Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 9 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Wil je een betere nachtrust? Volgens onderzoek wil je dan deze yogapose doen

Heb je slaapproblemen? Je bent niet de enige. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met een slaaptekort. Dat op tijd naar bed gaan, niet sporten voor het slapen, geen schermen gebruiken tot laat en koffie overslaan in het beter-slapen-lijstje stonden, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat yoga kan helpen om beter in slaap te kunnen vallen?

Het gaat om één specifieke yogapose.

Yoga om beter te slapen

Een recent onderzoek naar insomnia van Havard University komt met bewijs dat wie consistent aan yoga doet een betere nachtrust heeft. In de studie werd er 8 weken lang yoga gedaan, en de resultaten waren verbluffend. De yogi’s sliepen beter én langer dan wie dat niet deed.

Nu heeft niet iedereen tijd om een volledig yogaklasje te volgen of doe je misschien een andere sport die je niet wilt opgeven. Dan is er goed nieuws: er is namelijk één bepaalde yogapose die je slaap direct bevordert, zo blijkt.

Must read: 5 yoga poses die helpen tegen de emotionele kater

Het is een pose die meestal aan het einde van de yogaklas wordt gedaan als herstellende pose. Maar dat hoeft dus niet, de oefening kan op zich zelf namelijk ook een ontspannende werking hebben!

Legs-Up-The-Wall pose

Het gaat om de ‘Legs-Up-The-Wall’ pose (ook wel Viparita Karani genoemd). Waarom werkt deze pose zo rustgevend? Het is een pose die het lichaam rust biedt, en daardoor ook de geest de ruimte geeft om tot rust te komen.

Wanneer doe je deze pose?

Beoefen de pose thuis voordat je naar bed gaat, of misschien zelfs middenin de nacht wanneer je wakker wordt en niet meer in slaap komt. Combineer de pose met diepe ademhalingsoefeningen waardoor je je extra relaxed zal voelen.

Hoe voer je de pose uit?

Ga naast een muur zitten met de zijkant van je lichaam tegen de muur. Adem uit en zwaai dan voorzichtig je benen omhoog en draai je richting de muur. Je schouders en hoofd rusten op de vloer. Je onderrug blijft op de grond.

Ook interessant: Waarom je nu écht aan yoga wilt beginnen (ook als je niet zweverig bent)

Pas hier op voor je hamstring en benen. Voel je deze trekken? Beweeg dan wat verder weg van de muur. Optioneel kan je een handdoekje oprollen en deze onder je nek leggen ter ondersteuning. Rol je schouderbladen weg van je ruggenwervel en leg je handen langs je lichaam met je palmen naar beneden.

Ademhalingen

Houd je benen stevig in de lucht. Eenmaal in deze positie begin je je te focussen op je ademhaling. Eventueel met één hand op je onderbuik. Adem diep in en uit. Probeer even lang in als uit te ademen. Equal breathing wordt dit ook wel genoemd. Hiermee komt je in een meer ontspannen staat.

Je kan tussen de 5 of wel 20 minuten in deze pose blijven liggen. De laatste paar minuten, kan je dan weer terugkomen naar je eigen ademhaling.

Dit wordt ook wel een restorative pose genoemd en kan helpen bij het kalmeren van je lichaam en geest, en daardoor stress en angsten tegengaan.

Waarom? Wanneer de benen gestrekt zijn tegen de muur en hoger zijn dan het hart, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de bloedcirculatie naar het hoofd wordt gestimuleerd!

Bekijk hieronder de yogapose in een video:

Meer yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️