Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 9 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Pleidooi voor een ‘voel-je-k*tdag’

Soms trek je de gordijnen open en straalt de zon, fluiten de vogeltjes en lacht het leven je toe. Soms word je wakker met een knoop in je maag, heb je een bad hair day en wil het maar niet lukken met die opdracht op werk. Je hebt dan gewoon een k*tdag. En dat is helemaal oké. Gebruikelijk is om je ertegen te verzetten, je best te doen om toch glimlachend aan je collega te vertellen hoe leuk je weekend was, je schouders eronder te zetten en dóór. Want het leven gaat niet altijd over rozen en soms moet je je niet zo aanstellen, toch?

Fout. Ik roep bij dezen de ‘voel-je-k*tdag’ in het leven, omdat dat af en toe gewoon moet kunnen. Sterker nog, het lucht juist op.

Je kunt je schouders eronder zetten, keer op keer je best doen om er iets van te maken en dan nóg lukt het niet. Je baalt van je baas die kritiek op je heeft, je hebt een kort lontje omdat je slecht geslapen hebt én je bent even niet tevreden met wat je in de spiegel ziet. So what? Dan kun je er maar beter aan toegeven, lijkt mij.

Zelfliefde

We schrijven bij Bedrock veel over zelfliefde, dat je van jezelf moet houden voordat je van een ander kunt houden, dat je dan pas het echte geluk zult vinden. Maar hoort jezelf een off-day gunnen, niet ook gewoon bij zelfliefde?

Door je slechte bui te omarmen en toe te laten, jezelf even helemaal te verliezen in alle ellende, kun je er weer sneller uitkomen. Je accepteert dan hoe je je voelt, erkent dat het leven niet altijd leuk is en dat dat helemaal oké is. Je hebt officieel een k*tdag.

Nu is dit idee voor sommige mensen misschien even wennen. ‘Nee!’ hoor ik jullie roepen, ‘geef je er niet aan over, begin de dag met een lach and the whole world laughs with you.’ Maar probeer het een keertje en bedank me later. Hieronder deel ik mijn beste kutdag-tips, zodat ook jij je even lekker ellendig kunt voelen. En voor iedereen die je een drama-queen of king noemt: ze weten niet wat ze missen.

Stel een ellendige playlist samen

We schreven al eerder een stuk over hoe heerlijk het is om te zwelgen. De conclusie was dat het oplucht om te huilen. En wat voor betere manier is er om die tranen eens lekker te laten gaan, dan met een verdrietige playlist? Of een agressieve. Heavy metal it is en het liefst zo hard mogelijk.

Trek je meest comfortabele kleding aan

Vandaag hoef je er niet op je best uit te zien. Trek je grote slobbertrui uit de kast, ga in je trainingsbroek naar kantoor (als je werk dat toelaat natuurlijk) en doe vooral geen make-up op (als je dat normaal wel doet). Vandaag zit je haar even in een knot op je hoofd of laat je de gelpot linksliggen.

Eet alles wat los en vast zit

Je probeert altijd zo gezond en gebalanceerd mogelijk te eten, kiest altijd voor een salade of vis en snoept over het algemeen nauwelijks. Wees vandaag niet zo streng voor jezelf. Gooi die vette pizza in de oven, koop de snoepwinkel leeg of bestel je lievelingseten. Vandaag tellen de calorieën en ongezonde voedingsstoffen niet.

Zet je telefoon uit en zeg je afspraken af

Op een dag als deze is de hele tijd ‘aan staan’ het laatste waar je zin in hebt. Zou je met een vriend gaan eten? Zeg het af. Ware vriendschap overleeft heus wel een afzegging. Kies vandaag voor jezelf. Waar heb JIJ zin in? Waarschijnlijk is dat niet iedereen te woord staan, alle Whatsapp-berichtjes beantwoorden en gezellig bellen met je moeder. NU.EVEN.NIET.

Maak gretig gebruik van je Netflix-abonnement

Kies een verdrietige film, of zet je lievelingsserie op. Vandaag ga je bingen en dat is helemaal oké. Voel je daar ook niet schuldig over. Regent het? Dan had je toch niets beters kunnen doen.

Benoem het: je hebt een kutdag

Dat is een geldig excuus.

Meer lezen

Omgaan met ellende en tegenslag: hoe doe je dat eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pleidooi voor een ‘voel-je-k*tdag’
Sluiten