Lian van Doorn
Lian van Doorn Mind 7 okt 2017

Ben je weleens onzeker? Goed zo! Een ode aan de onzekere mens

Onzekerheid wordt vaak gezien als iets waar we vanaf moeten. Zo snel mogelijk. Natuurlijk, té onzeker zijn is niet oké, maar onzekerheid is een pareltje dat je moet koesteren. Tijd voor een ode aan de onzekere mens.

Onzekerheid betekent dat je ergens niet zeker van bent (goh!). Hoewel het misschien fijner klinkt om je zeker te voelen, hoef je onzekerheid echt niet te bestrijden. Het is geen onkruid. Natuurlijk kan onzekerheid ook een te grote rol spelen in je leven, maar dat geldt voor alle karaktereigenschappen. Aan onzekerheid heb je onbewust iets, dus doe er je voordeel mee en straal.

Het maakt je krachtiger

Onzekerheid straalt iets moois uit: puurheid. Doordat je aangeeft dat je ergens onzeker over bent, laat je je van je kwetsbare kant zien. Je durft ‘je ware ik’ te tonen. Ondanks dat het in de huidige maatschappij niet erg wordt gestimuleerd, wekt het wel sympathie op.

Sterker nog, je wordt er aantrekkelijker van! Durf je onzekerheid dus te laten zien, het maakt je alleen maar krachtiger en mooier.

Je prestaties gaan naar een next level

Van onzekerheid ga je vaak beter presteren. Klinkt tegenstrijdig, of niet? Toch is het zo. Je brein houdt namelijk niet zo van onzekerheid en probeert te bedenken wat er gedaan moet worden en welke oplossingen er zijn.

Dit zorgt ervoor dat de spanning in je lichaam iets toeneemt. Dat geeft adrenaline, maakt je meer alert en zorgt ervoor dat je beter presteert.

Je doet je stinkende best

Werkgevers doen er soms goed aan om niet te kiezen voor iemand met een vlotte babbel en ambitieuze woorden, maar voor degene die ietwat onzeker overkomt. Als je onzeker bent, zie je het vaak sneller als je fouten maakt of beter een andere afslag kunt nemen.

Hoe je dealt met onduidelijkheid en onzekerheid tijdens (en na) corona

Bovendien wil je graag laten zien wat je in je mars hebt. Je houdt alles in de gaten, bent iedereen drie stappen voor en neemt kritiek serieus. Het zijn (meestal) de hardere werkers.

Je houdt rekening met anderen

Je luistert, kijkt om je heen en hebt je oren 24/7 gespitst (oké, niet als je slaapt). Hierdoor pik je het sneller op als een deadline niet wordt gehaald of iemand niet lekker in z’n vel zit. Onderschat onzekere mensen niet, ze zijn vaak de spil van een bedrijf (en een vriendenkring).

Waarom iédereen (ja, iedereen) onzeker is

Door goed te luisteren houd je bovendien rekening met anderen en wals je niet over iemand heen. Zolang je jezelf niet vergeet en voor jezelf durft op te komen wanneer dat nodig is, verdient dat alleen maar een hele grote pluim.

Je staat open voor andere meningen

Niets is fijner dan iemand die echt luistert en openstaat voor ideeën en suggesties. Jij bent dat! Onzekere mensen zijn namelijk niet zo zeker van hun mening. Je luistert dus beter naar andere argumenten, neemt een open houding aan, staat open voor meerdere visies en neemt uiteindelijk een doordacht besluit.

Zo wordt verandering ook mogelijk. Twijfel je of je wel de juiste koers vaart, dan ga je zoeken naar manieren die mogelijk beter zijn. Je kunt dus weer drie kwaliteiten toevoegen aan je Curriculum Vitae: flexibel, open-minded en oplossingsgericht.

Het geeft de mogelijkheid tot zelfontplooiing

Last but not least: onzekerheid geeft aan dat er nog iets te leren valt. Hoera! Je weet wat je kunt, wie je bent en waar je aan kunt of wilt werken. Volmaaktheid komt niet voor in jouw vocabulaire: jij bent nooit uitgeleerd en staat open voor mogelijkheden om te groeien.

3 stappen die ervoor zorgen dat je voortaan minder onzeker door het leven gaat

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Ben je weleens onzeker? Goed zo! Een ode aan de onzekere mens
Sluiten