Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 26 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Sustainable sporten? Dit zijn 7 x duurzame sport out-fits

Nieuwe sportkleding kopen is hartstikke leuk en vaak ook een extra reden (of juist de enige reden) om dan ook daadwerkelijk te gaan sporten. Maar een stuk minder leuk is de impact van nieuwe kleding op het milieu. Zo schreven we eerder al dat de kledingindustrie de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is en doet sportkleding daar nog een schepje bovenop doordat we dit ook nog eens vaker moeten wassen dan andere kledingstukken. 

Wist je dat ongeveer 90 procent van alle sportkleding polyester of een andere vorm van plastic bevat? Tijdens het wassen komen deze microvezels (een vorm van microplastic: de kleine stukjes vervuilende plastics) vrij en dragen daarmee bij aan het probleem van de plastic soep.

Daarom delen we met heel veel liefde 7 x duurzame én stijlvolle sportkleding:

Iron Roots

Toen de oprichters van het merk Iron Roots hoorden dat zo’n hoog percentage van sportkleding plastic bevat, gingen ze op zoek naar duurzame alternatieven. Wat bleek? Ze vonden er geen. Om die reden werd in 2017 Iron Roots opgericht en sindsdien maken ze kleding die geen microvezels loslaat.

Daarnaast stoot deze sportkleding ongeveer 60 procent minder CO2 uit tijdens de productie, in vergelijking met polyester kleding én werken ze samen met fabrieken die toegewijd zijn aan eerlijke productienormen.

Lees ook: Het gigantische onzichtbare gevaar van je kleding wassen

Nog een leuke fun fact: als je Iroon Roots sportkleding versleten is, kan je het terugsturen en krijg je korting op een nieuwe sport out-fit. Op deze manier willen ze voorkomen dat producten op de vuilnisbelt terechtkomen en kunnen ze het weer recyclen tot nieuwe producten.

Filippa K Organic Basics

Filippa K streeft naar kwaliteit, stijl en duurzaamheid. Ze richten zich op circulaire mode en streven ernaar om in 2030 volledig duurzaam te zijn. Dit willen ze onder andere doen door uitsluitend duurzame en recyclebare materialen voor alle producten te gebruiken.

De Organic Basics, Soft Sport lijn van het merk is speciaal ontworpen om ook als sportkleding bij minder intensieve trainingen (yoga, pilates, barre) te gebruiken.

Voor wie goed kijkt, ziet dat de sommige kledingstukken uit deze lijn wel gemaakt zijn van polyamide, dat microvezel bevat.

Voor de plastic soep dus niet heel bevorderlijk, maar synthetische materialen zijn wél relatief duurzaam. Er hoeft namelijk geen land voor gebruikt te worden, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn relatief laag

Urban Goddess

Een ander duurzaam sportmerk is het merk Urban Goddess. Dit in Amsterdam gevestigde merk maakt eerlijke en biologisch geproduceerde yogakleding. Zo bestaat het grootste deel van de yogacollectie van Urban Goddess uit biologisch katoen en gebruiken ze alleen GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerde stoffen.

Dit vind je vast ook interessant: Ja heus, een biologisch afbreekbare yogalegging

Wat dat precies inhoudt? De certificering GOTS garandeert dat de stoffen zijn gemaakt zonder gevaar voor mensen en dat er tijdens de productie van de stoffen goed wordt omgegaan met energieverbruik, afval en vervuiling. Zo zien we het graag!

Reebok (Forever Floatride Grow)

De onlangs (2 oktober 2020) uitgekomen Forever Floatride Grow is de nieuwe vegan sneaker van Reebok. De schoen is gemaakt van biologische materialen en bevat onder andere een plantaardige lichtgewicht middenzool met responsieve demping, gemaakt van duurzaam geteelde castorbonen en een van nature geurbestendige inlegzool gemaakt van algen.

Het bovenwerk is gemaakt van ademend, flexibel en biologisch afbreekbaar eucalyptustextiel. Ten slotte is de flexibele, duurzame en responsieve loopzool van natuurlijk, duurzaam rubber afkomstig van echte rubberbomen, in plaats van het op petroleum gebaseerde rubber dat in veel andere prestatieproducten wordt gebruikt.

Elke stap draagt dus bij aan een duurzamere toekomst.

Röhnisch

Röhnisch is een merk opgericht door vrouwen, voor vrouwen. Zo maken ze niet alleen duurzame sportkleding voor vrouwen, maar hebben ze ook nog een samenwerking met Hand in Hand, een stichting die vrouwen in Indiase dorpjes stimuleert te ondernemen door ze trainingen en kredieten te geven.

Röhnisch heeft een eigen duurzaamheidslabel – Sustainable Choice – weergegeven op haar producten die aangeven dat het product is gemaakt van minimaal 50 procent gerecycled materiaal of biologisch katoen.

Er zijn 2 verschillende lijnen binnen de sportkleding van Röhnisch. Zo hebben ze een active wear lijn die speciaal gericht is op hardlopen, fitness en yoga en hebben ze een golf wear lijn die – de naam zegt het al – uit speciale golfkleding bestaat.

Adidas (by Stella McCartney)

Dat adidas lekker bezig is op het gebied van duurzaamheid weten we inmiddels wel. Zo schreven we al eerder over de hardloopschoenen van gerecycled plastic en de yogakleding gemaakt van plastic afval uit de oceaan.

Maar ze hebben sinds kort ook een duurzamen sportlijn: adidas by Stella McCartney. Hiervoor slaan the queen of designer sustainability herself (ze werkt ook samen met partners als de Sustainable Fibre Alliance en de Wildlife Conservation Society) en adidas de handen ineen. Een gouden combinatie als je het ons vraagt.

Voor deze lijn worden de revolutionaire technologieën van adidas gecombineerd met Stella’s eigen stijl. Ze maken ze uitsluitend gebruik van duurzame en veganistische materialen en zijn nog steeds bezig om te blijven innoveren.

Yours Sincerely

Last but not least: het onlangs gelanceerde (Nederlandse!) yoga en lifestyle merk Yours Sincerely. Op deze vrolijke shirts zijn yoga-begrippen als ‘ohm’ en ‘savasana’ gezeefdrukt door een leverancier uit Nijmegen die op een eco-vriendelijke manier zeefdrukken op waterbasis maakt.

Alle shirts zijn onder eerlijke omstandigheden geproduceerd en zijn van 100 procent duurzame materialen gemaakt. Extra leuk: koop je een shirt van Yours Sincerely, dan gaat 5 procent van de opbrengst naar Stichting Dierenlot. Een organisatie die zich ontfermt over dieren in Nederland die het zwaar hebben.

Op deze manier wordt sporten toch ‘n beetje leuker én groener!

Meer over duurzaamheid?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Sustainable sporten? Dit zijn 7 x duurzame sport out-fits
Sluiten