Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 9 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Een gebroken hart? Zo kom je over je ex heen (psychologisch gezien)

Wie last heeft van een gebroken hart zal ongetwijfeld een tijdje in een emotionele rollercoaster zitten. Het ene moment ben je opgelucht dat jij en je ex uit elkaar zijn, terwijl je het andere moment urenlang ligt te huilen en denkt dat je nooit meer over je ex heen komt. Dit is hoe je psychologisch gezien over je ex heen komt.

Als je relatie net beëindigt is, is het logisch dat je (onbewust) denkt aan de fijne dingen van de ooit zo goede relatie. Je dagdroomt over mooie herinneringen van jullie samen en kijkt liefdevol naar oude foto’s. En dat kan pijn doen.

Als je zulke pijn ervaart, kan je denken dat je nooit meer over je ex heen komt. Maar er is goed nieuws, want je kan sneller over je ex heen komen dan je nu misschien denkt.

Fijne herinneringen

Een wandeling in het park, een vakantie naar zee of gewoon samen boodschappen doen: op het moment dat een relatie voorbij is zien we vaak pas de charme in van dingen die op dat moment zo gewoon leken.

Sad but true: constant terugdenken aan fijne herinneringen maakt het niet bepaald makkelijker om over je ex-geliefde heen te komen. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je in de verleiding komt om je ex weer op te bellen of dat je serieus begint na te denken om terug te gaan naar je vorige partner.

Lees ook: Zo kom je over liefdesverdriet heen (volgens een psycholoog)

Bijzonder eigenlijk, want toen je het uitmaakte was je er nog zo van overtuigd dat je de juiste beslissing maakte. Hoe kan dat?

Nostalgie

Volgens een video van the School of Life is het goed om eerst uit te zoeken waar deze tegenstrijdige gevoelens vandaan komen. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je met deze break-up echt een fout hebt gemaakt, maar de kans is groter dat je op een verdrietig moment last hebt van iets anders, namelijk: nostalgie.

Nostalgie is het verlangen naar een geromantiseerd vroeger. Vooral het woordje geromantiseerd is hierbij belangrijk, want wanneer we nostalgie voelen lijken we – in bepaalde gemoedstoestanden – te vergeten dat het heden tot stand is gekomen vanwege beslissingen in het verleden.

Lees ook: 7 manieren waarop nostalgie je hersenen verandert, volgens de wetenschap

Selectief geheugen

Het is namelijk niet voor niks dat jij en je partner niet meer samen zijn. Een relatie zal nooit random worden verbroken en als de dingen zo bevredigend waren geweest als we – tijdens een dieptepuntje – nostalgisch aannemen dat ze dat waren, hadden we nooit op deze manier hoeven handelen.

Ons geheugen werkt dan ook selectief en doordat onze geest niet van slecht nieuws houdt (tenzij er een groot gevaar is om aandacht aan te besteden) vallen we graag terug op juist de leuke dingen.

Het kan dus goed zijn dat je terugdenkt aan fijne herinneringen uit de beginperiode, maar vergeet dat deze leuke dingen al lang hadden plaatsgemaakt voor nare ruzies, oneindige discussies of seksuele frustraties.

Vertrouw op je beslissing

Wil je over je ex heen komen? Dan is de truc volgens The School of Life om je focus te verleggen. Dit kan je doen door terug te gaan naar het moment waarop je de (vaak weloverwogen) beslissing nam een punt te zetten achter de relatie.

Het is hierbij belangrijk om problemen die er toen speelden onder ogen te komen en ook toe te durven geven dat je ex gewoon niet (meer) de ware was voor jou.  Heb je een terugval? Vertrouw dan niet op wat je in een nostalgische, huilerige en troosteloze toestand (lees: eenzaamheid) voelt, maar vertrouw op hetgeen wat je tegen het einde van een relatie hebt gevoeld en geweten.

Kortom, vertrouw op je beslissing en het besluit dat je nam toen je alle nodige informatie bij de hand had. En dat is dus niet op het moment dat je emotioneel terugdenkt aan alle fijne dingen en je jezelf als gevolg daarvan allerlei geromantiseerde scenario’s aanpraat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️