Redactie
Redactie Welzijn 16 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid

We beseffen ons steeds meer – en het coronavirus is daar een mooie reminder van – dat het belangrijk is om een goed immuunsysteem te hebben. Informatie over het versterken van het immuunsysteem kun je overal vinden: eet veel groenten en fruit, drink veel water, slik supplementen, beweeg en slaap voldoende en het allerbelangrijkste: vermijd stress. Want inderdaad, door goed voor je mind te zorgen, maak je je immuunsysteem sterker.

Hoe zit dat?

Ons zenuwstelsel

Ons autonome zenuwstelsel kent twee standen: sympatisch en parasympatisch. Alle lichaamsfuncties en organen die zorgen voor ontspanning worden gestimuleerd door het parasympatisch zenuwstelsel. En het sympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd door in actie te komen.

Dit laatste wordt ook wel stress genoemd. Je hebt soms stress nodig om in actie te komen. Je voelt dan dat je spieren zich aanspannen, je hartslag en bloeddruk wordt hoger, je ademhaling wordt korter en krachtiger en je spijsvertering vertraagd.

Ook lezen: Wat houdt het boosten van je immuunsysteem precies in? Wanneer en hoe moet je dat doen?

Wanneer het sympathisch zenuwstelsel op actief staat, is het heel erg moeilijk voor je lichaam om zich te herstellen. Hoe goed je ook je best doet om je lichaam te boosten met voeding, slaap en beweging. Zolang je nog veel stress ervaart kan je lichaam zich niet voldoende herstellen.

Wat zijn de gevolgen van een overbelast sympathisch zenuwstelsel? Je kunt je niet of nauwelijks goed ontspannen, je voelt rusteloosheid in je lichaam, je bent angstig en hebt last van stemmingswisselingen, je slaap slecht en kunt allerlei spijsverteringsklachten ontwikkelen en in het ergste geval chronische klachten.

Lichaam en mind beïnvloeden elkaar wederzijds

Op het moment dat je fysiek veel van jezelf vraagt, beïnvloedt dit je mentale gezondheid. En andersom werkt het ook zo. Als je mentaal veel van jezelf vraagt, activeert het sympathisch zenuwstelsel en bij een overbelast sympathisch zenuwstelsel kun je soms veel fysieke klachten ervaren.

Kunnen we dan ook concluderen dat als we onze mentale gezondheid aanpakken ons zenuwstelsel kunnen versterken? Met een goed en effectief plan kan dat zeker en kunnen we ons parasympatisch zenuwstelsel activeren met onze mind. Hoe kan dat?

Lees ook: Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt

In rust herstelt ons lichaam en kan zich beter weren tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Maar we leven in een maatschappij waar we continu veel prikkels moeten verwerken. Bij velen is het zenuwstelsel overbelast omdat het sympathisch systeem steeds maar weer wordt geactiveerd door de stroom aan prikkels.

Het kost dus aardig wat discipline om je parasympatisch zenuwstelsel te activeren. Hoe meer tijd je hieraan besteedt, hoe meer jij je immuunsysteem kunt versterken. Start met een goede planning waarin je jouw self-care momenten blokt. Het liefst wil je elke dag iets aan je mentale gezondheid doen zodat je jouw parasympatisch zenuwstelsel regelmatig kunt activeren.

Brain dump en mindfulness

Wat kun je doen op jouw self-care momenten? Probeer je gedachten van een afstandje te bekijken door te starten met een brain dump. Schrijf al je gedachten van je af door ze op papier te zetten. We willen ons loskoppelen van onze gedachten en er niet telkens in mee gaan. Word in dit proces echt een nieuwsgierige waarnemer van de gedachten die in je hoofd rondgaan.

Doordat we gedurende de dag zo veel prikkels opvangen en veel op de automatische piloot doen, staan we niet goed stil bij onze gedachten en de emoties die het aantrekt. Elke gedachte roept namelijk bepaalde emoties op en als dit emoties zijn die ons juist meer stress opleveren, dan kunnen we de stroom aan prikkels maar moeilijk verminderen.

Meditatie en ademhaling

Doordat we vaak niet stilstaan bij ons emoties kunnen deze bevriezen in ons lichaam. Maar, we willen het juist uit ons lichaam losmaken zodat het zware en gespannen gevoel ons geen stress meer oplevert. Door emoties in ons lichaam op te speuren, compleet te doorvoelen en er gewoon te laten zijn, lossen ze zich uiteindelijk vanzelf op.

Emoties die helemaal doorvoeld zijn, geven uiteindelijk meer rust en door de rust in onze lichaam krijgen we ons parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd.

Na de brain dump kun je starten met mediteren. Blijf tijdens de meditatie nog steeds de nieuwsgierige waarnemer van je gedachten en je emoties. Probeer je ademhaling zo laag mogelijk te houden en voel heel gericht aan waar in je lichaam het zwaar, donker en gespannen voelt. Met je mind speur je dit gebied op en probeer je er aandachtig en rustig meer ruimte naar toe te ademen.

Meditatietips: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

Dankbaarheid

Na deze meditatie willen we het lichte gevoel blijven vasthouden. Start daarom met 10 dingen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Schrijf met veel aandacht, rust en liefde. Het regelmatig ervaren van dankbaarheid roept positieve emoties op die het parasympatisch zenuwstelsel activeert.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Anaïta Nasser. Zij is NLP Life Coach en founder van The School of Mental Health. Via haar school en coaching praktijk helpt ze mensen bij het leren omgaan met emoties en kennis bij te brengen over hoe je meer rust en vertrouwen kunt toelaten in je mind, lijf, leven en onderneming. Wil jij op een fijne manier direct aan de slag met je emoties? Download dan het gratis stappenplan ‘In 5 Stappen Leren Omgaan met Emoties’ klik hier. Op haar website en Instagram deelt ze tevens handige tips over het omgaan met emoties en het versterken van je mental health.

Meer over healen met de mind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️