Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 20 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Heerlijke slaapmuziek om bij in slaap te vallen

“Slaap kindje, slaap…” Grote kans dat je dit liedje kent van vroeger of hier zelfs mee in slaap bent gezongen toen je klein was. Niet voor niks, want ontspannende en rustgevende slaapmuziek prikkelt onze hersenen en zorgt ervoor dat we makkelijker in slaap vallen. Goed nieuws voor de slechte slapers onder ons en dus zeker het proberen waard wanneer je weer eens urenlang ligt te draaien en piekeren, of ‘s nachts vaak wakker wordt. 

We schreven al eerder over de voordelen van muziek luisteren voor onze gezondheid en hoe muziek therapeutisch kan werken. Zo kan muziek ons stressniveau verlagen en ons helpen om beter in slaap te komen, kom maar door met die slaapmuziek dus!

Het effect van slaapmuziek

Muziek doet iets met ons, dat is duidelijk. Ga zelf maar eens na: welke muziek luister je als je verdrietig bent en welke muziek als je wat te vieren hebt?

Muziek kan ons positief of negatief beïnvloeden, stelt professor Erik Scherder – die zich al eerder heeft verdiept in het effect van muziek op de hersenen. Als voorbeeld noemt hij heavy metal, dat stress- en bloeddrukverhogend kan werken terwijl bijvoorbeeld klassieke muziek ons kan helpen ontspannen.

Dit vind je vast ook interessant: Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

Voordelen van slaapmuziek

Zo is er ook bepaalde muziek die ons makkelijker in slaap laat vallen. Muziek met een langzaam en stabiel ritme vertraagt onze hersengolven en ademhaling én zorgt daarnaast voor een lagere hartslag en cortisolwaarde. De waardes van het stresshormoon gaan omlaag, we voelen ons meer ontspannen en vallen uiteindelijk makkelijker in slaap.

Naast het ritme hebben ook de tonen van de zogenaamde slaapmuziek hebben een positieve invloed op ons brein. Hoe tonen precies invloed hebben op onze hersenen leggen we uit in dit artikel over sound bathing, maar bij slaapmuziek komt het er op neer dat deze tonen ervoor zorgen dat we meer dopamine aanmaken – hallo gelukshormoon! – en meer focus, rust, geluk en betere slaap hebben.

Een ander voordeel van muziek als slaapmiddel, is dat dit een toegankelijke (en goedkope) manier is voor mensen met slaapproblemen. We hebben tegenwoordig allemaal wel een apparaatje waarmee we muziek kunnen afspelen en daarnaast zijn er online talloze voorbeelden te vinden van fijne slaapmuziek.

Muziek om bij in slaap te vallen

Maar wat is nou fijne muziek om bij in slaap te vallen? Idealiter zijn dit nummers met 60 tot 80 beats per minute of fragmenten met binaural beats, trillingen die we door ons hele lijf voelen. Denk hierbij aan muziek met gongs, klankschalen maar ook meditaties met achtergrondmuziek kunnen hierbij helpen.

Typ “slaapmuziek” in je zoekbalk in en er verschijnen verschillende voorbeelden met heerlijke muziek om mee in slaap te vallen. Wij zijn ook fan, en hebben een playlist met fijne slaapmuziek opgesteld die varieert van klassiek tot meditatie:

Slaapmuziek: onze favorieten

Nog een leuk feitje: wetenschappers hebben onderzocht met welk nummer je het allerbeste in slaap kan vallen. Dit schijnt het nummer ‘Weightless’ te zijn van Maraconi Union.

De piano, gitaar en zachte klanken in dit nummer maken in combinatie met de golvende harmonie en het fijne ritme (dat klinkt als een hartslag) dit nummer tot het perfecte nummer om in slaap bij te vallen.

Zo schijnt dit 8 minuten durende nummer zelfs het meest relaxte liedje van de hele wereld te worden genoemd. Dit maakt het nummer uiteraard tot perfecte slaapmuziek voor wanneer jij weer eens een nachtje plafonddienst draait.

Luister het nummer hier:

Meer lezen over de kracht van muziek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️