Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 30 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe zo duurzaam mogelijk te eten zonder veganist te worden

Het gaat niet goed met het milieu, dat weten we zeker. Één van de grootste boosdoeners is de hoeveelheid vlees die we consumeren, dat weten we nu óók zeker. Maar om te verwachten dat iedereen overnight veganist wordt is vooralsnog een idealistische droom. Daarom delen we een paar handige tips om zo duurzaam mogelijk te eten en consumeren.

Waar komt het vandaan?

De tijd is voorbij dat we gedachteloos kiloknallers en boterhamworst in de vorm van beertjes onze winkelmanden ingooien. Gelukkig zijn we inmiddels een stuk bewuster over wat we consumeren en waar het eten vandaan komt. Toch schrikken mensen regelmatig als ze weer een filmpje voorbij zien komen van varkens die op gruwelijke wijze worden behandeld. Daarom is het belangrijk om te weten waar je vlees(waren) vandaan komen. Uiteraard is het nog beter om geen vlees of vis meer te eten, maar daarvoor kun je dit artikel over veganisme beter lezen.

Verdiep je in ingrediënten

Tegenwoordig volgen veel mensen voedselhypes. Zo is quinoa opeens niet meer weg te denken en is geen instagram-foto compleet zonder #avocado. Toch moeten we ons bewuster worden van het effect van deze hypes. Zo gingen er geruchten dat quinoa door ons onbetaalbaar werd voor de lokale bevolking (het precieze verhaal lees je hier) en door de toenemende populariteit van avocado’s ontstaat er in Mexico een groot probleem met drugsbaronnen.

Greenpeace Mexico geeft aan dat drugsorganisaties avocado-productie op meerdere plekken overneemt en lokale boeren forceert om hun land vrij te maken voor het groeien van avocado’s. Bovendien kost het produceren van twee avocado’s zo’n 1000 liter water. Dan kun je beter kiezen voor een beetje sla of tomaat op je boterham. Maar dat fotografeert dan natuurlijk wat minder mooi.

Kant en klare maaltijden

Het beste is nog steeds om alles zelf te maken. Simpele en pure ingrediënten thuis om te toveren in heerlijke maaltijden. Het samenstellen van kant en klare maaltijden kost veel meer energie. Eigenlijk heel erg logisch, want hoe meer het bewerkt wordt, hoe meer water en energie dat gekost heeft. Ook zitten er extra kosten aan het vervoer van alle losse ingrediënten naar de fabriek waar het wordt samengesteld. Ga dus zo veel mogelijk voor pure ingrediënten.

Verpakking

Hier bovenop komt natuurlijk ook de verpakking van kant en klare maaltijden. Hoe minder verpakte voeding je koopt, hoe minder afval je produceert. Denk ook aan broccoli in een plasticje, of komkommer in plastic gewikkeld. Niet echt nodig, lijkt ons. Bekijk hier een lijst van symbolen die aangeven of iets gerecycled kan worden. Onthoud, alle kleine beetjes helpen. Kies dus bijvoorbeeld ook voor thee die niet los per zakje is verpakt. Oh ja, en neem een eigen tas mee als je boodschappen gaat doen. Inspiratie nodig? Check de Instagram van The Zero Waste Collective.

Lokaal geproduceerd

Als je in een grote stad woont is deze iets lastiger. Maar toch zijn er veel kleine winkeltjes waar ze lokaal geproduceerde producten verkopen. In eerste instantie is het even wennen omdat de prijzen over het algemeen wat hoger liggen, maar als je iets wil bijdragen aan een groenere wereld is dat een kleine price to pay. Nog niet overtuigd? Check dit document om te lezen voor hoeveel milieuvervuiling het transporteren van ingrediënten vanuit het buitenland zorgt. Nog een kleine tip: je kunt op boerenenburen.nl meer informatie vinden over boeren bij jou in de buurt.

Ook interessant: 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

Voedselverspilling

Dit is voor de meeste mensen een herkenbaar probleem. Je doet (met honger) boodschappen en vervolgens gooi je de helft van je eten weg. Dat is niet alleen zonde voor je portemonnee, maar ook niet best voor het milieu. Als we allemaal wat vaker met restjes zouden koken, zouden we al een heel eind komen. Op Bedrock schreven we al eerder over koken met restjes. Naast dat het beter is voor het milieu om restjes te gebruiken, ontdek je weer allemaal nieuwe recepten en mogelijkheden. Erg bevorderlijk voor je creativiteit!

Wil je het helemaal slim aanpakken? Zoek dan producten die zijn gemaakt van ‘lelijke’ groenten, of gebruik de lelijke groenten zelf. Want, believe it or not die worden weggegooid door grote supermarkten. Op bijvoorbeeld Kromkommer kun je hier meer informatie over vinden.

Going vegan?

Geïnspireerd door een artikel op Refinery29.uk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe zo duurzaam mogelijk te eten zonder veganist te worden
Sluiten