Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 21 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Weet jij wat jouw enneagram type is? Doe de test

In de psychologie bestaan er tal van persoonlijkheidstesten, ofwel: vragenlijsten waar na afloop – aan de hand van jouw antwoorden – een persoonlijkheidstype uitrolt. De ene test is wat wetenschappelijker onderbouwd dan de andere, maar wij vinden het vooral leuk dat het antwoord op deze testen aanzet tot zelfreflectie. Deze keer vertellen je wat meer over het enneagram: een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel uit de Griekse oudheid.

Het enneagram is een van oorsprong Grieks model dat later werd opgepikt door verschillende spirituele instanties, filosofen en psychologen. In de hedendaagse psychologie is bekend dat het enneagram niet wetenschappelijk onderbouwd is. Toch blijft het interessant om te kijken of jij je persoonlijkheid vindt matchen met de uitkomst van zo’n persoonlijkheidstest.

Enneagram explained

Het enneagram is een typologie die de menselijke persoonlijkheid opdeelt in 9 persoonlijkheidstypes, weergegeven op de 9 punten van een diagram. Elk punt staat voor een bepaald type persoonlijkheid.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo bepaal je als extravert je interieur op basis van je persoonlijkheid

Bij elk van de 9 persoonlijkheidstypes horen kenmerkende persoonlijkheidstrekken, persoonlijke angsten en mechanismes om met die angsten om te gaan.

De 9 persoonlijkheidstypes van het enneagram

Benieuwd welke types er zoal zijn? Dit zijn de 9 persoonlijkheden volgens het enneagram, elk met bijhorende sterktes en zwaktes.

1. De perfectionist

Perfectionisten zijn gedreven, realistisch, plichtsbewust en principieel. Ze zijn eerlijk en betrouwbaar maar letten beter op dat ze niet te oordelend, kritisch, jaloers en dominant worden.

2. De gever/helper

Gevers zijn waarderende, warme personen. Ze zijn zorgzaam, enthousiast en gul maar letten beter op dat ze niet te manipulatief en bezitterig worden.

3. De presteerder

Presteerders zijn productieve, succesvolle en ijverige mensen. Ze zijn energiek en praktisch, maar letten beter op dat ze niet te pretentieus, narcistisch en ijdel worden.

Must read: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn

4. De romanticus

Romantici zijn gevoelige, scherpzinnige en aparte mensen. Ze zijn creatief, expressief en verfijnd, maar letten beter op dat ze niet te moralistisch, verlegen en depressief worden.

5. De waarnemer

Waarnemers zijn observerende mensen die alles willen weten en begrijpen. Ze zijn volhardend, objectief en analytisch, maar letten beter op dat ze niet te afstandelijk, negatief en intellectueel-arrogant worden.

6. De loyalist

Loyalisten zijn verantwoordelijke mensen met een intense drang naar veiligheid. Ze zijn erg zorgzaam en empathisch, maar letten beter op dat ze niet te defensief, onvoorspelbaar en paranoïde worden.

https://www.instagram.com/p/B2CvMQpHozD/?utm_source=ig_web_copy_link

7. De levensgenieter

Levensgenieters zijn gelukkige, levendige en energieke mensen. Ze zijn staan optimistisch, spontaan en charmant in het leven, maar letten beter op dat ze niet te impulsief, ongedisciplineerd en narcistisch worden.

8. De leider

Leiders zijn zelfverzekerde, beschermende en onafhankelijke mensen. Ze hebben gezag, zijn energiek en direct, maar letten beter op dat ze niet te opstandig, egocentrisch en sceptisch worden.

9. De bemiddelaar

Bemiddelaars zijn mensen die vrede willen bewaren. Ze zijn ruimdenkend, empathisch en geduldig, maar letten beter op dat ze niet te passief, koppig en bezeten worden.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht per enneagramtype. 

Welk type uit het enneagram ben jij? Doe de test

Benieuwd welk type jij bent? Op deze website kan je een gratis test doen. Let wel: de test is niet wetenschappelijk onderbouwd en het is zo dat iemand nooit volledig overlapt met één bepaald persoonlijkheidstype.

Hou dat dus vooral in je achterhoofd. Het fijne is dat dit soort theorieën je aan het denken zetten, net als bij de 8 persoonlijkheidstypen van Carl Jung die we eerder beschreven.

Meer over persoonlijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️