Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Liefde & Seks 27 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Kapot van liefdesverdriet? Zo kom je weer in je kracht te staan

Liefdesverdriet is verschrikkelijk. Het voelt alsof je hart in duizend stukjes ligt. Ze zeggen toch altijd what doesn’t kill you makes you stronger? Ammehoela. Op dit moment voel je je alles behalve sterk.

Gelukkig deelt schrijfster Monica Parikh met MindBodyGreen een aantal simpele tips om er weer bovenop te komen uit haar boek Take Back the Power: Break-ups Done Right.

Stop met het proberen vrienden te blijven

‘Maar we kunnen toch gewoon vrienden blijven’? Het is een veelgehoorde vraag van mensen wiens relatie op de klippen is gelopen. Maar volgens Monica is het antwoord heel simpel: om er zo snel mogelijk bovenop te krabbelen kun je beter stoppen met het doen alsof je vrienden bent. Helemaal als je stiekem hoopt dat de romantische relatie zich zal herstellen.

Verwijder je ex van social media

Kun je het maar moeilijk accepteren dat je relatie tot een einde is gekomen, dan doe je er verstandig aan om je ex van social media te verwijderen. Je hebt toch geen zin om elke dag geconfronteerd te worden met foto’s waar hij (of zij) breed lachend op staat? Hoe kan je ex het zo naar zijn zin hebben? Nee, dan is het maar beter om het niet te zien. En als je dan toch bezig bent: verwijder de vrienden van je ex ook. Het voelt misschien vreemd (je hebt toch helemaal geen issues met de vrienden van je ex?), maar het is volgens Monica wel het beste om te doen. Het is tijd om je eigen gevoelens voorop te stellen.

Zoek geen contact

Het is natuurlijk verleidelijk om weer contact te zoeken met degene van wie je zo gehouden hebt. Heb je al een appje geschreven maar twijfel je nog of je op verzenden moet drukken? Doe. Het. Niet. Om je kracht te herwinnen is het volgens Monica belangrijk dat je in de periode na de break-up geen contact met elkaar hebt. Helemaal nada. Dus ook niet één appje om het af te leren. Zoek pas weer contact als het ergste liefdesverdriet voorbij is en je weer lekker in je vel zit.

Stel je vrienden op de hoogte van je situatie

Als je echt – maar dan ook écht – kapot van verdriet bent dan wil je misschien niemand horen of zien. Het liefst sluit je jezelf op in huis en de enige gasten die langs mogen komen zijn Ben&Jerry. Toch is het volgens Monica verstandig om je inner circle op de hoogte te stellen van je situatie. Laat ze weten dat je verdrietig bent en door een moeilijke periode gaat. Zolang je vrienden niet weten wat er aan de hand is kunnen ze ook niets voor je betekenen natuurlijk.

Sla ‘vrienden’ over

Bovenstaand punt is er wel eentje die je voorzichtig moet aanpakken. Het is de bedoeling dat je vrienden op de hoogte stelt van je break-up. Wie je overslaat? Mensen die zichzelf tot je vrienden rekenen maar in werkelijkheid niet het beste met je voor hebben. Het zijn de mensen die met een pruillip zeggen ‘goh wat naar voor je’, maar vervolgens doodleuk aan de hele wereld laten weten hoe het nou precies zit tussen jou en je ex. En weet je wat? Dat gaat ze geen moer aan.

Maak er geen wedstrijd van

Er gaat een moment komen dat je ex-partner gezien wordt met een nieuwe vlam. Is niet leuk – dat begrijpen we – maar probeer toch rustig te blijven. En maak er vooral geen wedstrijdje van. Het gaat er toch niet om wie de eerste is? Waar het om gaat is dat jij weer het gevoel krijgt dat je het leven aankunt zónder je ex.

Ga op zoek naar een creatieve uitlaatklep

Weet je niet goed waar je het zoeken moet en vind je het lastig om je verdriet een plek te geven? Monica raadt aan om je pijn in iets moois te veranderen en op zoek te gaan naar een creatieve uitlaatklep. Verf. Zing. Schrijf. Je kwetsbaarheid en verdriet zijn jouw muze.

Meer over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️