Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Mind 8 jun 2016

Met deze tips laat je jouw imperfecties in je voordeel werken

Vaak zien we onze imperfecties als iets negatiefs. Maar waarom eigenlijk? Je keurt een stukje van jezelf af, dat er volgens jou niet mag zijn. Dit kan er voor zorgen dat de twijfel over jezelf regelmatig toeslaat. Hoe draai je je imperfecties om tot iets positiefs?

Met deze tips laat je jouw imperfecties in je voordeel werken

1. Probeer jezelf niet langer te veranderen

Je kunt je imperfecties pas accepteren wanneer het verlangen om jezelf te veranderen verdwijnt. Maak jezelf niet druk over je imperfecties. Ze maken onderdeel uit van wie je bent. Ze maken van jou, jou. Je gebreken horen net zoveel bij wie je bent als je sterke punten. Ze zijn een weerspiegeling van jouw persoonlijke levensverhaal.

5 selfhelp-boeken over de liefde (die echt werken)

Zelfacceptatie begint met het veranderen van die houding tegenover jezelf; het accepteren van jezelf, inclusief je gebreken. Het zorgt voor meer positiviteit in je leven. En wanneer je jouw gebreken accepteert, maak je het onbewust voor anderen ook makkelijker om zichzelf te zijn.

2. Focus je niet te veel op enkele negatieve punten

Wanneer je je te veel focust op negatieve eigenschappen houd je er geen genuanceerd beeld van jezelf op na. Je vergeet dat die eigenschappen slechts een klein deel zijn van de persoon die je echt bent. Ze maken onderdeel uit van jou, maar dat doen je andere eigenschappen ook. Raak niet te obsessed met die zogenaamde imperfecties; het is niet het enige dat mensen aan je zien.

3. Zie je zwakke punten als iets positiefs

Probeer je gebreken in een nieuw daglicht te plaatsen. Hoe kun je die eigenschap(pen) in je voordeel laten werken? Probeer je imperfecties te zien als unieke eigenschappen die je onderscheiden van de rest. Probeer ze een doel te geven. In plaats van je gebreken te zien als iets negatiefs, kun je ze ook vervormen in iets positiefs. Je hoeft ze niet te verstoppen. Probeer je imperfecties om te buigen tot je sterke punten.

Mayra Louise schreef ‘Op je lijf geschreven’: “Je moet geluk niet ophangen aan je gewicht”

Stel: je ziet je introversie als iets negatiefs. Misschien betekent dit juist wel dat je een goede luisteraar bent. Vind je jezelf ongeduldig? Bekijk het eens positief. Misschien is de waarheid juist dat je een doener bent die duidelijke doelen voor ogen heeft. Ben je soms bazig? Misschien ben je juist wel een geboren leidinggevende.

Meer lezen? Zo leer je je lichaam te accepteren zoals het is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Met deze tips laat je jouw imperfecties in je voordeel werken
Sluiten