Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 27 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Closure: waarom je die zoekt én hoe je ‘m vindt als je relatie voorbij is

Als de liefde voorbij is kan dat enorm veel pijn doen. Liefdesverdriet is daarom ook een onbeschrijfelijk gevoel dat moeilijk is om uit te leggen aan iemand die het nog nooit heeft ervaren. Want, het voelt alsof de wereld onder je voeten vandaan verdwijnt en het kan moeilijk zijn om te bedenken dat het écht wel weer overgaat als je er middenin zit. Hoe je daar het beste overheen komt? Vaak roepen we het woord closure. Als je dat nou had, dan zou het een stuk makkelijker gaan.

Maar waarom denken we dat eigenlijk? Dat als we het op een bepaalde manier kunnen afsluiten, de pijn minder wordt? Of het gemis minder sterk?

Ik kan niet zonder

Als je in een relatie zit kan dat je een veilig gevoel geven. Wat er ook gebeurt, je hebt altijd nog je relatie om op terug te vallen. Slechte dag op werk, irritante collega’s, vrienden die iets doen waar je het niet mee eens bent: hij of zij luistert wel naar je. Wil je deze zomer op vakantie: hij of zij gaat wel met je mee. Of die vervelende verjaardag van je overgroot-oma: hij of zij sleept je er wel doorheen.

Je verhaallijn verandert

Maar als het dan (opeens) uitgaat, kan het voelen alsof je al die veiligheid in één klap kwijt bent. En dat is even schrikken en natuurlijk wennen. Want met wie moet je nu op vakantie, en aan wie kan je na een lange werkdag je verhaal kwijt? Je moet als het ware opnieuw uitvinden hoe je je leven invult. Jouw verhaallijn is namelijk veranderd, heeft een andere wending gekregen.

Jouw verhaallijn met hem of haar was misschien volgend jaar een huis kopen, dan trouwen en daarna kinderen, als het lukte. En naast die grote onderdelen zijn er nog tal van kleine onderdelen die in de planning stonden, als een verre reis maken, een nieuwe bank kopen en volgende week uit eten gaan bij dat nieuwe restaurant om de hoek. Yep, alles is opeens anders. Zelfs als de break-up minder onverwachts komt, verandert je verhaallijn.

Lees ook: Non-binair: als je geen meisje, maar ook geen jongen bent. Hoe werkt dat in relaties?

En nu is het enige wat je kunt doen het accepteren dat jouw verhaallijn is veranderd. Alles wat op de planning stond gaat niet meer plaatsvinden. Althans, niet met degene waar je een relatie mee had. En dat is even slikken.

Het moment is dus daar om voor jezelf een nieuwe verhaallijn op te stellen, en dat kan best lastig zijn, als je nog emotioneel verbonden bent aan die andere verhaallijn met hem of haar. Nu kom je als het ware in een kleine identiteitscrisis. Want, wie ben jij zonder die ander? Hoe ziet jouw leven eruit zonder die ander?

En dat maakt een break-up extra moeilijk. Naast dat je je ex mist, en het oude leventje dat jullie samen hadden, kan het gebeuren dat je even niet meer weet wie jij bent. En om door te kunnen, moeten we even over deze kleine crisis heen stappen.

Closure

Closure, oftewel het netjes afsluiten, is dus nodig om je eigen identiteit weer terug te vinden. Om de ruimte te krijgen om weer te ontdekken wie jij bent, wat jij uit het leven wil halen, en hoe je jouw leven in gaat richten. Welke onderdelen van je oude verhaallijn houd je als deel van je eigen persoonlijkheid, en welke delen ga je loslaten? Dus, ga je nog wel die verre reis maken, maar dan alleen? En ga je dat huis toch maar even niet kopen?

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Als je het goed afsluit voelt dat als een keerpunt: nu heb jij de ruimte om de spiegel in te kijken en je af te vragen, hoe gaat mijn verhaallijn er nu uitzien?

Hoe dan?

Ok, je wil closure, dat is duidelijk. Je moet ontdekken wie jij bent, dat is ook duidelijk. Maar hoe doe je dat dan?

Begin door dingen te doen die je deed voordat je in die relatie zat. Nu klinkt het misschien voor sommigen ietwat dramatisch. Want, je weet heus wel wie je zonder die ander bent, je bent toch een independent (wo)man? Maar vergis je niet. Het zijn de kleinste dingen die opeens de kop opsteken. Zoals een kopje koffie op zondag drinken in een café. Of naar een feestje gaan waar alleen maar stelletjes zijn. Dan kun je je toch flink alleen voelen, terwijl je heus ‘weet wie jij bent’.

Probeer daarom dingen op te pakken die echt van jou zijn, en niet van hem. Dat kan iets kleins en onbenulligs zijn als een serie kijken die hij of zij never nooit zou willen kijken. Hield je ex-partner niet van kaas en jij wel? Nou, hup, draai een lekkere kaasplank voor jezelf in elkaar.

Het is oké

Onderzoek toont namelijk aan dat mensen sneller over een break-up komen als ze bewust op zoek gaan naar de dingen waar hun hart sneller van ging kloppen voor de relatie. Omdat dat stukje identiteit echt helemaal van jezelf is, en je ex daar lekker niets mee te maken heeft.

Maar pak ook een moment om je verdriet te voelen. Je mag je namelijk even heel erg k*t voelen. Ga lekker zwelgen, laat het verdriet toe én stel een deadline. Was het een lange relatie, geef jezelf wat langer dan als het een kortstondige relatie was. Pak een paar weken om even heel hard te huilen. Je verdriet wegstoppen is namelijk het slechtste wat je kunt doen.

En onthoud: het verdriet wordt minder. Echt.

Meer lezen over liefde en relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️