Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 12 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek nemen The Issue en Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

We spreken met milieukundige Jeroen Dagevos (41), Head of Programs bij de Plastic Soup Foundation. Een non-profit organisatie die zich bezighoudt met zero waste en de grote lekkage van plastic bij de bron wil stoppen.

Plastic lekkage is wanneer plastic in de vorm van macro, micro of nanoplastics in het milieu terecht komt. Dus zowel het plastic in de oceaan als het plastic dat wij – de consument – gebruiken in ons dagelijkse leven. Dat probleem pakt de Plastic Soup Foundation aan. 

Plastic soup
Bron: De Plastic Soup Foundation Harmen Spek

Door wie is Plastic Soup Foundation opgericht?

Door Maria Westerbos. Zij komt uit de mediawereld waar ze dertig jaar televisie heeft gemaakt. Ze wilde iets anders gaan doen, en toen kwam ze bij Plastic Soup terecht. Het was een probleem dat heel weinig aandacht kreeg en dat moest veranderen. We begonnen aan de keukentafel en hebben nu dertien fulltime medewerkers én een hoop vrijwilligers.”

Wat is het doel van Plastic Soup Foundation?

“Om de lekkage van plastic naar het milieu te voorkomen. Overal op aarde zit plastic. Van op de Himalaya toppen tot in de diepzee. Maar het zit ook in ons drinkwater en in de lucht: letterlijk overal dus. We hebben een gigantisch probleem en dat is dat wij willen voorkomen. We willen de lekkage van plastic stoppen aan de bron.”

Zero waste leven tip #10: drink thee, kraanwater, maar ook bier, fris en wijn

Wat doet Plastic Soup Foundation zoal?

“We zijn begonnen met de ‘Beat the Microbead’ campagne. Een campagne waarmee we voorkomen dat de plastic microbeads uit cosmetica in de oceaan belanden. Door onder andere consumenten te vragen geen producten te gebruiken waar plastic in zit. Maar we richten ons ook op microvezels. Per wasbeurt komen er gemiddeld negen miljoen vezels af van kleding. Daarnaast is er nog zwerfafval: ‘wat laten mensen op straat vallen?’.

We zijn partner van de internationale World Cleanup Day die 15 september wereldwijd plaatsvindt. Ruim 150 landen doen mee om op deze dag zwerfafval van de straat te ruimen. We coördineren vanuit Nederland en betrekken zoveel mogelijk partijen die gaan opruimen. Maar we gaan niet alleen opruimen, we leggen ook vast wat voor afval er ligt en waar dit vandaan komt. We kijken naar de top tien gevonden items, de meest gevonden merken en dat gaan we ook communiceren. We vermelden altijd de bron bij onze aanpak.”

Bij zero waste is het altijd de vraag: ‘hoe ver ga je’. Hoe ver gaan jullie?

“We gaan door tot de lekkage van plastic volledig is verdwenen. Dat doen we door te voorkomen dat het überhaupt afval wordt. Het is belangrijk dat er minder plastic in de wereld is. Sinds de jaren ’50 is de plastic productie gigantisch toegenomen. En de voorspelling voor de komende twintig jaar is dat er nog veel meer plastic bij komt. Het versnelt in plaats van dat het afneemt. Daarom zien wij het reduceren van plastic ook echt als een must. Recycling is mooi, maar alleen recycling gaat niet hard genoeg. Dus we hebben echt minder plastic nodig. Er is genoeg.”

 

plastic soup
Bron: The Plastic Soup Foundation Harmen Spek

Jullie zijn een non-profit organisatie. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

“We leven vooral van donaties, particulieren en vermogen sponsors. We nemen absoluut geen geld aan van partijen die een ander belang hebben. We willen een verandering teweeg brengen en vasthouden aan ons standpunt. Als je profit bent, wordt het heel aantrekkelijk om gigantische aanbiedingen te accepteren. Maar als je je ideologische doelen wilt halen, moet je daar niet aan beginnen en een non-profit organisatie zijn.”

Wat hebben jullie tot nu toe bereikt? Is het terug te zien in cijfers hoeveel plastic jullie voorkomen?

“Het duidelijkste voorbeeld is de Beat the Microbead campagne. De scrubs waar we op begonnen zijn, zijn in Europa voor 98% uit gebaseerd. Dat is super effectief geweest. Tegelijkertijd zit het nog wel in lipstick en in shampoo. Geen scrubs, maar wel plastic. Daar moeten we mee door. Dat is vaak zo: als je ergens aan begint blijkt het probleem veel groter te zijn dan je van te voren dacht. Maar tegelijkertijd is de wereld ook positief veranderd. Er is veel meer bewustzijn bij consumenten en bedrijven.”

plastic soup
Bron: De Plastic Soup Foundation Harmen Spek

Wat is jullie volgende plan?

“Het nieuwe spoor waar we op zitten, is uitzoeken of die plastic vervuiling ook invloed heeft op onze gezondheid. We maken ons daar daadwerkelijk zorgen over. Plastic zit in ons drinkwater en voedsel, maar hoe slecht dat is voor onze gezondheid is minimaal onderzocht. Wij roepen aandacht voor het onderwerp op en om onderzoek te gaan doen.”

Hoe kunnen wij als ‘de gewone mens’ jullie helpen met de Plastic Soup Foundation?

“Iedereen met een smartphone kan tegenwoordig volle bak meedraaien. Er zijn apps – zoals de Beat the Microbead-app – waar je kan checken of er plastic in producten zit. Deel dit wanneer je plastic in een product ontdekt. Zo worden bedrijven bewust dat ze deel van een probleem zijn en dat is super krachtig.”

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste levensstijl?

“Begin met alternatieven te zoeken voor single use plastic, zoals rietjes en plastic bakjes. Koop een goede koffiemok die je leven lang meegaat en daar bespaar je een gigantische hoeveelheid plastic mee. Als je er eenmaal mee begint, wordt het leuk en zoek je steeds meer. We moeten er met zijn allen stap voor stap naartoe groeien.”

plastic soup
Bron: De Plastic Soup Foundation Harmen Spek

Meer lezen over zero waste?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”
Sluiten