Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 8 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je partner overlijdt, kun je letterlijk sterven aan een gebroken hart

Tijdens een trouwceremonie beloven geliefden aan elkaar dat ze bij elkaar blijven ‘tot de dood hun scheidt.’ Maar wat als de dood van de ander de dood bij jou aanwakkert en jullie kort na elkaar overlijden? Onderzoek bewijst: de dood van een geliefde kan fataal worden.

Deens onderzoek gebruikte de data van bijna een miljoen Denen tussen 1995 en 2014 en ontdekte dat de dood van een partner een hartritmestoornis kan veroorzaken, die minstens een jaar duurt. En nu denk je, dat waren vast ouderen die al de 90 gepasseerd waren, maar de grootste groep die risico loopt zijn diegenen onder de 60 jaar.

Onder de 60 jaar

Het risico bleek het hoogst tussen 8 en 14 dagen na de dood, waarna het geleidelijk verminderde. Ongeveer een jaar later was de kans op hartproblemen weer even groot als die van de groep onderzochten die niemand hadden verloren.

Er gaan vaak verhalen de ronde over stellen die dagen na elkaar sterven. Een romantisch idee, dat je zonder de ander niet meer kunt leven, maar nu onderstreept dit onderzoek waarom dit dan gebeurt.

De onderzoekers geven wel aan dat er geen glasharde conclusies getrokken kunnen worden, omdat er verder geen rekening gehouden is met andere factoren als dieet- of bewegingspatronen. Wel was de kans op hartritmestoornissen 41% groter bij nabestaanden, dan bij mensen die niet zoiets heftigs hadden meegemaakt. Hierbij komt dat mensen van wie de partner een maand voor overlijden gezond was (dus onverwachts overleed) 57 procent meer kans hadden op een hartritmestoornis.

Een gebroken hart

Paul Volders, hoogleraar Genetische Cardiologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum liet aan de Volkrant weten: “Verdriet kan dodelijk zijn. Het gebroken-hart-syndroom wordt dat wel genoemd. Een tijdelijke verzwakking of zelfs verlamming van de hartspier onder invloed van extreme emoties als angst, rouw of paniek.”

Meer over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️