Meer energie nodig? Eet dan deze voeding

Meer energie, dat willen we allemaal. Tegenwoordig verliezen we namelijk veel energie aan externe factoren. Zonder dat we het doorhebben is vooral voeding een van de belangrijkste energielekken. De juiste voeding geeft energie, maar de verkeerde voeding kóst energie. Door gezond te eten creëer je ook een gezond energieniveau. Maar wat moet je nu eten voor wat extra power? Charlotte Labee van Your Brain Balance weet het antwoord.

Ze tipte al eerder de voedingssoorten, die goed zijn voor een beter geheugen en meer focus en helpt ons nu om een energiedip te voorkomen.

Schreeuwen om suikers

Nu is iedereen anders en levert niet elk dieet dezelfde energie op voor elk mens. Als jij een enthousiaste sporter bent, dan heb je een stuk meer voedingsstoffen nodig dan iemand die nauwelijks beweegt. Toch hebben veel voedingsstoffen hetzelfde effect op verschillende mensen. Denk alleen al aan de manier waarop voedingsstoffen onze bloedsuikerwaarden beïnvloeden.

Charlotte: “Als jij de ochtend begint met ontbijtgranen met melk en versgeperste jus, dan kun je erop rekenen dat je lichaam rond het middag uur gaat schreeuwen om suikers. Lunch je vervolgens met brood, dan herhaalt dit patroon zich de rest van de dag en eindig je de dag uitgeput. Simpelweg door de voeding die je hebt gegeten.”

Mijd chemisch bewerkte voeding

Maar dat kan ook anders, bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste koolhydraten die energie geven. Denk aan groenten zoals broccoli, spinazie, asperge, bloemkool, rode aardappel, bonen, kikkererwten en bruine rijst. Het is vooral belangrijk dat er een grote hoeveelheid vezels in dit soort koolhydraatrijke voeding zit.

Wil je direct vooruitgang in je energieniveau? Mijd dan alle chemisch bewerkte voeding en skip zoveel mogelijk suikerrijke producten. Dit zijn voedingsmiddelen die je energie roven, je immuunsysteem verzwakken en je brein slopen. Helaas hebben veel mensen tegenwoordig te maken met een suikerverslaving.

En juist als je weinig energie hebt, is je behoefte aan suiker veel groter. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht. Als je last hebt van een suikerverslaving is het belangrijk dat je puur en onbewerkt eet, meer beweegt (vooral vóórdat je gaat eten) en geen extreme diëten volgt. 

Variëren met voeding

Voor meer energie is er niet één specifiek product dat vermoeidheid en energieproblemen direct oplost. Het is vooral belangrijk om te variëren met je voeding. Wel zijn er een aantal voedingsmiddelen die je energieniveau effectief ondersteunen, namelijk deze:

1. Banaan

Samen met de appel is de banaan in Nederland de meest gegeten fruitsoort. Toch zijn de meningen over bananen verdeeld. Dat komt omdat ze redelijk veel suikers bevatten, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen.

Eet daarom liever niet meer dan één stuk per dag en kies je banaan op een bewuste manier. In een hele rijpe banaan zit namelijk veel meer suiker dan in een groene. En ook de sliertjes moet je opeten, want hier zitten ontzettend goede voedingstoffen in.

Het fijne is dat een banaan veel vezels bevat, dus je zit er snel vol van. Bananen zijn rijk aan magnesium, die je energiehouding ondersteunt. Ook bevatten ze veel kalium, dat goed is voor de zenuwprikkeling en zorgt voor een lagere bloeddruk. In tijden van stress of vermoeidheid ontstaat er een tekort aan kalium, dus dan is een goed moment om een banaan te eten!

2. Amandelen

Amandelen zijn een rijke bron van vitamine E door het bestanddeel alfa-tocotriënol. Ze worden in diverse onderzoeken genoemd als beschermer van onze neuronen en ondersteunen de vitaliteit en energiehuishouding van het brein. Een handje amandelen voorzien je hersenen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E en geven direct meer energie.

