Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 6 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat doet een marathon lopen met je lichaam?

Het zijn 42,195 beruchte kilometers. Sommige mensen zien het als iets wat je echt een keer moet doen in je leven, anderen verklaren je voor gek als je meedoet. Eén ding is in ieder geval zeker: een marathon lopen is niet voor mietjes. En omdat je veel moet bewegen, gaan we er al snel vanuit dat het om die reden ook goed voor je is om zo’n extreme prestatie neer te zetten.

Maar een marathon lopen vraagt veel van je, zowel mentaal als fysiek. Is het lopen van een marathon wel zo goed voor je lichaam als men denkt?

Een marathon lopen

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: je hoeft je dus echt niet lui of ongezond te voelen als jij bij de eerstvolgende 42,195 km rustig met je billen op de bank blijft zitten.

Nadelen van een marathon lopen

Dat het niet per se gezonder voor je is om aan een marathon mee te doen, klinkt misschien gek. Mensen die een marathon rennen, bewegen immers veel en bewegen is goed voor je! Maar die redenatie is net iets te simpel. Dat vele sporten heeft ook een keerzijde. Bij extreem veel sporten, kun je namelijk je hartspier aantasten. Er kunnen door het vele trainen een kleine littekens (bindweefselvorming) ontstaan op je hartspier.

En ook andere spieren kun je belasten met het rennen. Tip: eet veel vitamine C en zorg voor voldoende slaap om de spieren zo goed mogelijk te herstellen. Vooral na het lopen van die 42 nogwattes kilometer is het belangrijk om dat te doen. Ook voldoende rust pakken is key: je hartslag is gedurende de dagen na de marathon verhoogt naar 80. Als je na de hardloopwedstrijd weer meteen begint met rennen, is de kans op nog meer spierschade groter. Neem even de tijd om je lichaam te laten herstellen en je hartslag te laten dalen.

Daarnaast kan er botontkalking optreden en kan het bij vrouwen menstruatieproblemen (zoals amenorrhea) in de hand helpen, vertelt Paul Wilsen, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het Erasmus MC. En het lastige is, doordat je rent, maak je een grote hoeveelheid endorfine aan waardoor je je heel goed voelt, maar waardoor je ook je pijntjes niet meer voelt.

Bovendien zijn we simpelweg niet gemaakt om zo’n grote afstand te rennen. Na zo’n 30 kilometer zijn alle koolhydraten in ons lichaam op en probeert je lichaam je te vertellen dat je moet stoppen. Geen wonder dat marathonrenners tijdens de wedstrijd altijd extra (vloeibare) koolhydraten tot zich moeten nemen.

Verder lezen: Wanneer obsessief sporten gevaarlijk wordt (en wat je moet weten over te streng zijn voor jezelf)

Voordelen van een marathon lopen

Maar los van de gevaren die het rennen van een marathon met zich mee kunnen brengen, is het zeker niet alleen maar slecht voor je. Zo zorgt de endorfine die vrijkomt tijdens het sporten er voor dat je minder kans hebt op depressies.

Daarnaast maakt het intensieve trainen dat je ‘s avonds beter in slaapt valt, maar ook dat je sneller herstelt van bijvoorbeeld een griepje, aldus Teun van Gelder, internist aan het Erasmus MC.

Ook interessant: Waarom ‘s ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat beïnvloeden

Ondanks dat marathons lopen kan zorgen voor littekens op de hartspier, helpt het wel om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit komt omdat de HDL-cholesterolspiegel stijgt tijdens het rennen – wat een goed cholesterol is – en creëer je met hardlopen een lagere bloeddruk. Samen verkleint dit de kans op hart- en vaatziekten.

Lekker sporten

Of het nu goed of slecht voor je is om een marathon te lopen? Daar is eigenlijk niet per se één antwoord op. Je hebt voor- en tegenstanders en voldoende onderzoek is nodig om een goede conclusie te trekken.

Uit veel studies blijkt dat je levensverwachting met zo’n 2 tot 5 procent stijgt als je lekker aan het sporten bent. Maar de vraag is of dat bij zo veel en lang sporten ook het geval is. Als je traint voor een marathon is het in ieder geval belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en ook voldoende tijd te nemen om te herstellen. Je moeder zei vroeger niet voor niets: “waar ‘te’ voor staat, is nooit goed.”

Zo goed is bewegen voor je

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️