Zayra Muller
Zayra Muller Psychologie 7 apr 2019
Leestijd: 7 minuten

Wat is jouw plek in bed? Dit zegt het over de dynamiek in jouw relatie

Heb jij weleens het idee dat jij en je partner net vuur en vuur zijn en jullie relatie soms in vuur en vlam staat? Of vind je juist dat je partner wat pro-actiever mag zijn of je misschien iets meer verzorgend mag zijn? Jullie positie in bed kan veel zeggen over de dynamiek in jullie relatie.

Relatieproblemen kennen we allemaal, gelukkig maar. Van problemen kun je immers leren. Heb jij het idee dat je (soms) niet volledig tot je recht komt in jullie relatie? Dit kan aan liggen aan de plek die jij aanneemt binnen jullie relatie.

De verschillende plekken in een relatie

In een relatie hebben zowel jij als je partner ieder een eigen authentieke plek. Deze plek heeft een eigen, unieke energie en daarmee ook een eigen rol met bijbehorende taken. Maar, wat heeft dat te maken met waar je ligt in bed? Daar kom ik later op terug. 

Net zoals jij als kind van je ouders ook je eigen rol en taken hebt binnen jullie gezin geldt dit ook voor een (liefdes)relatie. Volgens de methodiek ‘Systemisch werken’ is de ene plek niet beter of belangrijker dan de andere plek. Deze zijn complementair aan elkaar en vullen elkaar aan. Els van Steijn schrijft in haar boek ‘ De Fontein, vind je plek’ dat je partner altijd naast je staat in ‘de fontein’.

In een relatie is er volgens haar altijd een plek 1 en plek 2. Plek 1 bepaalt in overleg met plek 2 de kaders naar de buitenwereld. Plek 2 regelt de verzorging en verdediging van het systeem naar binnen toe. Hiermee zou je kunnen zeggen dat het randvoorwaarden om gezamenlijk te overleven creëert. 

Hoe ziet zo’n rolverdeling eruit in de praktijk?

Een simpel voorbeeld van deze rolverdeling. Plek 1 is eigenlijk de de beslisser. Hij/zij gaat naar het werk en regelt de financiën en andere praktische zaken. Plek 2 is de ondersteuner en zorgt voor het gezin en het huishouden.

Van oudsher zouden we kunnen zeggen dat de man op jacht ging en de vrouwen het reilen en zeilen van het huishouden regelde. Dit betekent dat plek 1 voor de man is en plek 2 voor de vrouw. Toch is het zeker in de 21ste eeuw niet zo simpel. Het maakt niet uit welke partner op welke plek staat, als ze beiden maar hun natuurlijke kracht behouden.

Als voorbeeld hou ik in dit artikel het voorbeeld aan dat plek 1 voor de man is en plek 2 voor de vrouw. Hier kan de man dan echt man zijn en de vrouw echt vrouw zijn. Door middel van experimenten of een mini-opstelling kan je testen welke plek het beste bij jou past (dit leg ik later uit). 

Eén kapitein bestuurt het schip

Het kan zijn dat jij (on)bewust in gevecht bent gekomen met je partner en beiden op bijvoorbeeld plek 1 willen staan. Nogmaals, dit kan vaak onbewust zijn, maar kan wel zorgen voor bepaalde dynamieken binnen jullie relatie.

Bijvoorbeeld de onafhankelijke geëmancipeerde vrouw anno 2019 die haar ‘eigen broek ophoudt’.  Welke plek heeft zij? Het kan in dit geval de vrouw met een zelfstandig karakter zijn, die plek 1 heeft en de verantwoordelijk neemt voor belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld kinderen en financiën binnen een relatie. Voor een stromende relatie kan je dan de man niet óók op plek 1 staan. 

Ook interessant: Deze 9 powervrouwen hebben ons dit jaar geïnspireerd

In dat geval is er sprake van het spreekwoord twee kapiteins op één schip. Het schip kan stuurloos worden met 2 hoofdbestuurders. Het wil niet zeggen dat plek 2 niet zelfstandig is of voor haar- of hemzelf kan zorgen. Dit gaat om de dynamiek tussen 2 personen in dit geval in een relatie. 

Plek 2 is daarom niet per definitie minder dan plek 1. De man kan ook op plek 2 staan en laat in het bovenstaande voorbeeld de belangrijke beslissingen aan de vrouw over. Om beiden in de natuurlijke kracht en flow te komen, kan je onderzoeken wie van jullie van nature plek 1 of plek 2 heeft.

