Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 10 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Een snurkende partner blijkt slecht te zijn voor je gezondheid (blijkt uit onderzoek)

Iedereen weet dat goede slaap een belangrijk (zo niet het belangrijkste) ingrediënt is voor een goede gezondheid. We proberen dan ook massaal ‘s avonds tot rust te komen door onze smartphone tijdig uit te zetten of proberen een slaapmeditatie. Toch is het net zo belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van je snurkende partner, want dit is hoe het zijn stempel drukt op je gezondheid (en da’s serieuzer dan je denkt).

Zelf vind ik het altijd merkwaardig hoe de meeste koppels dag in dag uit samen het bed delen. Ik koester mijn nachtrust zó erg dat ik het niet altijd aangenaam vind om met andere mensen in dezelfde ruimte te slapen. Bij het minste geluid van de ander word je immers toch gestoord in je slaap? Ik althans wel. Al helemaal ellendig wordt het wanneer je naast iemand slaapt die snurkt.

Snurken vs. vliegtuigen

Dat mijn opvattingen over slaap niet zo gek zijn, wordt ook door wetenschappelijk onderzoek gesteund, lezen we in The Independent. Voor dit onderzoek werd de slaap bestudeerd van 140 deelnemers die in de buurt van een luchthaven wonen. De participanten zijn dus gewend om iedere nacht het lawaai van vliegtuigen aan te horen.

Dit vind je vast ook interessant: Stoppen met snurken: waarom dat moeilijk is + 4 tips om te proberen

Vanzelfsprekend zorgt het lawaai van het luchtverkeer bij de deelnemers voor een ernstige verstoring in hun slaap. Dat konden de onderzoekers vaststellen door het monitoren van hun bloeddruk. Niet heel verrassend stelde men vast dat hun bloeddruk steeg naarmate het geluid van het luchtverkeer luider werd. Hoe meer decibels, hoe hoger de bloeddruk: simple as that.

Snurken en gevolgen voor gezondheid

En nu wordt het interessant: een zelfde stijging in bloeddruk deed zich voor wanneer de deelnemers het gesnurk van hun partner moesten aanhoren. Gesnurk van een partner en luide vliegtuigen veroorzaken dus een zelfde mate van irritatie op vlak van veranderingen in de bloeddruk.

Dat klinkt misschien logisch en onschuldig, maar een (te) hoge bloeddruk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hoge bloeddruk is namelijk een belangrijke risicofactor voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.

Je hebt er dus alle baat bij om zoveel mogelijk bronnen van lawaai te vermijden in je slaapomgeving. Niet iedereen heeft misschien de kans om in een rustige omgeving te wonen, maar een nachtje zonder (snurkende) partner doorbrengen, kan al een heel verschil maken.

Misschien zijn dit soort onderzoeken ook het keiharde bewijs dat we in relaties minder moeten vasthouden aan het idee dat samenwonende partners al-tijd samen het bed moeten delen. Niemand heeft immers gezegd dat dat moet, toch?

Meer over slaap(problemen)?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️