Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 30 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe je in 3 simpele stappen leert luisteren naar je onderbuikgevoel

Je vóelt dat er iets niet klopt, maar je negeert het en gaat tegen je gevoel in handelen. Klinkt herkenbaar? Zonde, want dat onderbuikgevoel is ergens goed voor en daarom is het belangrijk om er goed naar te luisteren. Zo kun je voorkomen dat je weer dezelfde fouten maakt. Daarom, hierbij 3 simpele manieren om beter naar die knoop in je maag te luisteren.

Herken de stemmen in je hoofd

Iedereen heeft stemmetjes in zijn hoofd die je willen behoeden voor het maken van verkeerde keuzes. Ze fungeren als een soort beschermmechanisme en kunnen variëren van een gevoel dat je vertelt dat de man waar je mee date niet goed bij je past, tot de stem die je vertelt dat je echt die vriendin moet bellen omdat het niet goed met haar gaat.

Maar soms is het lastig om de ‘goede’ stemmen te onderscheiden van de ‘foute’ stemmen. Hoe doe je dit? Een simpele methode is om even offline te gaan. Je consumeert op een dag enorm veel informatie, van een serieus nieuwsartikel, lollige Facebook-post tot de Whatsapp-berichten die de hele dag binnenstromen. Soms is het goed om je even helemaal af te sluiten van deze informatiestroom.

Lees ook: 5 tips om in contact te komen met je intuïtie (hallo onderbuikgevoel)

Als je selectief content consumeert, leer je je eigen ‘stem’ veel beter te horen. Anders verdrinkt deze in de dagelijkse rompslomp en komt ‘ie op de achtergrond te liggen. Nu creëer je ruimte in je hoofd om je eigen gedachtes en gevoelens eens écht goed te onderzoeken. Klopt het dat het slecht gaat met je vriendin, of is dit gevoel vertroebeld door de overdose aan andere informatie?

Zoek het antwoord niet buiten jezelf

Hoe vaak ben je geneigd om bij vrienden of familie om goede raad te vragen? En hoe vaak krijg je ongevraagd advies van diezelfde vrienden of familie? Waarschijnlijk te vaak. In plaats van ‘het antwoord’ te zoeken bij een ander, is het goed om je inwaarts te keren.

Hetzelfde geldt voor artikelen die je online leest. Er zijn honderden stukken geschreven over geluk of de liefde, die je een helpende hand bieden. Maar uiteindelijk is deze informatie niet toegespitst op jouw persoonlijke ‘probleem.’ Er zijn geen vaste regels die je kunt toepassen op bepaalde situaties als het om gevoel gaat.

Luister ook: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

Artikelen als ‘als hij niet vaker dan één keer per dag een bericht stuurt is ‘ie niet zo into you‘ behoren tot de grootste onzin op het wereldwijde web. Ieder persoon is anders, en alleen jij hebt het antwoord. Jij bent immers jij, en niemand anders. Maar helaas zijn we geneigd om dit soort berichten als waarheid te beschouwen.

Luister dus naar jezelf en probeer de (goedbedoelde) adviezen van anderen af en toe te negeren.

Niet ‘hoe’ maar ‘waarom’

Je zit ergens mee en gaat online of bij vrienden op zoek naar het antwoord. Je typt misschien ‘Hoe stop ik met onzeker zijn’ of ‘hoe laat ik mijn volle potentie op werk zien’ in op Google en hoopt dan een bruikbaar antwoord te vinden. Maar in plaats van de vraag te stellen, is het goed om bij jezelf te rade te gaan met de vraag ‘waarom?’

Waarom ben ik eigenlijk zo onzeker? Wat heeft hiervoor gezorgd of wat praat ik mezelf aan dat ik onzeker ben over mezelf? En waarom laat ik niet mijn volle potentie op werk zien? Ben ik bang om te falen? Denk ik dat ik niet goed genoeg ben of gedraag ik me zo om anderen te pleasen? Op deze manier zoek je het antwoord bij jezelf en je eigen gedrag. Grote kans dat je op deze manier veel sneller het antwoord vindt en er echt iets aan kunt doen.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️