Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 8 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Een k*tdag? Dit doen psychologen om door een slechte dag heen te komen

Er zijn dagen dat het gewoon niét gaat. Een k*tdag, zoals we dat noemen. Zélfs psychologen hebben hier soms last van, het zijn net mensen. Gelukkig zijn ze zo lief om hun beste advies te delen voor dit soort baaldagen.

Misschien vermoed je dat psychologen altijd alles op een rijtje hebben, maar geloof ons: dat is écht niet zo. Ze hebben ook dagen dat het allemaal niet mee zit en ze voelen zich ook soms behoorlijk down. Wat wél zo is, is dat ze handige tips hebben voor op dit soort dagen die we hieronder even delen:

1. Focus op belonend werk

Wanneer we aan het werk zijn, wordt onze aandacht gericht op de werkinhoud. Daardoor worden we minder gehinderd door een bezorgde piekerstem in ons hoofd. Het hersendeel dat verantwoordelijk is voor piekergedrag (de frontale neocortex) krijgt dan niet de kans om op volle toeren te draaien.

Werken is dus een goede manier om je aandacht af te wenden van belemmerende gedachten op jouw baaldag.

2. Neem tijd voor je passies

Maak jij podcasts als hobby, heb jij een schildersezel op zolder of ben je een echte keukenprinses? Ga na wat jouw passies zijn en maak er op je k*tdag tijd voor. Je raadt het al – van iets doen wat je leuk vindt, word je blij!

Eerder schreven we hoe je op die manier in de flow kan komen, een staat waarin mensen verkeren wanneer ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. Als je in de flow zit, verkeer je in een hyperfocus, waardoor je even jezelf (én dus ook je k*tdag) vergeet.

Lees ook: Pleidooi voor een ‘voel-je-k*tdag’

3. De 5jaren regel

Vraag jezelf af op een k*tdag welke factoren jou een slecht gevoel bezorgen. Stel jezelf vervolgens de vragen: doen deze factoren er binnen 5 jaar nog steeds toe? Is het het waard dat ik me er nu zo door van m’n stuk laat brengen?

Waarschijnlijk is het antwoord op deze vragen bijna altijd: nee. Dit beseffen is een goede manier om afstand te nemen van je problemen en om in te zien dat sommige zaken niet zo belangrijk zijn als ze aanvoelen.

4. Maak van een slecht moment geen slechte dag

Soms maak je thuis of op het werk iets heel vervelends mee. Dat gevoel kruipt dan voor de rest van de dag in jouw kleren. Toch kan je jezelf trainen om die vervelende gebeurtenissen als een moment te beschouwen, niet als een dag.

Probeer werkproblemen niet mee naar huis te nemen en omgekeerd. Wie dit doet, loopt volgens psychologen minder kans op burn-outs.

5. Zoek de buitenlucht op

Never underestimate the power of a good walk! Even een frisse neus halen, je benen strekken, zuurstof naar je hersenen laten stromen en traag maar gestaag je eindbestemming bereiken… Wandelen is heerlijk, en het werkt helend op een k*tdag!

6. Zorg dat je een relaxatiemomentje klaar hebt

Zorg dat je altijd een vorm van ontspanning bij de hand hebt. Een meditatie waarvan je weet dat ’ie je altijd tot rust brengt, een ademhalingsoefening, een rustgevende playlist die je speciaal hebt gemaakt… Het is een rustgevende gedachte dat je een back-up hebt voor wanneer je je slecht voelt, niet?

7. Praat het van je af

Je denkt misschien dat je anderen lastigvalt met je negatieve gedachten, maar dat is écht niet zo! Geloof ons: bel die vriendin op of vraag je collega even apart. Het lucht op om eerlijk toe te geven dat het je vandaag even allemaal niet goed meezit. Het verwerkingsproces van je negatieve gedachten begint wanneer je ze opschrijft of wanneer je erover praat. Wedden dat jouw vriend(in) of collega luistert en jij niet meer alleen met je ellendige gevoel zit?

En misschien nog wel het allerbelangrijkste advies: tomorrow is a new day. Een slechte dag betekent geen slecht leven!

Meer lezen over negatieve stemmingen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️