Stoppen met snurken: waarom dat moeilijk is + 4 tips om te proberen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F01%2Fpexels-photo-4626684-e1622123307533.jpeg)
Een bed is om in te vrijen en te slapen. Niets meer, niets minder. Toch gebeurt er soms nog iets anders in bed: er wordt gesnurkt. Vervelend; voor de omgeving en voor de snurker zelf. Tijd om daar iets aan te doen. Maar eerst, waarom snurkt de één wel en de ander niet?
Een kijkje in de mond
Je kruipt onder de wol, telt schaapjes en valt in slaap. Op dat moment ontspannen de keelspieren, waardoor de tong en/of het zachte weefsel in de keelholte de luchtweg kunnen blokkeren. Geen zorgen, dat klinkt gevaarlijker dan het is.
Toch moet er lucht doorheen als je ademhaalt. Die lucht gaat via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Als die doorgang te nauw is, gaan je weefsels trillen. En daar komt het snurkgeluid vandaan.
Slaap je slecht? Deze 7 fouten maakt iedereen voor het slapen gaan
De keelspieren ontspannen dus als je in slaap valt. Dat gebeurt bij iedereen. Toch is de één stil en ronkt de ander er lustig op los. Dat heeft te maken met die tong en dat zachte weefsel die de luchtweg kunnen blokkeren. Wanneer gebeurt dat? Meestal als het zachte, achterste gedeelte van het gehemelte te slap is.
Is dat gedeelte te slap en ga je op je rug liggen, dan zakt het gehemelte samen met de huig bijna tegen de keelholte aan. Dat gaat trillen en door de ademhalingen maakt het geluid. Een kleine onderkaak of een onderkaak die te ver naar achteren staat kan ook de boosdoener zijn. Dan zakken de tong en het strottenklepje namelijk bijna tegen de keelholte aan.
Oorzaken van snurken
Maar we zijn er nog niet. Er zijn namelijk meer oorzaken, ook al komen ze minder vaak voor. Hier komen ze (waarschuwing: het is een hele lijst): genen, wisselende hormoonspiegels bij vrouwen, slaapapneu, verkoudheid, vernauwing in de luchtwegen, een grotere tong, alcohol, medicatie, een chronisch verstopte neus en … leeftijd.
Plan dagelijks een piekerkwartiertje in en je zult beter slapen
Oudere mensen snurken vaker en harder dan jongere. Het vetweefsel hoopt namelijk op bij het ouder worden, waardoor het slijmvlies in de keelholte dikker wordt. De doorgang van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.
Ook probleem voor snurker zelf
Snurken is een ongemak, waar vooral de omgeving last van heeft. Horen we in de wandelgangen. Dat is niet helemaal waar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het voor de snurker zelf ook geen pretje is. Zo hebben snurkers mogelijk vaker gedrag- en concentratieproblemen. Bovendien slapen snurkers vaak onrustig, wat die gedrag- en concentratieproblemen misschien weer verklaart.
Met deze 4 late night snacks zou je beter slapen, aldus een slaap-expert
Hoewel snurken op zich niet gevaarlijk is, kan jarenlang snurken wel leiden tot slaapapneu – een ziekte die je niet onder stoelen of banken moet schuiven. Slaapapneu is een stoornis waarbij sprake is van ademstilstand van minstens tien seconden tijdens het slapen. Mensen met slaapapneu zijn overdag erg moe, kunnen zich slecht concentreren en zijn vergeetachtig. Klinkt dit herkenbaar, breng dan een bezoekje aan de huisarts.
Stoppen met snurken: 4 tips
- Slaap op je zij. Snurken komt vaker voor als je op je rug slaapt, omdat het gehemelte, de huig en tong dan naar beneden zakken. Probeer een andere houding te vinden; het liefst je zij.
- Eet een lichte maaltijd. Zware maaltijden kunnen zorgen voor een onrustige slaap en gesnurk. Ga voor pompoensoep, tabouleh, zalm met spinazie of groenten met quinoa.
- Beweeg, maar niet in de avond. Bewegen is belangrijk; het maakt onder andere je spieren sterker en zorgt voor een gezonde slaap. Maar ben je gevoelig voor snurken, probeer dan een tijdje niet net voor het slapengaan te trainen. Het snurken kan juist toenemen na het sporten.
- Zoen meer! Het maakt je mond- en tongspieren steviger en dat helpt tegen snurken, blijkt uit onderzoek. Eerlijk is eerlijk: of het écht werkt, weten we niet, maar elke reden om vaker te zoenen pakken we aan.
Oh, en natuurlijk: eet gezond, rook niet en beperk het gebruik van alcohol voor het slapengaan. Helpen de tips niet, dan kun je een hulpmiddel omarmen. Denk aan neuspleisters, sprays of een antisnurkkussen. Heeft het gesnurk te maken met de bouw van de luchtwegen of tong, dan heeft waarschijnlijk alleen de eerste tip effect. Snurk je elke nacht en heb je last van slaperigheid overdag, maak dan een afspraak met je huisarts.
Sleep tight!
Tips nodig om te slapen?
- Slapeloosheid? Deze tips helpen je om vanavond beter in slaap te vallen
- Slecht slapen: een guide met álles over slapen (met tips tegen slapeloosheid)
- Overdag moe, maar klaarwakker als het tijd is om te slapen? Dit is de oorzaak