Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 21 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Sauna liefhebbers opgelet! Dit is waarom je vaker zou moeten gaan

Ja het is koud buiten. En ja, dat is niet altijd even fijn. Maar er zitten óók voordelen aan. Slecht weer is een perfect excuus om heerlijk een dagje naar de sauna te gaan. We delen 5 manieren waarop een sauna goed kan zijn voor je gezondheid.

Soorten sauna’s

Je kunt sauna’s onderverdelen in twee verschillende groepen: droge sauna’s en natte sauna’s. Beide werken anders. Een droge sauna verwarmt het lichaam van binnenuit, terwijl een natte sauna het lichaam van buiten naar binnen verwarmt.

Onder de droge sauna’s vallen de klassieke Finse sauna en de infrarood-sauna. In de klassieke Finse sauna wordt de lucht door een warmtebron opgewarmd, waarbij temperaturen kunnen oplopen tot wel 100 graden. Klinkt ondraaglijk, maar dat is het niet. Bij een infrarood-sauna wordt de warmte opgewekt met elektrische stralers. Typerend voor deze sauna is dat de warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Het is eigenlijk een warmtecabine, waarbij de temperatuur gemiddeld tussen de 40 en 60 graden ligt.

Met een natte sauna wordt gedoeld op een stoombad, waar het meestal rond de 50 graden is en de luchtvochtigheid vele malen hoger is dan in een droge sauna. Beide soorten sauna’s zijn goed voor de gezondheid, om de volgende redenen:

Het reinigt de huid

Als je écht veel zweet (en dat doe je in een sauna), worden de dode huidcellen verwijderd en worden bacteriën uit de epidermale laag en zweetklieren weggespoeld. Volgens Dr. Ben H. Douglas – een professor aan het Medical Center van de Universiteit van Mississippi – kan zweten zorgen voor een krachtige huid, net zoals sporten kan zorgen voor krachtige spieren. Douglas stelt dat zweet bijdraagt aan het behoud van collageen structuren en de kans op hangende huid en de verschijning van fijne lijntjes vermindert.

Slow down tip: onthaasten en actief zijn in het Oostenrijkse Stubaital

Goed voor het hart

Saunagebruik kan zorgen voor verbeterde hartprestaties. In reactie op de stijgende kerntemperatuur verwijden de bloedvaten dichtbij de huid, en neemt het hartritme toe. Het kan oplopen van 60 à 70 hartslagen per minuut, tot 110 à 120 slagen per minuut. Daarnaast kan saunagebruik voordelig zijn voor mensen met risicofactoren voor hartziekten. Onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology toont aan dat regelmatig saunagebruik voordelig kan zijn voor mensen met een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes.

Het zuivert je lichaam

Het grootste voordeel van een droge sauna is dat er zeer weinig vochtigheid is (en hoge temperaturen kunnen worden bereikt), waardoor je stofwisseling snel op gang komt en gifstoffen naar buiten worden geduwd. Gifstoffen die worden opgeslagen in onderhuids vet (zoals melkzuur) komen vrij wanneer je zweet, en gifstoffen die dieper zijn opgeslagen komen omhoog naar de bovenste vetlaag. Bij regelmatig saunagebruik kunnen dus ook deze stoffen vrijkomen.

Het vermindert stress

We hebben het altijd maar druk, druk, druk. Tijd om ons lichaam rust te geven hebben we niet. Althans, we némen het vaak niet. Toch zouden we vaker naar de sauna moeten gaan om te ontspannen. Zitten in een warme ruimte (waar het stil is) stelt je in staat om je gedachten op een rijtje te zetten en te oefenen met diepe ademhaling. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt, het welbekende feelgood stofje. Dit is waarom je altijd een heerlijk ontspannen gevoel hebt als je uit de sauna komt.

Goed voor je immuunsysteem

Tot slot kan een saunabezoek je immuunsysteem een boost geven. In een studie gepubliceerd in de Journal of Human Kinetics werd onderzocht wat het effect is van saunagebruik op het immuunsysteem, in het bijzonder het profiel van witte bloedcellen en het cortisol level (een stresshormoon). Na het saunabezoek werd bij deelnemers een verhoogd aantal witte bloedcellen (lymfocyten, neutrofielen en basofielen) gerapporteerd in het profiel van de witte bloedcellen. Hieruit blijkt dat saunagebruik het immuunsysteem stimuleert.

Meer selfcare?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Sauna liefhebbers opgelet! Dit is waarom je vaker zou moeten gaan
Sluiten