Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 8 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

De vegan én betaalbare huidproductenlijn van de HEMA: hoe kan dat? We vroegen het de productontwikklaar

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Zo ook de veganhuidproductenlijn van HEMA.

De nieuwe skincare lijn die onlangs bij HEMA verscheen, vervangt álle oude huidproducten en is – hier komt ‘ie – 100 procent vegan, dierproefvrij, parabeenvrij én wordt duurzaam verpakt. Over grote veranderingen gesproken.

Een vegan beautylijn bij HEMA: hoe zit dat?

Eerlijk is eerlijk: we waren een klein beetje sceptisch aan het begin, want hoe kan je nou een betaalbare huidproductenlijn opzetten die vegan, dierproefvrij én parabeenvrij is? Oh, en vergeet de duurzame verpakkingen niet. Marga Janssen werkt al ruim 25 jaar als productontwikkelaar bij de HEMA en was bereid om ons het één en ander uit te leggen.
“Al sinds ik bij de HEMA werk, zijn we bezig om de producten helemaal dier vrij te maken. Sterker nog, de meeste van onze producten zijn al jaren vegan. De huidproducten van de HEMA zijn trouwens ook al jaren dierproefvrij, allang voor het wettelijk verboden werd.”

Lees ook: DIY beautyproducten: deze zero waste lippenbalsem tegen de kou maak je zelf

Waarom wordt deze beautylijn dan nu (ineens) als vegan op de markt gezet?
“Mensen zijn geïnteresseerder en betrokkener dan ooit, en willen weten wat er in de producten zit,” legt Janssen ons uit. “Daarom hebben we besloten om onze producten opnieuw te branden en ook echt vegan neer te zetten. Daarnaast waren er nog een aantal producten die wel wat dierlijke ingrediënten bevatten, dat was voornamelijk beijenwas. Die producten zijn nu dus geschrapt uit alle beautyproducten.”

De nieuwe veganlijn van HEMA: B.A.E.

Om alle oude huidproducten te vervangen is de Skin Care-lijn in het leven geroepen door de winkel, daarvan is de B.A.E.-collectie (Before Anything Else) de ‘decoratieve lijn’ aka make-up. Deze lijn bestaat uit 138 producten en zijn hartstikke betaalbaar: de prijzen variëren van €3,50 tot €12,50 en zijn vooral gemaakt voor het gezicht: face, eyes, brows, lips, accessoires en eau de toilette (met 5 parfums!). Van mascara tot lipstick en van foundation tot make-upkwasten: je vindt het nú allemaal 100 procent vegan (branded) bij BAE van HEMA.

Urban Remedy

Voor gezichtsproducten (zoals crèmes enzo) bestaan maar liefst 6 verschillende vegan lijnen, voor elke leeftijd en doelgroep wat wils. In deze lijnen vind je gezichtscrèmes voor dag en nacht, cleansers en natuurlijk scrubs. Onder andere de nieuwe Urban Remedy lijn kwam begin deze maand uit en heeft hele fijne gezichtscrèmes (aanrader!) is speciaal ontwikkeld voor de 20- tot 35-jarigen. Wat houdt dat precies in?, vroegen we Janssen.

Er werd logischerwijs bedacht dat mensen uit deze leeftijdscategorie veel tijd buiten spenderen (fietsen, sporten, op het terras of in het park zitten etc), maar ook een groot deel van de dag naar een computer- of telefoonscherm zitten te staren. True. Deze crème biedt daarvoor éxtra bescherming. Hoe handig?!

Een betaalbare vegan beautylijn, hoe kan dat?

Het vraagstuk hoe het kan dat de producten betaalbaar blijven, is simpel te verklaren volgens Janssen. Ten eerste waren de producten over het algemeen altijd al vegan, alleen werd dat nooit zo geadverteerd, legt de productontwikkelaar uit. Ten tweede is het een misvatting dat je geen goede producten kan maken die weinig geld kosten. Een groot deel van de verkoopprijs bestaat uit reclames en marketing. Als je dat weglaat, kan de prijs van het product an sich lager zijn. Overigens is het een misvatting dat de huidproducten uit enkel natuurlijke ingrediënten bestaan, vertelt Janssen ons.

Met deze betaalbare, vegan beautylijn worden duurzame producten toegankelijk voor een groter publiek, hoewel dat het in feite dus al jaren het geval was. Natuurlijk worden we hartstikke blij van het opsporen van alternatieve beautywinkels die fijne, duurzame en vegan producten verkopen, maar het kost uiteindelijk wel meer tijd en moeite. En je moet daar maar net van af weten.

Wij zijn inmiddels om! Kennen jullie nog meer budgetproof vegan beautyproducten? Let us know!

Zelf beautyproducten maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️