Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 20 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom repareren altijd beter is dan vervangen

Dagelijks gebruiken we allerlei spullen. En als die kapot gaan, gooien we ze gewoon weg. Wel zo makkelijk, maar niet heel duurzaam. Gelukkig zijn er allerlei manieren om verspilling tegen te gaan. Het idee van ruileconomie bestond al, maar nu is er ook de repareereconomie. De repareereconomie: klinkt als een duur woord? Wij leggen uit waarom dit woord een cruciaal onder deel is voor een groenere toekomst.

Redenen om meer te repareren

Duurzaamheid

De voornaamste reden om spullen te repareren in plaats van ze weg te gooien, is duurzaamheid. Je denkt er misschien niet dagelijks bij na, maar de spullen die we gebruiken, hebben een enorme impact op het milieu. Laten we eens kijken naar een gebruiksvoorwerp dat veel mensen hebben: een laptop.

Volgens het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn blijkt dat een laptop bizar veel schade kan toedoen aan de aarde. Zo komen er veel giftige stoffen vrij bij de productie van een laptop, gemiddeld 628 kilo. Dat is evenveel als het gewicht van 20 jonge kinderen bij elkaar.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)

Reden genoeg om je laptop te laten repareren of om een refurbished laptop te kopen. En we hebben het hier over laptops, maar ook bijvoorbeeld kleding heeft een enorme (verborgen) impact.

Zo kost het maken van één spijkerbroek zo’n 10.000 liter water en tijdens het productieproces komt er 32 kilo CO2 vrij. Let that sink in. 

Lokale werkgelegenheid

Naast dat het beter is voor de aarde, is repareren ook goed voor het individuele belang van de mens. Repareren is immers goed voor de lokale werkgelegenheid. Dit blijkt uit het initiatief ‘Goed Gemaakt‘, dat tegen een wegwerpmaatschappij en voor een reparatiemaatschappij is. Zij vertellen dat een reparatie-economie zorgt voor meer werk voor laag- en middenopgeleiden.

En dat is hard nodig, want juist deze werkzaamheden staan enorm onder druk door globalisering, automatisering en robotisering. Bovendien werken reparateurs vaak bij kleine, lokale bedrijven die bijdragen aan een diverser straatbeeld en sociale cohesie. Er zijn dus eigenlijk alleen maar voordelen.

Must read: Hoe vrouwen langzaam de arbeidsmarkt overnemen

Ook de omstandigheden waarin het werk wordt verricht worden verbeterd. Zo wordt ons elektronisch afval verwerkt door kansarme mensen onder slechte omstandigheden.

Wanneer je je elektronische spullen laat repareren, is er minder van dit soort afval. Daardoor zijn er dan weer minder mensen nodig die hun eigen gezondheid in gevaar brengen.

Repair Café’s

Oké, het is dus meer dan duidelijk waarom repareren beter is dan weggooien. Gelukkig zijn er genoeg plekken in ons land waar je dit kan doen.

Repair Café is een internationale community, wereldwijd zijn er al 1,500 van dit soort plekken. Waar je ook woont, er is vast wel eentje dichtbij.

Lees ook: Groen utopia: in deze community leeft iedereen duurzaam

Hier kan je vanzelfsprekend je spullen (laten) repareren. Oh ja, de toegang tot zo’n bijeenkomst is gewoon helemaal gratis. Dus het is ook fijner voor je portemonnee.

Hebben we je overtuigd?

Meer tips voor duurzaamheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️