Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 17 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat een appel kan betekenen voor je lichaam én je mentale gezondheid

Appels zijn gezond en dat is maar goed ook, want we eten ze maar al te graag. Of ze nu vers zijn, in stukjes, gebakken, gedroogd, geprakt of in een taart; we lusten er letterlijk pap (denk maar aan appelmoes) van. Gelukkig voor ons zijn appels dus super voedzaam. Maar wat zijn eigenlijk alle gezondheidsvoordelen van appels?

Appels zijn gezond… Zoiets konden we al wel raden. Zeker als we de spreuk: ‘snoep verstandig, eet een appel’ horen. Maar de gezondheidsvoordelen eindigen niet bij fysieke gezondheid; het eten van een appeltje schijnt ook goed te zijn voor onze mentale gezondheid. 

Hoe zit dat?

Appels zitten vol vitamine en mineralen

Appels zitten vol vitamine (een stuk meer dan ‘enkel’ vitamine C). Ook bevat een appeltje veel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mineralen. 

Gerelateerd: Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Appels voor een gezond cholesterol

Appels hebben ook invloed op je cholesterol. Het eten van een appel heeft zelfs dubbel positief effect op je cholesterol. Het verlaagt namelijk je slechte cholesterol (HDL-cholesterol) en verhoogt de goede cholesterol (LDL-cholesterol).

Even wat uitleg: Cholesterol – wat is dat nou? Een duidelijke uitleg

Dit komt doordat een appel vezels, plantensterolen en polyfenolen bevat. Deze voedingstoffen hebben allemaal een positief effect op beide cholesterolwaardes.

Voor een gezonde bloedsuikerspiegel

Appels zijn rijk aan vezels die voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel zorgen. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt er weer voor dat alle cellen in ons lichaam genoeg energie krijgen.

In een normale situatie zorgt ons lichaam ervoor dat het bloedsuikergehalte precies in evenwicht is. Dit komt doordat appels de cellen die in de alvleesklier (die insuline aanmaken) gezond houden. Ons lichaam maakt insuline aan als de suikerspiegel te hoog is. Het eten van een appel zorgt er dus voor dat ons lichaam zelf het bloedsuikerevenwicht goed kan behouden.

Lees ook: Ben jij een echte zoetekauw? Zo houd je je bloedsuikerspiegel in evenwicht

Bij diabetes werkt dit proces niet optimaal. Een patiënt moet dan insuline bijspuiten om de bloedsuiker te verlagen. Uit onder andere dit onderzoek blijkt dat het eten van een appel de kans op diabetes type 2 kan verlagen.

Appels zijn laag in calorieën

Een appel bevat heel weinig calorieën. Zo bevat één appel ongeveer 80 kcal. Maar door de hoge concentratie vezels krijg je wel snel een verzadigd gevoel. Een appeltje is dus een gezonde snack waar je niet snel van zult aankomen. Maar pas op: een appel bevat ook natuurlijke suikers.

Appels voor een gezonde stoelgang

We hebben het al een aantal keer benoemd: een appel bevat relatief (gekeken naar andere fruitsoorten) veel vezels. Zo’n 2,7 gram per appel. Vezels zijn ontzettend goed voor onze stoelgang. Dit komt doordat vezels als een soort spons vocht opnemen in onze darmen. Hierdoor wordt harde ontlasting zacht en soepel, terwijl dunne ontlasting indikt.

Appels werken ontstekingsremmend

Ook werkt het eten van appels ontstekingsremmend. In een appel (en met name de schil) zit namelijk het stofje quercetine, dat is een natuurlijke bron aan antioxidanten. Die helpen het lichaam om ontstekingen aan te pakken en te vechten tegen vrije radicalen.

Een leuk feitje tussendoor: Nederlandse appels hebben het hele jaar door een lage klimaatbelasting. Een appeltje is dus niet alleen gezond voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Appels voor een gezond geheugen

Toch heeft het eten van appels niet alleen positieve effecten op je fysieke gesteldheid, ook op je mentale gezondheid.

Dat stofje, quercetine, waar we het net over hadden, kan namelijk ook ontstekingen van neuronen verminderen, wat goed is voor de gezondheid van je hersenen. Het kan daardoor je geheugen verbeteren.

Geheugen verbeteren: 3 tips van een breincoach om je geheugen te verbeteren

Een goede bloedtoevoer voor de hersenen

Het is goed om een hogere bloedtoevoer naar je hersenen te hebben. Het zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen naar je hersenen kunnen komen, waardoor ze nóg beter kunnen functioneren. Uit een Fins onderzoek blijkt dat het eten van appels de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt.

Nog iets anders: uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het drinken van appelsap kan helpen bij het op peil houden van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter die belangrijk is bij het voorkomen van Alzheimer.

Disclaimer

Toch is het niet verstandig om heel de dag door appels te eten. Dit komt doordat een appel veel fructose (fruitsuiker) bevat. En teveel suikers is nooit goed.

Verder hebben appels een hoog zuurgehalte. Daardoor kan het eten van te veel appels gevaarlijk zijn voor je tanden en voor je maag.

Zoals je ziet, kan zoiets simpels als een appel veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Dus als je de volgende keer aan het twijfelen bent in de supermarkt of je een stuk chocolade neemt, of een stuk fruit. Dan zeg ik bijdezen: snoep verstandig, eet een appel, maar doe het met mate.

Meer gezondheidsvoordelen van:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️