Je spijsvertering heeft extra aandacht nodig als je thuiswerkt (en dit is hoe)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fthuiswerken-krabbel.jpg)
Sinds de meeste van ons al een tijdje thuiswerken en daar voorlopig waarschijnlijk weinig verandering in gaat komen, is het extra belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen. Je lichaam (en geest trouwens ook) heeft dat misschien meer nodig dan je in de gaten hebt. Wist je bijvoorbeeld dat je spijsvertering het hard te verduren heeft door al het thuiswerken?
Met een pandemie gaande, is er een grote kans dat er van gezonde routines als op tijd opstaan, fatsoenlijke kleren aantrekken, fietsen naar je werk en naar de sportschool gaan, niet veel meer over is. Dat is vervelend, want juist nu heeft je lichaam dat extra nodig.
Daarom schreven we eerder hoe je bijvoorbeeld productief kan blijven terwijl je thuis blijft (dus nee, doe geen pyjama aan als je werkt). Maar niet alleen je productiviteit kan komen te lijden onder het thuiswerken, ook je spijsvertering zou er niet al te blij mee zijn, lezen we op Gezondheidsnet.
Thuiswerken versus je spijsvertering
Nu lijken je spijsvertering en werkomgeving niet veel met elkaar te maken te hebben, maar toch is dat minder onlogisch dat het in eerste instantie klinkt. Waarom? Stress, een ander eetpatroon en minder beweging hebben namelijk stuk voor stuk invloed op je stoelgang.
Stress
In een Bedrock Talks podcast-aflevering met stress-expert Thijs Launspach lieten we ons vertellen hoe funest stress is op de rest van je gezondheid.
Wanneer je stress ervaart, kan dat grote invloed hebben op je stoelgang, je hersenen staan namelijk in contact met je darmen. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van obstipatie of juist een hele snelle spijsvertering. Met een minder duidelijk verschil tussen werk en privé, kan je nu meer stress ervaren. Hélemaal als je kinderen thuis hebt.
Zorg daarom voor een goede werk plek, met een standaard, los toetsenbord en muis. Loop af en toe een rondje, neem op pauze (echt doen!) en berg je spullen aan de eind van de dag weer op zodat je je werk écht kan loslaten.
Koningsontbijt
Nu je ‘s ochtends minder vroeg hoeft op te staan om naar je werk te haasten, heb je (waarschijnlijk) ineens een stuk meer tijd in de ochtend. Het gevolg? Tijd voor een koningsonbijt! Daar is in principe niets mis mee, mits er voldoende voedingsstoffen inzitten (zoals vetten, eiwitten en koolhydraten) die ervoor zorgen dat je de rest van de dag een verzadigd gevoel hebt.
Maar eet je nu vaker een uitgebreid ontbijt met veel suiker (zoals fruitsapjes), muesli, croissants, witte broodjes met zoetigheid erop, dan komt dat je spijsvertering niet bepaald ten goede. Benieuwd hoe je wél voor een gezond ontbijt zorgt? Op deze manier voeg je meer groenten toe aan je ontbijt!
Snacken
Doordat de koekjestrommel en andere lekkere (maar ongezonde) snacks nu de hele dag binnen handbereik liggen, is de kans groot dat je sneller geneigd bent om te snacken dan wanneer je op kantoor zou zitten. Helaas zitten in de meeste snacks niet bepaald goede voedingstoffen die ook geen verzadigd gevoel geven (en juist wel een suikerpiek) waardoor je wilt blijven snacken.
Oplossing? Ga voor gezonde snacks!
> Voorkom ongezond snoepen met deze heerlijke healthy snacks
Minder beweging
Waar je normaal gesproken naar je werk of de trein fietst (of loopt), rondjes door het kantoor loopt (al is het naar de koffiemachine en terug) of door de stad fietst om vrienden te zien, zit je nu het grootste gedeelte van de dag binnen. Ook zijn sport- en yogascholen dicht, dus gemiddeld krijgen we een stuk minder beweging dan normaal gesproken.
En daar is je spijsvertering (en bijna alle andere lichaamsdelen) niet blij mee en kan je bijvoorbeeld last krijgen van obstipatie. Zorg daarom voor een nieuwe routine; ga een rondje lopen, volg online sportklasjes of pak de fiets!
Er is aanbod genoeg! Dit zijn onze favoriete yoga work-out video’s!
Meer over thuiswerken?
- Voorkom een burn-out van thuiswerken met deze tips
- De 6 grote voordelen van thuiswerken
- Thuiswerken met kinderen: zo lukt het toch