Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Voeding 15 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Smeren maar! Zo gezond is jouw dagelijkse lik pindakaas

In Nederland zijn we verknocht aan onze potten pindakaas. En dat is te merken, want de pindakaas-schappen worden steeds uitgebreider; van de klassieker Calvé tot pure pindakaas met stukjes en pindakaas met allerlei smaakjes. En terecht: pindakaas is hartstikke lekker. Maar; is pindakaas ook gezond? En is het oké om het elke dag te eten (zoals ik zelf stiekem doe)?

Je kan het op je brood smeren, er pindasaus van maken en het gebruiken in allerlei baksels, pindakaas is super veelzijdig en kan je gebruiken in talloze combinaties. Maar hoe gezond is het precies?

Is pindakaas gezond?

We kunnen er lang of kort over zijn, maar pindakaas (en alle andere notenpasta’s) die voor de volle 100 procent bestaat uit pinda’s is gezond.

Als er niks aan jouw potje versgemalen pinda’s wordt toegevoegd (zoals suiker of extra zout) is pindakaas gezond broodbeleg (of een gezonde toevoeging aan je homemade granola, een heerlijke dip voor bij je dadels of noem het allemaal maar op waar je graag pindakaas bij eet).

Maar wat maakt pindakaas dan zo gezond?

Onverzadigde vetten

Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat pinda’s en ongezouten noten veel onverzadigde vetten bevatten en daarom de kans op hartziekten verkleint en het LDL-cholesterol (wat niet goed is voor je bloedvaten) verlaagt.

Rijk aan eiwitten

Daarnaast is pindakaas rijk aan proteïne. Pindakaas bevat zeker 26 gram eiwitten op 100 gram pindakaas, mits je dus de 100 procent variant pakt. Lekker voor na het sporten!

Veel vitamines, mineralen en vezels

Ook bevat pindakaas veel vitamines en mineralen waar je lichaam wat aan heeft. Pinda’s zijn rijk aan magnesium, koper, zink, kalium, ijzer, calcium, vitamine E en diverse B-vitamines, lezen we op Drogespieren.nl.

Daarnaast zit pindakaas boordevol voedingsvezels waar je darmen (en daarmee ook je brein) heel happy van worden.

Ook interessant: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout 

Bevat veel omega 6

Pindakaas is ook rijk aan omega 6-vetzuren. Daar is in principe niks mis mee, maar vaak krijgen we al veel omega 6 binnen. Een teveel aan het vetzuur kan meer kans op hart- en vaatziekten tot gevolg hebben.

Al met al is pindakaas rijk aan allerlei goede vitamines en mineralen. Het bevat misschien veel calorieën (hoewel je daar beter niet op kunt letten), maar zolang het je lijf goede voedingsstoffen brengt is dat hetgeen wat telt.

En onthoud dat voor alles geldt; eet gevarieerd. Wissel jouw dagelijkse volkoren boterham pindakaas dus eens af met een lik amandelpasta of cashewpasta. Ook lekker én gezond.

Recepten met pindakaas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Smeren maar! Zo gezond is jouw dagelijkse lik pindakaas
Sluiten