Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 16 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Een wetenschapper deelt 7 manieren om te dealen met piekergedachten

Piekeren is iets van alle tijden. Toch hebben veel mensen tegenwoordig meer redenen om te piekeren: de onzekerheid die deze pandemie met zich meebrengt, zieke familieleden en beslissingen van de regering die je dagelijkse reilen en zeilen in de war brengen. Is het mogelijk om controle te krijgen over dit soort piekergedachten? Wetenschapster Caroline Leaf beweert van wel.

Neuropsychologe Caroline Leaf tipt 7 manieren om te dealen met piekergedachten. Want hoewel je sommige dingen niet altijd kunt controleren, kun je altijd de controle nemen over je piekergedachten.

7 x manieren om te dealen met piekergedachten

Dit zijn ze:

1. Probeer te leren uit je angst

Piekergedachten gaan vaak hand in hand met intense gevoelens van angst. De kunst is echter om jezelf de vraag te stellen: “Wat kan ik hieruit leren?”. Of: “Wat vertelt deze situatie me over mezelf?”.

Ook interessant: Waarom angsten niet altijd te relativeren zijn (en hoe je er dan toch mee omgaat)

Probeer je eigen gedrag op die manier vanuit een objectief standpunt te observeren. Dit proces zorgt voor een sterke energiestroom in je brein die het makkelijker maakt om oplossingen, in plaats van problemen, te zien.

2. Zorg (tijdelijk) voor afleiding

Tijdelijke vormen van afleiding geven je emoties de ruimte om te kalmeren. Houd hierbij in je achterhoofd dat het ongeveer 60 tot 90 minuten tijd in beslag neemt alvorens hevige emoties kunnen gaan liggen.

Nuttige manieren van afleiding zijn yoga, een rondje hardlopen, een boek lezen of bellen met een vriendin.

3. Neem je piekergedachten niet mee in bed

Heb je ‘s avonds last van piekergedachten? Probeer dan om ze van je af te zetten voor je gaat slapen. Dat kan bijvoorbeeld door je gedachten op te schrijven in een dagboek.

Must read: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

Het simpelweg noteren van je gedachten, brengt je vaak al wat meer in balans. Zaken opschrijven zorgt er daarnaast ook voor dat gedachten minder beangstigend en overweldigend lijken. Kortom: zorg dat je altijd een notitieboekje en iets om te schrijven bij de hand hebt.

4. Bereid een actieplan voor

Als je van jezelf weet dat je vaak piekert, bereid dan een actieplan voor. Dit actieplan gaat van start wanneer je merkt dat je in een negatieve spiraal van piekergedachten belandt.

In het actieplan neem je bijvoorbeeld zaken op als:

  • Zodra ik in de piekermodus beland, zet ik een timer van 5 minuten waarin ik mijn gedachten laat gaan. Na 5 minuten zoek ik afleiding in een rondje hardlopen of yoga.
  • Zodra ik in de piekermodus beland, bel ik een goede vriendin op die me een nuchter perspectief op de situatie kan bieden.
  • Zodra ik in de piekermodus beland, neem ik mijn notitieboek en schrijf ik alles op.

Bedenk wat voor jou een haalbaar actieplan is en schrijf dit ergens op. Door dit plan op voorhand op te schrijven, vergroot je de kans dat je dit ook daadwerkelijk zult toepassen.

5. Zoek de juiste mensen op

Jezelf omgeven met de juiste mensen is cruciaal voor een goede mentale gezondheid. Probeer in kaart te brengen welke mensen je piekergedachten alleen maar verergeren en welke mensen je mentale gezondheid een handje helpen.

Lees ook: Op afstand van je vrienden of partner? Zo onderhou je tóch je sociale leven

Het is belangrijk dat je jezelf voornamelijk omringt met die laatst groep mensen, vooral wanneer je zelf een lastige periode meemaakt. Grenzen stellen aan mensen die je mentale gezondheid naar beneden halen is essentieel voor je psychologisch welzijn.

6. Zet je piekergedachten op pauze

Je gedachten op pauze zetten, klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je jezelf volgens Caroline Leaf trainen om gedachten tijdelijk stop te zetten.

Zo kun je bijvoorbeeld proberen om tijdens het piekeren een korte meditatie te doen waarin je probeert te focussen op je ademhaling. Dit geeft je emoties de tijd om te kalmeren. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker deze techniek wordt.

7. Boekentip

Tot slot geven we een nuttige boekentip mee voor iedereen die meer wil lezen over het onderwerp. De gelukkige piekeraar van Bart Verkuil is een handige praktische gids die je leert omgaan met je piekergedachten.

Bart Verkuils filosofie op piekeren is dat piekergedachten ook heel nuttig kunnen zijn. Het leert je namelijk waar je prioriteiten liggen en welke waarden belangrijk voor je zijn.

En dat is best wel een verfrissend perspectief, eentje waar we – zéker nu – allemaal wel wat vaker aan herinnerd mogen worden.

Meer psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️