Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psychologie 1 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

De wetenschap bevestigt: mannen hebben een mannenavond nodig

Of ze nu naar een voetbalwedstrijd gaan, de kroeg induiken of een avond voor de tv hangen (inclusief bier en snacks): wat ze ook doen, mannen hebben een avond nodig met elkaar. Althans, dat is wat wetenschappers zeggen.

Even voor de mannen: in hoeveel bochten moet je jezelf wringen wanneer je een avondje wil rondhangen met je vrienden? Een stuk of 3874? Oké, dat is misschien een tikkeltje overdreven (of je partner moet echt een maniac zijn), maar de kans is wel aanwezig dat je jezelf moet verdedigen.

Dat is vanaf nu verleden tijd. Voortaan heb je een solide argument om met de mannen op pad te gaan: de wetenschap zegt dat het goed voor je is.

Stressapen

Duits onderzoek heeft uitgewezen dat mannelijke bonding essentieel is voor het verminderen van stress, het verkrijgen van een gevoel van veiligheid en langer leven. De studie – die is uitgevoerd aan de Universiteit van Göttingen – maakte gebruik van berberapen (een soort waarvan bekend is dat ze mensachtig sociaal gedrag vertonen) als proefpersonen.

Must head: Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen)

Het onderzoek liet zien dat de apen van nature minder angst vertoonden wanneer ze met een mannengroep op pad waren, dan wanneer ze met hun partner of familieleden waren. Ook waren de apen in het onderzoek kalmer en meer ontspannen wanneer ze zich in een mannelijke groep bevonden. Opvallend was dat stress-gerelateerde ziekten uitsluitend voorkwamen bij vrouwelijke apen of onder koppels.

Sociale banden

Volgens Christopher Young vormden de mannelijke berberapen sociale banden die sterk lijken op menselijke vriendschappen. Tijdens de studie vormden de apen een band, door bij hun maatjes vlooien uit de vacht te plukken. En hoewel dit natuurlijk niet is wat mannen in het echte leven ook zouden doen, is het wel vergelijkbaar. In menselijke termen zou dit kunnen neerkomen op het kijken naar sport of ‘samen een biertje drinken’.

Dus mannen: ga lekker met elkaar op pad. Duik de kroeg in, ga samen naar de sportschool, lach met elkaar, pluk de vlooien van elkaars rug, of whatever. De vrouwen? Die mogen helaas niet mee. Maar als je tóch even wil spieken, kun je altijd een bezoekje aan Artis brengen.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️