Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 24 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

De overheid moet meer aandacht aan gezonde voeding besteden (Minister van Voedsel een idee?)

Gezond en duurzaam eten wordt een steeds belangrijker topic onder de Nederlandse consument: dat blijkt uit de resultaten van het Duurzaamheidskompas ‘Gezond en Duurzaam Voedsel’ dat Schuttelaar & Partners samen met SAMR (SmartAgent MarketResponse) heeft uitgevoerd. Een dikke meerderheid van de consumenten vindt dat we in de toekomst meer aandacht moeten besteden aan gezonde en duurzame voeding. Wie daar voor moet gaan zorgen? De overheid.

Ministertje spelen

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de consumenten een duidelijke rol ziet weggelegd voor de overheid. Hoe zij dat voor zich zien? Door bijvoorbeeld een Minister van Voedsel te benoemen. Deze Minister zou zich dan bezig moeten gaan houden met gezond en duurzaam voedsel. En dan niet alleen ‘bezig houden met’, nee: goedkoper maken. In ieder geval goedkoper dan ongezond voedsel.

Dit wil de EU aan ons plastic-beleid veranderen (en dat is nodig ook)

Daarnaast zien consumenten graag dat deze toekomstige Minister van Voedsel orde schept in de tegenstrijdige informatie over voedsel, en eerlijke communicatie verplicht. Consumenten verwachten dat de keuze voor gezond voedsel hierdoor makkelijker wordt gemaakt. Informatie waarop voedsel beoordeeld kan worden is nu vaak onvoldoende of ontbreekt.

Gedeelte verantwoordelijkheid

Slechts een klein deel van de consumenten (15 procent) staat negatief tegenover een Minister van Voedsel. Zij menen dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf is om gezond te eten. Ook heeft niet iedereen evenveel vertrouwen in de overheid. Al is de overheid niet de enige die verantwoordelijk is volgens de consument.

Ook van bedrijven, maatschappelijke organisaties en regionale overheden wordt verwacht dat zij in actie komen om een beter voedselbeleid te creëren. Zij zouden volgens de consument hun verantwoordelijkheid moeten nemen om meer gezonde en duurzame voeding te gaan produceren en dat ook te stimuleren.

Shocking: binnen 5 jaar is de klimaatlimiet bereikt (en dit kan jij doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De overheid moet meer aandacht aan gezonde voeding besteden (Minister van Voedsel een idee?)
Sluiten