Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Verzorging 7 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Op naar het strand! Dit kan het doen voor je lichaam en geest

Hebben we een zomerse dag in Nederland, dan gaan we massaal naar het strand. En dat betekent dat de hele kust stampvol ligt. Niet echt fijn natuurlijk, maar wel begrijpelijk. Een dagje strand geeft je het ultieme vakantiegevoel. En als je het een beetje goed aanpakt, dan kan het ook wat doen voor je lichaam en geest.

Je gemoedstoestand

Voel jij je ook altijd zo goed na een dagje strand? Je bent niet de enige. Britse psychologen hebben gekeken naar de impact dat het strand op ons heeft en kwamen tot de conclusie dat – of je nou acht jaar oud bent of tachtig jaar – iedereen baat heeft bij een dagje strand. Ook andere outdoor locaties (denk aan het bos, of het park) werden geassocieerd met positieve gevoelens als plezier en rust, meldt de Daily Mail. Maar een bezoekje aan het strand had toch wel de grootste impact.

Je huid

Als je dan toch aan het strand bent, vergeet dan niet een verfrissende duik te nemen in de zee. De zee bevat onder andere vitaminen, minerale zouten, sporenelementen en aminozuren, en heeft daardoor een helende werking voor een stralende huid. Het kan de geïrriteerde en beschadigde huid genezen en werkt als een soort natuurlijke peeling. Net als de zeezout scrub die je thuis in je badkamer hebt staan, verwijdert zeewater dode huidcellen en stimuleert het de productie van nieuwe. Heb je last van hooikoorts? Ook dan is zwemmen een goed idee. Het zeewater kan werken als zoutspoeling, en daarmee symptomen als een jeukende neus of loopneus verminderen.

Zonder stress de zomer door? Met deze 5 tips ben je de hele zomer stressvrij

Je mind

Op een dag dat het 30+ graden is moet je misschien niet denken aan een strandwandeling, maar als het ’s avonds afkoelt kun je alsnog een fijne wandeling maken. Het geluid van de zee werkt kalmerend, en volgens Britse onderzoekers schept de weidse leegte van het strand ruimte voor innerlijke reflectie en rust. Een strandwandeling is dus het perfecte moment om na te denken en je gedachten op een rijtje te zetten. Maar helemaal nergens aan denken kan natuurlijk ook gewoon als je daar behoefte aan hebt. Voel hoe je voeten het zand aanraken, snuif de zilte zeelucht op en geniet van de ondergaande zon.

Lees ook: Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid

Je vitamine D-niveau

Eerder schreven we al over onze haat-liefdeverhouding met de zon. Te veel zon kan schadelijk zijn voor de huid, en het is dan ook belangrijk dat je goed blijft smeren en de schaduw opzoekt als je een lange dag op het strand vertoeft. Maar een beetje zon is dus alleen maar goed. Zonlicht stimuleert de productie van vitamine D in het lichaam, wat tal van voordelen heeft. Zo heeft het een remmend effect op ontstekingen, zorgt het voor het behouden van sterke botten en tanden (omdat je meer calcium opneemt), en heeft het een positief effect op je weerstand.

Je nachtrust

Ken je dat rozige gevoel na een lange dag op het strand? Je ogen prikken, je huid voelt warm aan, en op het moment dat je je bed aanraakt val je als een blok in slaap. Heerlijk. Maar wil je echt verzekerd zijn van een goede nachtrust, dan is enkel aan het strand liggen niet genoeg. Een beetje beweging is wel op z’n plaats, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Surrey. Ze vergeleken deelnemers die een strandwandeling hadden gemaakt met deelnemers die elders in het land hadden gewandeld, en kwamen tot de conclusie dat een wandeling over het strand zorgt voor een betere nachtrust. De groep sliep gemiddeld 47 minuten langer tijdens de nacht erop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️