Zayra Muller
Zayra Muller Psychologie 9 feb 2020
Leestijd: 6 minuten

Deze invloed heeft de relatie met je moeder op de rest van je leven

Heb jij er weleens over nagedacht dat de relatie die jij met je moeder hebt, invloed heeft op de rest van je leven? Ongeacht hoeveel liefde je ook hebt ontvangen. Sterker nog: de manier hoe jij naar je moeder kijkt, is tekenend voor hoe jij naar het leven kijkt en hoe jij in liefdesrelaties staat. Hoe dat zit? Lifecoach Zayra Muller vertelt erover vanuit systemisch oogpunt. 

Om de invloed van de relatie met je moeder goed te kunnen ontvouwen, duiken we eerst in op de verbinding met je ouders en waarom dit zo belangrijk is. Daar kunnen we namelijk een hoop van leren!

Je bent het resultaat van je ouders

Kijk in de spiegel. Jij bent jij, met zowel al je mooie kanten áls je minder mooie kanten. Jij bent het resultaat van je ouders: 50 procent je moeder en 50 procent je vader. Zij hebben het leven gekregen van jouw opa en oma en daarbij bepaalde perspectieven, normen en waarden.

Je begrijpt misschien dat de invloed van de relatie met je ouders gigantisch is op hoe jij nu in het leven staat.

Lees ook: Hoe ik door een familieopstelling uit mijn burn-out kwam (long read)

Om hier verder op in te kunnen duiken, wil je beginnen bij het accepteren van je ouders. Hoe je jeugd er ook uit heeft gezien. Je ouders hebben jou alles gegeven wat ze je konden geven. Als ze je meer konden geven dan hadden ze dat simpelweg wel gedaan.

Je ouders accepteren

Waarom? Omdat als je je ouders (innerlijk gezien), afwijst dan wijs je eigenlijk een deel van jezelf af. Je ouders zijn net zoals jij een totaalpakket. Dit wil zeggen dat zij – net zoals jij – het mooie en minder mooie zijn.

Must read: Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie

Zij mogen zijn wie ze met al hun mooie kanten én minder mooie kanten zijn. Zij zijn – net zoals jij – ook een totaalpakket uit hun ouders en die weer uit hun ouders.

Goed verbonden met je ouders

Geen één jeugd is perfect, en alles wat jij hebt gemist en graag had gewild van je ouders, kan je nu in je volwassen leven zelf voor zorgen. Je kan er dus in jouw volwassen leven voor kiezen om de zaken anders aan te pakken.

Toch is dankbaar zijn en accepteren dat jouw ouders het nou eenmaal hebben gedaan zoals zij dat hebben gedaan (uit liefde) daarbij belangrijk. Als je alleen het mooie ziet of alleen het slechte, dan zie je hen niet écht.

Het is dus belangrijk dat je beiden (het totaalpakket) ziet en aanneemt. Wat je hebt gekregen, is in bijna alle gevallen voldoende, ook al was dat heel weinig.

Leestip: Dit zijn de 6 verschillende vormen van moeder-dochter relaties (welke heb jij?)

Als je met dit perspectief ‘ja’ kan zeggen, dan zeg je dus ook ja tegen jezelf en ben je goed verbonden met je ouders. Het gaat continu over een innerlijke houding, dit staat voor het gevoelsmatige aspect.

Het kan dan nog steeds zijn dat je irritatiemomenten ervaart of juist feedback geeft aan je ouders, maar dit doe je vanuit verbondenheid. In de praktijk zie je dan dat de dingen makkelijker afgaan en er meer rust wordt ervaren.

Dit zegt de relatie met je moeder over jouw leven

Je moeder staat voor hoe jij je kan verbinden met het leven. Je kan relaties (een verhouding tussen mensen) op verschillende niveaus met iemand hebben. Dit gaat over een verbinding van een oppervlakkig tot een diep niveau.

Word jij door het leven ‘afgewezen’?

De mate waarin jij je (innerlijk) kan verbinden met je moeder geeft aan hoe jij je (minimaal of maximaal) kan verbinden met anderen. Een goede verbinding leidt tot positieve, toevallige gebeurtenissen in je leven. Maar als jij je moeder innerlijk afwijst, blijkt dat je ook vaak door het leven wordt afgewezen, vaak onbewust. Systemisch gezien staat je moeder namelijk voor het leven.

Het kan zo zijn dat jij ervaart dat veel dingen je veel moeite kosten, en het idee hebt dat je veel tegenslagen ervaart op allerlei levensgebieden of misschien herhalende patronen tegenkomt in je relatie of werk.

Klinkt dat je bekent in de oren? Dan kan het interessant zijn om de relatie met je moeder te onderzoeken.

Check de relatie met je moeder

Deze vragen kunnen je daarmee helpen:

  • Hoe zou jij de relatie met je moeder omschrijven?
  • Wat vind jij mooi aan haar?
  • Wat vind jij minder mooi aan haar?
  • Wat heb je gemist en had je graag van haar willen hebben? (hier kan je nu dus zelf voor zorgen)

De invloed op je liefdesleven

Je moeder staat dus voor het leven, omdat zij heeft jou het leven heeft gegeven. De verbinding met je moeder staat daarom ook voor de mate waarin jij je kan verbinden met je liefdespartner. Hoe dieper jij je met je moeder kan verbinden, hoe meer de relaties in jouw leven zich ook verdiepen en verstevigen.

Maar, in een liefdesrelatie ben je met zijn tweeën (meestal, of in sommige gevallen met meer) en is het een voorwaarde dat de ander zijn of haar moeder óók aanneemt als totaalpakket.

In relaties gaat het namelijk om geven en ontvangen. Als beiden hun moeder kunnen aannemen zoals zij is, dan is het geven en ontvangen vaak in een gezonde balans, en kunnen partners zich op een diep niveau met elkaar verbinden. Dit is goed fundament voor een gezonde, langdurige relatie.

Wat als ander niet verbindt met zijn/haar moeder?

Stel je bent op zoek naar een serieuze relatie, kijk dan eens naar de relatie met je moeder. Evenals het interessant is om bij je (toekomstige)liefdespartner te kijken naar de relatie met haar of zijn moeder.

Hoe praten jullie over je moeder? Als hij of zij lelijk of veroordelend praat (”mijn moeder is een heks”) over zijn of haar moeder, dan kan je er al bijna vanuit gaan dat de ander zich niet maximaal met zijn of haar moeder kan verbinden. Als je doel een serieuze relatie is, dan kan je misschien beter stoppen tenzij de ander bereid is hieraan te werken.

Wat als je beiden niet verbindt met je moeder?

Stel: beide personen kunnen zich niet verbinden met hun moeder, dan kan het toch nog een prima relatie zijn. Alleen is de verbinding dan niet van een diep niveau…

Heb je het gevoel dat je je moeder gevoels- en denkmatig dingen kwalijk neemt, weet dan dat dit vaak een proces is. Je kan eraan werken. Je kan ook ten allen tijden een professioneel raadplegen.

Weet ook dat dit niet betekent dat je geen relatie kan hebben. Je zult zien dat als je hieraan werkt, je relaties met mensen vanzelf dieper en steviger gaan worden!

Meer over familierelaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️