Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Beweging 30 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze yoga-serie kun je doen om je immuunsysteem te verbeteren

In tijden van corona is het niet onverstandig om je weerstand extra te verhogen. Ook al voel je je misschien nog jong en vitaal, écht iedereen is vatbaar voor dit nieuwe, hardnekkige virus. Dus naast voldoende slaap, beweging en veel groente en fruit eten, kun je ook wat vaker je yogamatje uitrollen. Er zijn namelijk een aantal houdingen die je kunt doen, om je immuunsysteem en specifiek de gezondheid van je longen te verbeteren.

Behalve dat yoga je flexibel houdt, brengt het je lichaam in een staat van rust en herstel. Dit stimuleert het parasympatische zenuwstelsel, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt. Daardoor ben je minder vatbaar voor ziektes en bacteriën – iets wat we goed kunnen gebruiken in deze tijd!

Yoga tegen corona?

Yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatie zijn geweldige manieren om je weer tot rust te brengen. Daarnaast krijgen je longen meer ruimte om te ademen en zorgt een diepe, langzame ademhaling voor een betere circulatie van vocht en zuurstof. Giftige afvalstoffen in je lichaam worden beter afgevoerd en je lymfesysteem wordt gereinigd. Hierdoor is je lijf beter in staat om infecties te bestrijden.

Nu alle yogastudio’s en sportscholen gesloten zijn, moeten we thuis aan de slag. Gelukkig heb je voor de meeste houdingen helemaal geen ervaring of spullen nodig en zijn ze geschikt voor iedereen. We vroegen yogadocent Skadi van Paasschen welke houdingen specifiek specifiek goed zijn om je immuunsysteem en specifiek de gezondheid van je longen te verbeteren.

Must read: Waarom yoga onmisbaar is in deze tijd (en waarom het de laatste tijd zo populair geworden is)

Skadi: “Goed functionerende longen en nieren zijn belangrijk tegen het coronavirus en deze yin yogahoudingen kunnen je daarbij helpen. Ze stimuleren onder andere de longmeridiaan, die verbonden is met de luchtwegen en ze zorgen ook voor een ruimer gevoel in je borstkas. Dit is op zich al heel fijn.”

De oefeningen hieronder zijn in het algemeen goed voor je luchtwegen en voor de afvoer van afvalstoffen. Ook als je geen klachten hebt, kun je deze oefeningen doen om klachten te voorkomen en je goed te (blijven) voelen. Doe de oefeningen rustig en forceer jezelf niet.

4 houdingen tegen het coronavirus

Dit zijn ze:

1. Wide Legged Child’s pose (Balasana variatie)

Ga op je hielen zitten en breng je knieën een zover mogelijk uit elkaar, terwijl je tenen bij elkaar blijven. Breng vervolgens je bovenlichaam naar voren en je voorhoofd naar de grond. Duw je stuit naar achteren, zodat lengte ontstaat van je stuit tot aan je kruin.

Leg je armen langs je lichaam op de grond, of naar voren met de handpalmen naar beneden wijzend. Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Rust drie tot vijf minuten in deze houding of zolang als prettig voelt.

2. Melting heart (Anahatasana)

Kom op handen en knieën zitten en loop je handen naar voren. De heupen blijven boven de knieën en de handen blijven op schouderbreedte. Breng het voorhoofd en de ellebogen richting de mat. Blijf 3 tot 5 minuten in deze houding, of zo lang als prettig voelt.

3. Sfinx (Salamba Bhujangasana)

Ga liggen met je buik op de grond, steunend op je onderarmen. Houd je ellebogen op schouderbreedte en druk ze stevig in de vloer. Ontspan je billen en benen en voel welke druk in je onderrug het beste aanvoelt. Als de druk te intens is, breng je je ellebogen wat uit elkaar.

Je mag je nek ontspannen en je hoofd laten hangen. Eventueel kun je een (meditatie)kussen onder voorhoofd plaatsen als dat fijner is. Blijf 3 tot 5 minuten in deze houding, of zo lang als prettig voelt.

4. Reclining Twist (Jathara Parivartanasana)

Ga liggen op je rug en spreid je armen zijwaarts. Buig de knieën tot een hoek van 90 graden en laat ze langzaam naar rechts vallen. Je kunt eventueel je hoofd naar links draaien.

Het is niet erg als je knieën niet helemaal naar de grond komen in deze houding, zolang de schouders op de mat blijven. Blijf 3 tot 5 minuten in deze houding, of zo lang als prettig voelt. Herhaal aan de andere kant.

Meer over yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️