Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 8 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom je hennep(olie) wilt gebruiken als verzorgingsproduct voor je haar

De meeste mensen kennen hennep dankzij haar kalmerende en rustgevende werking. Het roken van een jointje was vroeger waar we het eerst aan dachten als het ging over hennep, maar inmiddels staat de plant ook bij het grote publiek bekend als véél meer dan dat. Van CBD-olie tot wietolie, hennep als materiaal voor auto’s, kleding en huizen tot uitstekende verzorging voor je haar. Yup, zelfs voor dat laatste blijkt hennep een perfect product.

De extracten die uit hennepolie en de zaadjes worden gehaald zijn namelijk reuze gezond voor je haar en hoofdhuid blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Hennep als wondermiddel voor je haar

Er is onderzoek gedaan naar twee soorten olie van de hennepplant, namelijk de variant die geëxtraheerd is uit de plant en uit de zaadjes.

Hennepolie

Eén van de grootste voordelen van dit wondermiddel uit de natuur is dat de olie van de hennepplant boordevol onverzadigde vetzuren zit, zoals omega-3, omega-6. Deze heeft je lichaam nodig, maar kan het niét zelf aanmaken en kan je daarom alleen binnen krijgen via voeding (één van de redenen dat je dagelijks voldoende fruit, groenten en noten wilt eten). Lukt dat niet, dan kan je altijd besluiten om deze bij te slikken in voedingssupplementen.

Waarom onverzadigde vetzuren? Ze beschermen je lichaam tegen hart- en vaatziekten en doen wonderen voor je haar: ze bevorderen de dikte van je haar, net zoals de dichtheid en verminderen haaruitval.

Must read: Waar is jouw sportkleding van gemaakt? Dit zijn de voordelen van hennep

In hennepolie zitten naast vetzuren ook veel antioxidanten die onze cellen beschermen tegen schade door de effecten van vrije radicalen en oxidatieve stress.

Verder bevat de olie ook vitaminen en mineralen die beschadigd haar voeden en haaruitval zouden tegen gaan, hoewel er naar dat laatste nog meer onderzoek gedaan moet worden.

Hennepzaadolie

Laten we voorop stellen dat natuurlijke oliën veel gezondheidsvoordelen hebben voor je lichaam. Als we het hebben over hennepzaadolie – de olie die wordt gehaald uit de zaadjes van de plant – zien we dat het veel beschermende eigenschappen heeft.

Als je de olie aanbrengt op je hoofdhuid werkt het beschermend tegen bacteriën en een teveel aan water van buitenaf. Vooral als je al beschadigd haar hebt (bijvoorbeeld door vaak chemische producten te hebben gebruikt), ben je extra gevoelig door schade van te veel water.

Ook lezen: Ode aan olie. Zo gezond is het (om te eten én te smeren)

Dat klinkt misschien gek, maar water maakt je haar uiteindelijk vatbaarder om af te breken, maar again dit geldt dus vooral bij beschadigd haar. Hennepzaalolie werkt in die zin beschermend en maakt je haar beter kambaar.

Door de omga-3 en omega-6-vetzuren die ook in de hennepzaadolie zit, wordt er voldoende vocht vastgehouden en wordt de glans verbeterd.

Ook vitamine E werkt beschermend tegen schade van buitenaf en zorgt voor meer elasticiteit. Dat maakt het een perfect natuurlijk haarproduct voor mensen met grof en krullend haar.

Jouw haartype

Oké, hennep is the way to go dus. Pas alleen wel op dat je nu niet direct dagelijks een potje leeg smeert over je haar en hoofdhuid, want elk haartype heeft een andere verzorging nodig:

  • Bij droog, krullend of grof haar heb je waarschijnlijk het meeste baat bij een leave-in moisturizer. Verdeel een klein beetje olie van het midden van de haar tot de puntjes.
  • Bij stijl of fijn haar kan je de olie beter niet dagelijks gebruiken, maar kan je beter eens in de zoveel tijd een hot oil treatment doen.
  • Bij een droge of juist vette hoofdhuid kan je de olie het beste ‘s nachts aanbrengen op de hoofdhuid zodat het de hele nacht kan intrekken. ‘s Ochtends was je dit er met (het liefst een natuurlijke) shampoo weer uit. De aminozuren in hennepzaadolie hebben eigenschappen die de hoofdhuid in balans kunnen brengen en de productie van talg, de natuurlijke olie van het lichaam, reguleren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️