Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 10 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

We ontdekten een bijzondere manier voor het creëren van meer zelfliefde

Het thema zelfliefde kan soms wat zoetsappig uit de hoek komen. Baden gevuld met schuim en potjes nagellak op de rand. Zoiets toch, goed voor jezelf zorgen? Zoiets ja, maar zelfliefde is een veel bredere mindset en gedachtegoed dan dat. De essentie is uiteraard: liefde voor jezelf. Toevallig ontdekten wij onlangs wel een hele bijzondere manier voor het creëren van meer zelfliefde.

Zelfliefde gaat in de essentie om het goed zorgen voor jezelf. Dat kan lichamelijk: wat smeer ik op mijn lichaam? Wat stop ik in mijn lichaam? Maar ook mentaal: hoe denk ik over mezelf? Wat gun ik mezelf? Hoe praat ik tegen mezelf? Bij die twee horen ook acties: met wie omgeef ik mij? Zorg ik goed voor mezelf met de dingen die ik doe? Zelfliefde is meer dan een beetje crèmes smeren dus.

Een nieuwe manier van zelfliefde

Over bovenstaande manieren van zelfliefde hadden we al eens eerder gehoord. Maar toen we ontdekten dat er wel een héél bijzondere manier is voor het creëren van zelfliefde, werden we wel nieuwsgierig. Jan Willem Groen maakt er al een paar jaar zijn beroep van om close-up oogfoto’s te maken. En met close-up bedoelen we echt een macro-foto. “Je hebt nog nooit zo naar jezelf gekeken. Van heel dichtbij zie je allerlei nieuwe kleuren, stippen en groeven,” vertelt hij aan Bedrock.

Lees ook: 4 fijne manieren om positiever over je eigen lichaam te zijn

Door jezelf – je oog in dit geval – eens van zo dichtbij te bekijken, zie je ineens een schoonheid die je nooit eerder zag. Jij hebt dit gewoon. ‘Maar, ik ken m’n ogen toch allang’, zal je misschien denken. Dat kan je nog weleens flink mishebben. Wanneer je inzoomt en alle stippen, kleurverschillen of texturen zichtbaar worden, zie je ineens hoe mooi al jouw imperfecties júíst zijn. Sterker nog: het zijn juist de dingen die afwijken die voor de schoonheid zorgen. Die imperfecties maken je als persoon precies als geheel.

Perfect is ook maar saai

Het gekke is, is dat we dat over het algemeen soms vergeten. Je voelt je niet in shape genoeg, je haar pluist, wou dat je fitter was of misschien een betere huid had. Maar precies al die dingen bij elkaar maken jou, jou. En dat is geweldig. Een persoonlijke foto van je oog herinnert je daaraan.

Wat blijkt? Een egaal blauw oog is stiekem best een beetje saai. Wilde, gekleurde stippen onlogisch verdeeld over je oog zijn de dingen die jouw oog zo bijzonder interessant maken. Bij het zien van al je imperfecties voel je je hartstikke trots.

Oefening: kan jij je ogen omschrijven?

“Ik wil mensen vragen om zichzelf beter te bekijken. Welke kleur hebben jou ogen? Neem eens de tijd om ze écht te bekijken, van dichtbij. Kan je je ogen omschrijven? Waar ben jij trots op?,” aldus fotograaf en kunstenaar Jan Willem.

Bedrock’s editors stonden te trappelen om te zien wat zo’n oogfoto met ze deed en hoe hun oog en van dichtbij uitzag. Dit werd het resultaat:

closeup oogfoto
Tessa’s oog Jan Willem Groen
close up
Sharon’s oog Jan Willem Groen
close up oogfoto
Rosa’s oog Jan Willem Groen

Eerlijk is eerlijk; onze mond viel open toen we de foto even later op papier in ontvangst namen. We concludeerden dat Tessa’s ogen iets weghebben van een zonnebloem, de puurheid van Sharon’s blauwe ogen heel bijzonder is en ik ben hartstikke gek op m’n gekke groeven en stipjes. Trots gingen we even later weer aan het werk.

Wil jij zelf ook een oogfoto laten maken? Maak dan een afspraak op oogfoto.nl.

Leuk feitje: je zult zien dat een blauw oog er héél anders uit ziet dan een bruin oog of een groen oog.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️