Kaira van Wijk
Kaira van Wijk Welzijn 3 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 3 Japanse gezondheidsbommetjes genezen al eeuwen

Worden de gojibes en de veelkleurig met tropisch fruit gedecoreerde chia bowl inmiddels zegevierend binnengehaald als powerfoods, in Japan kennen ze al eeuwenlang krachtige voedselsoorten met een helende, anti-verouderende werking. Daar komt geen hype aan te pas. 

We delen 2 Japanse (levens)lessen.

  1. Gerechten zijn in Japan vele malen kleiner én met stokjes eet je ook een stuk langzamer en dus bewuster. Een mooie uitspraak in Japan is: hara hachi bun me. Dit betekent zoveel als: eet tot je 80 procent vol zit.
  2. Vers hebben ze in Japan hoog in het vaandel staan. Bij ons ook, zou je zeggen? De definitie van ‘vers’ is hier nét iets anders. De garnaal met het smaragdgroene staartje die bij ons aan tafel werd geserveerd bewoog nog. Levend? ‘Ja’, beaamde Mayuko: ‘Wat is er verser dan het eten van een nog levende vis?’ Daar valt niet veel tegenin te brengen. Toch bleef het schaaldier na die mededeling veilig in zijn kom liggen. Opmerkelijk: tot de jaren ’20 van de vorige eeuw leefden Japanners vrij geïsoleerd en voor minstens 90 procent veganistisch.

Onze top 3 Japanse ‘krachtpatsers’ op het gebied van voeding waren toen allang bekend en geliefd.

Lotus

Wil je gezonder leven? Strooi dan eens wat lotuswortel door je dis of trek er thee van. De lotus heeft een textuur met vele gaatjes waardoor je naar de andere kant kunt kijken – dit symboliseert een wens voor de toekomst.

Volgens oud Japans gebruik hoort de lotus dan ook bij de osechi-ryōri. Voeding dat voor geluk en voorspoed staat en gretig wordt geconsumeerd om het nieuwe jaar in te luiden. Treffend: de fysieke gelijkenis van de lotuswortel met longen.

Ook lezen: Hanami: de Japanse manier van naar bloemen kijken

Kleine doseringen sap van rauwe, fijn geraspte lotuswortel zou bevorderlijk zijn bij long-gerelateerde aandoeningen, zoals astma en hoesten, voor hartkwalen, om energie te verhogen en gifstoffen te neutraliseren. Verkouden? Lotuswortel-thee gemixt met kuzu (ook een wortelsoort) doet wonderen. Lotus bestaat bovendien voor maar liefst 20 proceng uit proteïne en is goed voor je spijsvertering.

Matcha

Deze heb je vast zien langskomen op Instagram: caffé latte, maar dan jasmijngroen van tint. Matcha thee is eigenlijk de bekende gunpowder thee, maar dan in poedervorm. Groene thee vormt een van de zeven voedselpilaren waar auteur Naomi Moriyama in haar veelgelezen boek ‘Japanese people don’t get old or fat’ hoog over opgeeft.

Onder die pilaren vallen ook: rijst, zeewier (eveneens een van de meest voedzame planten op aarde waar tot maar liefst tien keer zoveel calcium in kan zitten dan in koemelk), noedels, vis, tofu en fruit. De matcha-cake (liefst met adukibonen-pasta) is sinds onze reis naar Japan een favoriet dessert, en matcha zelf zit bomvol antioxidanten.

Umeboshi

Toegegeven, Umeboshi snoep je niet even weg. De pickled plum is zeer sterk van smaak, maar je kunt er bijvoorbeeld ook thee van trekken. De Umeboshi Plum werkt sterk ontgiftend en wordt zelfs ‘de Koning van Alkalische voeding’ genoemd. Alkalisch eten gaat (kort samengevat) de verzuring van je bloed tegen; veroorzaakt door het consumeren van bijvoorbeeld een teveel aan vlees, koffie of zuivel. Last van een kater terwijl je dit leest? Umeboshi zou zomaar al je (kop)zorgen weg kunnen nemen.

Meer healthy vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️