Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 20 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Krijg je kippenvel van muziek? Dan heb je een speciaal brein

Ken je dat gevoel? Dat er een nummer opkomt waar je instant kippenvel van krijgt? Het brengt je terug naar een bijzonder moment in je leven, of doet je aan iemand denken waar je veel om geeft. Of het roept zo veel emotie op dat het je écht raakt en je er verdrietig door wordt. Nu schijnt dat volgens onderzoek iets te zeggen over jouw persoonlijkheid. Matthew Sachs, student aan Harvard University, voerde een onderzoek uit onder 20 studenten. De helft gaf aan kippenvel te krijgen door muziek, de andere helft kreeg dat niet. Hij was benieuwd waardoor het kwam, én wat het betekent.

Must read: Muziek luisteren is goed voor je gezondheid: maar waarom?

De 20 studenten kregen een hersenscan, en wat meteen opviel was dat degenen die een emotionele link met muziek maakten, een andere hersenstructuur hadden dan diegenen die dat niet ervoeren.

Een emotionele link met muziek

Zonder in detail te treden kwam het erop neer dat degenen die kippenvel kregen door muziek een meer hersenvolume hadden in het deel van de hersenen dat de auditieve cortex verbindt met het deel van de hersenen dat emoties reguleert. Kort door de bocht betekent dat die twee delen beter met elkaar kunnen communiceren.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe je hersenen veranderen als je iets nieuws leert (en waarom je dat wilt)

Wat dit dan betekent in relatie tot jouw persoonlijkheid? Dat als je kippenvel van muziek krijgt je waarschijnlijk meer intense emoties ervaart, dan mensen die dat niet krijgen.

Nu is dit onderzoek natuurlijk best kleinschalig, maar Sachs is bezig met een groter onderzoek om zijn theorie beter te onderbouwen. Hij hoopt hiermee bepaalde links tussen emotie en muziek te vinden, waarmee op een gegeven moment mensen met psychologische aandoeningen kunnen worden geholpen.

Best cool, toch?

Meer lezen over de kracht van muziek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️