Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 25 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Wat houdt het boosten van je immuunsysteem precies in? Wanneer en hoe moet je dat doen?

Het coronavirus heeft ons allemaal in de greep en veel mensen wachten op een goed werkend vaccin. Tot die tijd doen we ons best om zo gezond mogelijk te leven en grijpen we massaal naar producten die onze immuniteit kunnen boosten. Maar wat betekent het eigenlijk om het immuunsysteem te boosten en is dit ook daadwerkelijk mogelijk?

Laten we ons immuunsysteem helderder verklaren: het wordt ook wel ons afweersysteem genoemd, dat ons dagelijks beschermt tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Daarnaast bestrijdt het kanker door voortdurend ontspoorde eigen lichaamscellen op te ruimen. Zonder een goed werkend afweersysteem kunnen we niet overleven.

In evenwicht brengen

De term ‘boosten’ is eigenlijk heel ongelukkig gekozen. Daarmee wordt gesuggereert dat je immuunsysteem actief gaat reageren. Maar een overactief immuunsysteem zorgt juist weer voor problemen en kan zelfs leiden tot allerlei auto-immuunziektes zoals reuma, diabetes, MS en de ziekte van Crohn. Dus dat wil je helemaal niet!

Wat men eigenlijk probeert te zeggen als er wordt gesproken over het boosten van de immuniteit, is het ‘in evenwicht brengen’ van het immuunsysteem. En dat is een tamelijk complexe zaak. Want ieder afweersysteem is anders en er is nog veel dat we niet weten.

Genetische aanleg en leeftijd

Het grootste gedeelte van de werking van ons afweersysteem is genetisch bepaald. Daarnaast speelt leeftijd een grote rol: naarmate we ouder worden, gaat ons immuunsysteem achteruit, wat vervolgens weer bijdraagt aan meer infecties en meer kanker. Toch is er ook een nog gedeelte waar we wél invloed op hebben en in tijden van corona is het niet onverstandig om daar wat meer aandacht aan te geven.

Ook lezen: Experts: voldoende slaap is nu nóg belangrijker voor je immuunsysteem

Het algemene advies voor een gezond immuunsysteem luidt: niet roken, kies een eetpatroon met veel fruit en groenten, beweeg regelmatig, zorg voor een gezond gewicht, drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag, zorg voor voldoende slaap, probeer stress te minimaliseren en neem maatregelen om infectie te voorkomen, zoals regelmatig uw handen wassen.

Voeding, slaap en stressmanagement

Voor een gezond immuunsysteem moet je werken aan allerlei factoren van je leefstijl. De belangrijkste daarvan zijn voeding, slaap en stressmanagement. En om ervoor te zorgen dat deze levensstijl veranderingen haalbaar zijn, moet het je goed afgaan zonder dat het je ongelukkig maakt.

Daarom geven we hieronder per ‘leefstijl-factor’ een aantal (zeer haalbare!) tips:

1. Voeding

Blijf gehydrateerd

Water zal helpen de longen vochtig te houden en het slijm te laten stromen. Hierdoor worden de longen van toxines ontdaan en dit kan infecties helpen te voorkomen. Zet daarom standaard een grote waterfles op je bureau en neem deze overal mee naartoe.

Tips nodig? Meer water drinken, maar hoe dan?

Drink thee

Bepaalde theeën, zoals groene thee en zwarte thee, bevatten antioxidante polyfenolen, waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem ondersteunen door vrije radicalen te bestrijden.

Beperk suikers

Het beperken (of elimineren) van inflammatoire voedingsmiddelen, zoals suiker helpt bij het sneller herstellen van je lichaam. En het helpt ook je immuunsysteem op te bouwen, dus het is veerkrachtiger en dynamischer.

Kies voor een mocktail

Het vermijden van drugs en alcohol is één van de belangrijkste manieren om onze immuniteit te versterken, omdat het zowel slaap als de hydratatie beïnvloedt. Beperk je alcoholinname door je wijntje, biertje of cocktail in te ruilen voor een mocktail.

Gebruik een kookboek

Trek een kookboek tevoorschijn of zoek een recept online en zet jezelf ertoe om elke week minstens één nieuw gerecht te koken. Dit zal niet alleen de monotonie van gezonde maaltijdbereiding doorbreken, maar je zult ook je lichaam kennis laten maken met nieuwe voedingsmiddelen, die de diversiteit van je darmmicrobioom kunnen vergroten.

2. Slapen

Lees een boek

Het lezen van een boek voor het slapengaan in plaats van naar je telefoon, laptop of een e-boek te kijken, beperkt je blootstelling aan blauw licht. Hiervan is bekend dat het melatonine onderdrukt en de slaap verstoort.

Handig: Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt

Luister naar muziek

Het luisteren van muziek (in alle genres) kan fysieke en mentale toestanden veroorzaken die bevorderlijk zijn voor slaap.

Slik magnesium

Als je het moeilijk vindt om in slaap te vallen of in slaap te blijven, overweeg dan om magnesium te nemen voordat je in bed kruipt. Dat werkt als een natuurlijke calciumkanaalblokker, die spierontspanning bevordert.

Neem een warm bad

Warme baden kunnen helpen de natuurlijke temperatuur van je lichaam te behouden, wat je circadiane ritme ondersteunt.

Probeer aromatherapie

Neem een paar vleugjes van etherische oliën of laat ze voor het slapengaan in een diffuser hun werk doen. Vooral lavendelolie kan helpen bij het ondersteunen van slaap.

3. Stressmanagement

Focus op je ademhaling

Diepe ademhaling helpt om de nervus vagus te activeren, die het parasympathisch zenuwstelsel inschakelt en helpt bij het beheersen van angst of stress.

Mediteer

Mensen die meditatie beoefenen kunnen veel sneller herstellen van fysiologische stressreacties dan degenen die niet mediteren.

Dit zijn een aantal van Bedrock’s meditaties:

Neem anti-stresssupplementen

Het nemen van een supplement met bijvoorbeeld hennep kan helpen bij het beheersen van angstige gedachten en dagelijkse stress, en vitamine C is een belangrijke anti-oxidant en helpt bij vermoeidheid, depressie en angstgevoelens.

Maak een wandeling in de zon

Het hebben van een vitamine D-tekort is in verband gebracht met mensen met angst en depressie. Natuurlijk zonlicht kan de stemming en algehele gezondheid helpen verbeteren. Lopen is een extra cardiovasculaire bonus!

Bel een vriend

Het is bewezen dat het hebben van een sociaal ondersteuningssysteem mensen helpt om gevoelens van angst te beheersen. Dus als je binnen blijft om mogelijke blootstelling te vermijden, is het bellen van vrienden en familie een manier om die sociale interactie te behouden.

Het belangrijkste:

Er is geen wondermiddel voor immuniteit. Het handhaven van een gezonde levensstijl door deze tips toe te passen, kan je immuniteit helpen versterken en je lichaam voorbereiden op blootstelling aan ongewenste ziekteverwekkers. Alle beetjes helpen dus ga er vooral mee aan de slag!

Meer over gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️