Experiment: jouw plek in bed

En dan komen we nu aan bij jouw plek in bed. Laten we aannemen (als voorbeeld) dat ieder van jullie in bed ook eigen, vaste plek heeft. Stel je voor dat je op je rug in je bed gaat liggen: vanuit dit perspectief is de rechterkant voor de leidende energie en de linkerkant voor ondersteunende energie. Rechts is de eerste plek en links is de tweede plek (met de klok mee). 

Wellicht is dit ook wel te herleiden naar dat de rechterkant van ons lichaam de doe-kant is en onze linkerkant de gevoelskant is (ezelsbruggetje: links is de kant van je hart). Onze natuurlijke staat van zijn is dat de linkerhersenhelft de rechter in actie laat komen en de rechterhersenhelft stimuleert bij links het gevoel en de creativiteit. Ze werken met elkaar en zijn complementair, dit is ook zo in een gezonde stromende relatie. Je leeft met elkaar in plaats van naast elkaar.

Het best tot je recht komen – balans in je relatie

Laten we in lijn met het eerste voorbeeld aannemen dat rechts de man is en links de vrouw. De man ligt op zijn rug in bed en heeft de vrouw aan zijn linkerkant liggen (aan de kant van zijn hart). In deze plek komt de man tot zijn recht omdat hij door zijn plek 1 en de bijbehorende verantwoordelijkheden mag zijn in de relatie en is op deze manier emotioneel verbonden is met zijn partner. De vrouw komt hier tot haar recht omdat zij de man ondersteunt en wellicht mee kan beslissen. Zo ben je echt verbonden omdat het stroomt. De grootte tussen deze 2 plekken ligt geheel aan de relatie. In sommige gevallen beslist alleen de man over belangrijke zaken en in sommige relaties beslissen ze zo goed als samen.

Dit wil overigens niet zeggen dat je geen goede relatie kan hebben als je dit niet hanteert, maar op dieper niveau verbonden zijn betekent wel ieder zijn eigen plek. Dat is net als kinderen van hun ouders een eigen plek hebben. Plek 1= oudste kind, plek 2 = middelste, plek 3 = jongste kind (uitgaande van 3 kinderen). Elke plek heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en taken. Zo is het ook in een relatie.

In dit artikel nemen we het bed als voorbeeld maar uiteraard kan dit ook met de plek aan tafel, als je loopt of fietst. 

En de singles dan?

Goed nieuws voor de singles onder ons: ook jullie kunnen in bed liggen aan de rechter- of linkerkant. Dit zal ook een andere energie geven zoals hierboven beschreven. 

Zelf heb ik op dit moment ook geen relatie en heb ik geëxperimenteerd met mijn plek in bed of aan tafel. Ik slaap sinds 1,5 jaar aan de linkerkant (als je op de je rug ligt) en dit heeft mij gek genoeg meer rust gegeven. Ik heb geen idee waarom maar het is een gevoel. Daarnaast heb ik tijdens mijn dates ook weleens geëxperimenteerd met de plek aan tafel en ook hier maakt het een verschil of ik rechts of links zit. Ik heb opgemerkt dat rechts mij meer in actie- en leidende modus brengt en links meer in relaxed modus geeft een gevoel alsof ik achteraf kan gaan zitten en niet hard hoef te werken. 

Gek genoeg door het verschil te ervaren, kan ik dit nu zeggen en lijkt het meer op een natuurlijke flow

Wat levert het op als ieder zijn eigen partnerplek inneemt?

Maar waarom zou je op zoek gaan naar deze plek, als je ervoor nooit mee bezig was? Het vinden van de juiste plek in je relatie, heeft een aantal fijne voordelen:

  • Natuurlijke flow; je voelt het meer stromen
  • Ademruimte
  • Extra stevigheid
  • Waardigheid
  • Meer Balans in je relatie

Speel met de plek

Experimenteer met jullie plek in bed en ervaar het zonder gelijk te oordelen. Ervaar wat de verandering met jullie doet door van plek te veranderen en hou het een paar weken vol. Merk op hoe anders het is. Het kan zijn dat de (andere) plek onwennig voelt. Dit hoort erbij want het kan letterlijk een patroon zijn dat wordt doorbroken. 

Check na 3 maanden: zou het zo kunnen zijn dat er iets anders is in de dynamiek tussen jullie? Hoe anders is het op de plek naast je partner? Het weergeeft de innerlijke houdingen binnen jullie relatie. Wees je bewust van je plek. 

Gun jezelf een stromende relatie en je eigen natuurlijke plek! Succes.

Zayra is (master) coach en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar expertise ligt bij het coachen en ontwikkelen van zelfinzicht. Zij maakt gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werken, TimeLine Therapy, aandachtstraining en diverse gesprekstechnieken. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️