Vitamine E is een sterke antioxidant die zorgt voor de afvoer van energieverslindende vrije radicalen. Ook bevatten amandelen B-vitaminen en mineralen zoals koper en magnesium. Laten dit nu net de voedingsstoffen zijn die een gezonde energiewisseling ondersteunen. Door het eten van amandelen verbeter je dus de energieopname uit de rest van je voeding.

Lees ook: Hoe stress ervoor zorgt dat je minder voedingsstoffen opneemt

3. Chiazaad

Een heel fijn zaad dat je makkelijk aan lekkere en gezonde gerechten kunt toevoegen. Denk aan koekjes, havermoutpap en smoothies. Chiazaad is heerlijk in je ontbijt, dessert of over je salade. Je kunt dit zaad eigenlijk bijna overal bij doen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt, bijvoorbeeld om strijders in tijden van oorlog meer energie en uithoudingsvermogen te geven.

Chiazaad bevat enorm veel goede voedingsstoffen, zoals antioxidanten, omega 3-vetzuren, vezels en eiwitten. Dit zaad werkt goed tegen ontstekingen in het lichaam en hoe meer ontstekingen je in je hebt, hoe meer energie je hieraan kwijtraakt.

Lekker recept: Goed vullend sapje met avocado, mango, banaan, kokosmelk, honing & chiazaad

4. Spinazie

Ook met spinazie kun je alle kanten op. Of het nu rauw, geroerbakt, door een pannenkoek of smoothie is. Je kunt er allerlei variaties meer verzinnen. Koop spinazie wel biologisch, zo beperk je je inname van chemische bestrijdingsmiddelen.

Deze groente bladgroente bevat niet zoveel ijzer als soms wordt beweerd, maar wel genoeg om een bijdragen te leveren aan je energieniveau. De echte energiebooster zit ‘em vooral in de mineralen: magnesium, kalium, koper, zink, fosfor, calcium en natrium. Spinazie heeft ze allemaal en bevat ook nog eens veel vezels die je energie geven.

5. Zalm

We zijn in Nederland niet echte viseters. Hierdoor komen we vaak omega 3-vetzuren tekort, die vooral aanwezig zijn in vette vis zoals zalm. Een tekort aan deze vetzuren veroorzaakt een laag energieniveau en daarom is het niet zo gek dat veel Nederlanders vermoeidheidsklachten ervaren. Omega 3-vetzuren dragen ook nog eens bij aan een goede opname van essentiële B-vitaminen.

Must read: Vergeet visolie: dit is waarom je vanaf nu dagelijks algenolie wilt slikken

Zorg dan ook dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt, maar let wel op de voedingsbron die je hiervoor gebruikt. Kies bij voorkeur voor wilde vis en probeer kweekvis te vermijden, die zijn namelijk een slechte bron van omega 3.

6. Artisjok

Niet standaard in je keuken te vinden, maar een feestje voor je energiepeil: de artisjok. Vooral de bladeren, want deze bevatten de meeste voedingsstoffen en daarom is het zonde om alleen het artisjokhart (het zachte binnenste van de bloem) te eten. Hij zit vol met vezels, magnesium, kalium, foliumzuur, antioxidanten, vitamine C en K. Allemaal bevorderlijk voor jouw energie.

Daarnaast bevat de artisjok veel eiwitten, vandaar dat hij zo populair is in de vegetarische en veganistische keukens. Deze bloem (ja het is echt een bloem, die wordt gegeten als groenten) staat bekend om de reinigende werking voor onze lever en bevordert onze spijsvertering.

Lees ook: De musthaves van het keukenkastje van iedere vegan

Nóg meer energie

Andere voedingssoorten die goed zijn voor ons energieniveau zijn bruine rijst, honing (zoals de Nieuw-Zeelandse Manukahoning), zoete aardappel, sinaasappel, appel, kidneybonen, yoghurt, eieren, water, kikkererwten, erwten en sperziebonen. Ze zeggen weleens: ‘je bent wat je eet’. Onthoud dat goed als je voor pampus op de bank ligt, graait in een chipszak en je afvraagt waarom je zo moe bent.

Met een beetje gezond verstand en de juiste voeding, kan je de hele wereld (of in ieder geval een stukje meer) aan!

More mood food

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Meer energie nodig? Eet dan deze voeding
Sluiten