Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 3 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Luisterde je als kind naar reggae of klassieke muziek? Dan ben je meer open minded volgens onderzoek

Luisterde jij als kind naar reggae of klassieke muziek? Dan sta je als volwassene meer open voor het uitproberen van nieuwe sporten, mode, boeken en eten. Kreeg jij van je ouders vooral heavy metal of soul mee? Dan ben je juist totaal niet open minded.

Dat laat een onderzoek zien naar de mate waarin muziek die we vroeger luisterden, ons gedrag nu beïnvloedt.

Met metal of soul niet open minded

Kinderen die vroeger heavy metal of soul muziek luisterden (met hun ouders mee), zijn later het minst bereid om iets nieuws uit te proberen, lezen we op Independent. Maar 4 (!) procent van de volwassenen die vroeger heavy metal luisterden, zijn nu open minded en avontuurlijk. Ter vergelijking: bij reggae is dat 25 procent.

Om te onderzoeken in hoeverre de muziek die je vroeger luisterde je gedrag later in het leven beïnvloedt, liet evenementencomplex O2 zo’n 2.000 respondenten een vragenlijst invullen. Muziekpsycholoog Catherine Loveday, van de Westminster University in Londen, onderzocht vervolgens de resultaten.

Muziek verlegt je grenzen

Volgens haar hebben volwassenen die tijdens hun jeugd aan een breed scala aan muziek zijn blootgesteld, een grotere wens om hun sociale en culinaire grenzen te verleggen.

“Muziek is een zeer fundamentele manier voor ouders om contact te maken met hun kinderen. Het is dus niet verwonderlijk dat muzikale smaken worden doorgegeven”, zegt de psycholoog. “Het is interessant dat luistergewoonten ook kunnen bevorderen hoe open minded je bent.”

Dit vind je misschien ook interessant: Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

Al een tijdje is bekend dat de kinderen die op jonge leeftijd veel verschillende soorten smaken en texturen te eten krijgen, op latere leeftijd een groter smakenpalet hebben en avontuurlijker zijn als het op eten aankomt. “Het lijkt er nu op dat hetzelfde geldt voor muziek”, zegt Loveday.

Namen jouw ouders jou vroeger als kind mee naar een festival of concert? Het onderzoek toonde daarnaast aan dat de leeftijd waarop mensen hun eerste live optreden zagen, ook een grote impact heeft op hoe bereid je bent om nieuwe dingen uit te proberen.

Kinderen die naar hun eerste optreden gingen tussen de 4 en zes6jaar oud, zijn nu veel meer open minded. Degenen die op volwassen leeftijd (vanaf 22 jaar) voor het eerst naar een festival of concert gingen? Not so much.

Meer lezen over de kracht van muziek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Luisterde je als kind naar reggae of klassieke muziek? Dan ben je meer open minded volgens onderzoek
Sluiten