wpk-admin
wpk-admin Psyche 4 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Als je denkt dat mediteren niets voor jou is: try this

Het lijkt een epidemie: mensen denken allerlei dingen te moeten en zoeken wanhopig naar balans en rust. Er gaat een raket door ons hoofd met to-do lijstjes, flarden van conversaties met vriendinnen, herinneringen van vroeger en zorgen om wat er (misschien) komen gaat. Zelfs de wekelijkse hardlooprondjes worden moetjes (ik móet fit zijn) in plaats van de momenten om je hoofd te legen.

Zoek je naar rust in yoga, maar lijkt iedere poging tot ontspanning een confrontatie met de ongelooflijke gejaagdheid die door je lichaam raast? Ontspannen is hard werken, maar kun je door middel van meditatie trainen.

Zoektocht naar rust

Tijdens mijn persoonlijke zoektocht naar dé manier om meer rust in mijn lijf en hoofd te krijgen, raadde een vriendin mij Headspace aan. In het begin was ik sceptisch. Een app die mij moest helpen?

Als dure privé yogasessies, massages, saunabezoekjes en weekendjes weg mij niet hielpen, waarom zou een app dat in vredesnaam wel lukken? Inmiddels is de prachtig vormgegeven app (hé, het oog wil ook wat) al twee maanden een vast onderdeel van mijn dag waar ik ’s ochtends al naar uitkijk.

Wat is Headspace?

Headspace is een meditatie-app van het gelijknamige online platform, opgericht door Andy Puddicombe en Richard Pierson. De twee mannen ontmoetten elkaar tijdens een meditatie-event. Andy was al meer dan 20 jaar boeddhistisch monnik en Richard had als brand developer de nodige creatieve skills.

Lees ook: 5 wijsheden van de Boeddha waar je vandaag iets aan hebt

Om mindfulness toegankelijker te maken voor hun vrienden hebben ze hun krachten gebundeld et voilá: Headspace was geboren. Met de app en het platform streven ze naar een meditatiemethode zonder poespas die past in de moderne maatschappij, waar mensen niet de tijd hebben om uren te mediteren. Zo wordt meditatie toegankelijker voor de massa en helpen ze mensen om hun stress en angsten te verminderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste 10 sessies zijn gratis. De prettige stem van oprichter Andy begeleidt je door alle sessies. Telkens begint hij met een wijsheid die je mee kunt nemen in je meditatie. Zo legt Andy je bijvoorbeeld uit dat het helpt om je gedachten als wolken te zien, om er met een afstand naar te kunnen kijken. Animaties ondersteunen zijn uitleg.

De eerste paar minuten focus je op je ademhaling. In de volgende fase focus je je op alle geluiden om je heen. Persoonlijk dacht ik dat meditatie in absolute stilte moest gebeuren. Echter leer je via deze app juist om geluiden waar te nemen, die je normaal gesproken misschien niet eens hoort. Het is een gemakkelijke manier om te re-connecten met je omgeving.

Body scan

Hierna begeleidt Andy je door een body scan. Je bouwt als het ware een foto van je lichaam op, met alle gespannen én ontspannen onderdelen. Net op het moment dat mijn frustratie naar bovenkomt dat ik geen ontspanning in mijn lijf voel, wordt mij verteld dat meditatie geen wedstrijd is en je nergens naar hoeft te streven.

Tip: De keerzijde van mindfulness en meditatie (we verleggen het maatschappelijke probleem)

Vervolgens word je gevraagd om weer op je adem te focussen en deze te tellen tot de 10de ademtocht. Dit was voor mij de eerste dagen een problematisch onderdeel van de meditatie. Nog voor mijn 3de ademhaling was ik alweer diep in gedachten verzonken. ‘Ik moet toch wel 10 keer mijn ademhaling kunnen tellen?’, dacht ik gefrustreerd. Gelukkig herinnert Andy je tijdens iedere sessie eraan dat het oké is om met je gedachten af te dwalen. Zodra je je realiseert dat je afgeleid bent, begin je simpelweg opnieuw met focussen en tellen.

Laat de mind gaan

Op een bepaald moment mag je alle focus loslaten en je mind laten doen wat ‘ie wilt. Laat je gedachten de vrije loop. Daarna mag je je weer focussen op je omgeving en de daarbij horende geluiden en sluit je de meditatie rustig af door je ogen weer te openen.

Must read: Doe dit elke dag zes minuten en verminder je stressgevoel (geen meditatie)

Iedere sessie duurt ongeveer 10 minuten, waardoor het gemakkelijk in je drukke dagprogramma past. Ook is er Headspace-On-The-Go; meditatie om tijdens het fietsen, boodschappen doen, hardlopen en andere activiteiten te doen. En voor de vervelende “mental breakdown”-momenten zorgen de SOS-meditaties van 2 minuten er in no-time weer voor dat je in opperste paraatheid bent.

Wat leerde ik van Headspace?

  • Je leert om écht te luisteren naar je lichaam door telkens de vraag te stellen: “Hoe voelt mijn lichaam nu, op dit moment?”
  • Het accepteren van gedachten en gevoelens en ze te ontvangen zonder oordeel en direct te reageren op je gedachte of emotie.
  • Het vermindert het eeuwige gepieker (al is het maar gedurende de sessie).
  • Meer focus door meer in het moment aanwezig te zijn. Mijn gedachten dwalen minder vaak af tijdens
    gesprekken of werk.

Vergeet niet dat ook voor mediteren geldt; oefening baart kunst. Headspace is geen wondermiddel, maar
zoals ze zelf zeggen: “A gym membership for the mind”.

Meer over rust?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Als je denkt dat mediteren niets voor jou is: try this
Sluiten