Kim van den Oord
Kim van den Oord Welzijn 25 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Wonderolie: hoe gezond is castorolie en wat zijn de voordelen?

Het zou ontstekingsremmend werken, zorgen voor een egale huid, vollere haren én voor lange, volle wimpers. We hebben het over het wondermiddel castorolie, ook wel wonderolie genoemd. Castor of wonderolie wordt al eeuwenlang voor medicinale doeleinde gebruikt en wordt tegenwoordig aangeraden als onze beste vriend als het om schoonheid gaat. Terecht? Wij zochten uit hoe gezond castorolie werkelijk is en zetten de voordelen op een rij.

Wonderolie is de Nederlandse vertaling voor ricinus- of castorolie en is gemaakt van de vrucht van de ricinus communis, ook wel de Wonderboom.

Castorolie: vloeibaar goud

De Wonderboom, dat lees je goed. Castorolie wordt gewonnen uit de Wonderboom die haar naam dankt aan de ongelofelijke snelheid waarmee deze tropische plant groeit en aan de wonderbaarlijke resultaten die deze plantaardige olie kan verrichten.

Ook interessant: Wat is de werking van oliën op je huid? Alles wat je wilt weten over natuurlijke plantenoliën

Die resultaten zijn zijn zelfs zo wonderbaarlijk dat castorolie door sommigen ook wel vloeibaar goud wordt genoemd. Een hele uitspraak, maar zeker niet overdreven als je je erachter komt dat wonderolie al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege haar heilzame werking en tegenwoordig wordt gebruikt voor allerlei cosmetische voordelen.

De werking van castorolie

Wat maakt castorolie dan zo bijzonder? Uit onderzoek is gebleken dat castorolie een uniek chemisch profiel heeft. Castorolie is rijk aan ricinolzuur en bevat oleaten en linoleaten: ingrediënten die rijk zijn aan hydraterende omega-6 en omega-9 vetzuren.

Deze hebben een sterk voedende werking waardoor castorolie dus goed gebruikt kan worden bij een droge huid, littekens, droog haar of een verminderde bloedcirculatie.

Ricinolzuur daarentegen heeft veel zuiverende eigenschappen. Dit helpt de huid er gaaf uit te laten zien en ondersteunt het zelfherstellend vermogen van onze huid.

Daarnaast heeft ricinolzuur een positief effect op allerlei processen in ons lichaam: het versterkt ons immuunsysteem en onze leverfuncties. Ook bevordert castorolie onze spijsvertering en zou het een balancerend effect hebben op ons autonome zenuwstelsel.

De voordelen van castorolie

Wonderolie heeft allerlei voordelen voor ons lichaam en kan op verschillende manieren worden ingezet. Wil je weten waarvoor je castorolie allemaal kan gebruiken en welke voordelen het voor jou kan hebben?

Hieronder zetten we een 3 voordelen van castorolie op een rijtje en leggen we uit hoe je castorolie daarbij het beste kan gebruiken:

Castorolie voor langere wimpers

Tegenwoordig lezen we veel over de cosmetische voordelen van wonderolie. Zo zou het onder andere gebruikt kunnen worden voor langere en vollere wimpers. Hoe dat precies werkt? Breng met een schoon borsteltje (bijvoorbeeld van een oude mascara) elke avond een laagje castorolie aan op je wimpers. Door de voedende ingrediënten uit castorolie krijgen jouw wimpers binnen no time meer volume.

Castorolie als huidverzorging

Castorolie heeft talloze voordelen voor onze huid. We schreven hierboven al over de voedende en reinigende werking, maar deze wonderolie brengt daarnaast ook een beschermend laagje aan op onze huid en bevat castorolie antioxidanten die beschadiging van de cellen zou kunnen stoppen (belangrijk bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering). Masseer wat pure castorolie op je huid of meng wat castorolie met je favoriete bodylotion.

Meer lezen: 5 goede huidverzorging gewoonten om aan te leren (op elke leeftijd)

Castorolie bij het verlichten van pijn

De ontstekingsremmende eigenschappen van castorolie zorgen er daarnaast ook voor dat deze wonderolie pijn (van onder andere artritis) kan verlichten. Dompel een watje in verhitte castorolie en wrijf hiermee over een pijnlijke plek, bind het watje vervolgens af met een pleister of verbandje en leg er een warm kompres op.

Hoewel het natuurlijk niet alle kwaaltjes oplost, kan castorolie wél een fijne aanvulling zijn op je selfcare ritueel en helpen bij het oplossen van kleine probleempjes en aandoeningen. En dat maakt de naam wonderolie wat ons betreft meer dan verdiend 😉

Meer lezen over de werking van oliën?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️