezakt en veel rood vlees gegeten. Kan ik deze schade nog herstellen?

“Het is nooit te laat om te beginnen. Via gezonde voeding kun je ziektes zoals diabetes type 2 terugdraaien. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat 80 procent van de onderzochte hartpatiënten met een aangepast gezond voedingspatroon binnen 3 maanden geen operatie meer nodig had.

Er is dus veel winst te behalen. Binnen 100 jaar kijken we terug op de medische wereld en dan zeggen we ‘hoe kán het dat we toentertijd patiënten volpropten met pillen in plaats van naar hun dieet te kijken?’”

Kunnen we na een nacht doorzakken de schade herstellen met een bakje bosbessen als ontbijt?

“Je kunt zo’n nachtje doorhalen niet afkopen met blauwe bessen of walnoten. Bosbessen zijn gezond, maar de kater an sich is al niet oké.

Tuurlijk, mensen willen ook plezier maken. Voor een goed effect is het vooral belangrijk dat je gezonde voeding met regelmaat toepast. Een detoxkuur één keer in het jaar is geen optie. Als je 80 procent gezond eet kan af en toe zondigen geen kwaad.”

Dus gezond oud worden is voor altijd een gebalanceerd voedingspatroon?

“Als we kijken naar de levensstijl van inwoners op Okinawa hebben ze één ding gemeen: ze worden gemiddeld 17 jaar gezond ouder dan elders. Er komen daar 5 keer meer 100-jarigen voor dan hier in het westen.

Dit is niet genetisch bepaald, maar iets cultureels dankzij hun voedingspatroon dat bestaat uit veel vis, peulvruchten, paddenstoelen en groene thee in plaats van koffie en een overmaat aan koolhydraten.

Dit vind je vast ook leuk: Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Ook in de 5 andere ‘blauwe zones’ zoals op Sardinië en op Ikara (Griekenland) worden mensen op een gezonde wijze 100 dankzij een gevarieerd dieet met meer noten, olijfolie, groente en fruit en zonder onbewerkte voeding.”

Zijn er naast voeding nog meer onderwerpen die meehelpen aan een jong lichaam?

“In de toekomst komen er technieken die je jong kunnen houden, zoals Alzheimer-vaccins, suiker-crosslinks-brekers, enzymen die je cellen opkuisen of stoffen die de energiecentrales van je cellen verjongen.

Maar de krachtigste methode die we nu hebben is voeding. Verder: een goede gezichtscrème met zonneprotector is ook een must. Ze beschermen de huid tegen Uv-stralen en tegen verdamping zodat het vocht in de huid op peil blijft. Slapen is ook erg belangrijk, maar vergeet ook niet ontspanning.

In deze hectische tijd waarin we leven is het belangrijk om je brein te herprogrammeren. Mediteren dus! Combineer dit met lichaamsbeweging, minder stress, gelukkig voelen en niet roken en je gaat een gezond en veel minder rimpelig leven tegemoet.”

Arts en onderzoeker Dr Kris Verburgh doet onderzoek naar voeding, veroudering en metabolisme. Met zijn boeken De Voedselzandloper en Veroudering Vertragen probeert hij mensen bewust te maken over welk effect voeding heeft op het lichaam.

Niet alleen haalde hij de Schijf van Vijf onderuit – we hebben echt niet zoveel koolhydraten nodig – ook schetst hij toekomstige doorbraken die veroudering kunnen afremmen, zodat we zolang mogelijk gezond kunnen blijven of zelfs weer jonger kunnen worden.

Meer lezen over gezond eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️