Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 9 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Twijfel je aan jezelf? 9 manieren om daarmee te stoppen

Iedereen voelt angst niet te voldoen aan gestelde verwachtingen. Doe je je werk wel goed? Is deze presentatie oké? Ben je wel geschikt voor die nieuwe baan? Ben je niet te dik? Wat moet je aan naar dat feestje? En zouden ze je wel aardig vinden? Gek hè, we zijn collectief bang om ‘niet goed genoeg’ te zijn. Irritant eigenlijk. Laten we stoppen met twijfelen aan onszelf. En wel zó.

Twijfel aan jezelf

Om te beginnen: het is oké om aan jezelf te twijfelen. Doet iedereen. Zélfs mensen die zeggen niet onzeker te zijn, hebben zich écht wel eens afgevraagd of ze wel goed genoeg waren. Realiseer je dat twijfels je scherp kunnen houden en je klaar stomen voor een nieuw ding. Je twijfelt altijd aan jezelf voor je een grote stap neemt: voor je een nieuwe baan aangaat, voor je een studie kiest, voor je gaat trouwen, als je zwanger bent. Logisch. Als je een goede keuze wil maken overweeg je ook alle voors en tegens, en dat betekent ook: kan ik dit wel?

Eet gezond

It’s simple. Als je junkfood eet, ga je je rot voelen. Als je je rot voelt, daalt je zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen daalt, ga je twijfelen aan jezelf. Dus draai het om. Als je gezond eet en gezonde keuzes maakt, voel je je beter en dat maakt je instant zelfverzekerder.

Kijk naar waar JIJ staat

En niet naar hoe ver anderen al zijn… Iedereen heeft het namelijk altijd beter voor elkaar dan jij. Er is altijd iemand met een mooier huis, betere baan, strakker lijf en meer uitgebalanceerd leven. Niet naar kijken. Hoe ver ben JIJ gekomen? Waar mag JIJ trots op zijn? Je hebt niks te maken met anderen én je weet niet wat zij gedaan hebben om te komen waar ze staan. Trap niet in de val van perfectie en realiseer je dat juist door te ‘wensen dat je ergens anders was’ je zelfvertrouwen een knauw krijgt.

Leef je eigen leven

Dit lijkt een beetje op de vorige, maar is het apart vernoemen waard. Twijfel ontstaat als je niet je eigen leven leeft, maar probeert dat van een ander te leven. Wil je iets zijn of hebben dat een ander heeft? Dan trek je dus in twijfel wat je zelf hebt… Meteen mee stoppen! Leef je eigen leven, met volle aandacht en focus. Authentiek zijn is genoeg.

Lees ook: Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Own your weirdness

Jep, want je bent nu eenmaal raar. Je doet dingen nu eenmaal anders dan anderen. Twijfel ontstaat als je probeert iets anders te zijn, binnen de lijntjes te kleuren. Je weerhoudt jezelf er dan van te zeggen of te doen wat je eigenlijk zou willen. Hoe harder je probeert iets anders te zijn, hoe meer je verwijderd raakt van wie je werkelijk bent, dus hoe moeilijker het wordt.

Maak fouten

Fouten zijn leermomenten die je stimuleren de beste versie van jezelf te worden. Een fout definieert niet wie je bent, het is alleen maar een opstapje. Als je geen fouten maakt, groei je niet. Elke fout laat je zien hoe iets niet moest. En als je daar goed naar kunt kijken, ga je zien hoe je het beter had kunnen doen. En daar kun je wat mee.

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Alles is subjectief

We willen dingen zo graag niet verkeerd doen, dus twijfelen we aan onszelf. Kan ik dit wel? Doe ik dit wel goed? Maar wat is dan goed en wat is dan fout? En wie bepaalt dat? Alles is subjectief. Jouw hemel kan de hel voor iemand anders zijn, en jouw hel is misschien hemels voor iemand anders.

Vind je signature

Vind je unieke signature. Wat maakt jou one of a kind? Waardoor val jij op? Wat maakt jou, jou? En bouw dat uit. Omarm het. Own het. Leef het. Als je another brick in the wall bent, zal je altijd aan jezelf twijfelen omdat er daar duizenden van zijn.

Vraag hulp

Vind mensen om mee te sparren. Mensen die jou helemaal zien. Die je helemaal kunnen vertellen waarom jij, jij bent. Je hebt mensen nodig die jou inspireren en die jij kunt inspireren. Vind een mentor. Vraag hulp, laat je leiden, leer van mensen.

Meer lezen? Waarom is het nóóit goed genoeg? en ook Dit is het oplichterssyndroom (en zo kom je er vanaf).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️