Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Better World 22 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Haal alles uit je kleding en creëer je eigen stijl (in 5 stappen)

Om de momenten te tellen waarop ik besluiteloos voor mijn kledingkast sta en geen idee heb welke broek ik nu weer over m’n billen moet heisen, heb je zeker weten meer dan 2 handen nodig. En het is niet dat dat komt omdat er te weinig broeken in mijn kast hangen. Nope, het is eerder andersom: door de hoeveelheid broeken in mijn kast weet ik niet meer wat ik waarbij aan moet.

De situatie waarbij ik uitgekeken ben op mijn kleren, is mij alles behalve vreemd. Ik heb genoeg kleding, maar na een tijdje staar ik me blind op je eigen kleding. Wat wil ik nu eigenlijk uitstralen? En hoe blaas ik m’n kledingkast weer nieuw leven in zónder allerlei nieuwe items te kopen?

Herontdek je kledingkast

Gelukkig zijn er mensen die hier wél een antwoord op hebben, zoals Noor. Met haar bedrijf Tiny Temple helpt ze mensen om zowel persoonlijkheid in hun huidige kledingkast te vinden en hun stijl te omschrijven, maar ook een duurzame garderobe te creëren. Dit kan met nieuwe en tweedehands kleding.

Samen met Noor doorliep ik een alles-uit-de-kast-sessie om mijn stijl te ontdekken, een nieuwe blik op m’n kleding te werpen én de boel ‘s grondig op te ruimen. En zo doe jij dat thuis:

Stap 1: omschrijf je stijl

Volgens Noor is kleding een belangrijk onderdeel in ons leven. Het is een manier om te laten zien wie je bent en om je persoonlijkheid te benadrukken. De eerste stap is dan ook omschrijven wie je bent en wat je wilt uitdragen. Dit doe je in woorden, maar ook door een moodboard van outfits te creëren.

Stap 2: je kast doornemen: what’s in en what’s out

De volgende stap is het doorspitten van je kledingkast. Trek alles uit de lades en van je hangers en gooi het op bed (Marie Kondo style!). En dan kan het grote uitmesten gebeuren. Maak 5 stapels met ‘houden’, ‘wegdoen’, ‘vermaken’, ‘houden, maar opnieuw combineren’ en ‘twijfel’ en ga al je kleding categoriseren.

Hou hierbij in gedachten dat het geen sessie is om zo min mogelijk kleding over te houden. Voor Noor is kleding een hobby en ze is dan ook geen aanhanger van de capsule wardrobe-revolutie.

Als jij gelukkig wordt van leuke kleding, hoef je niet per se 40 kledingstukken (of minder) in je kast te hebben hangen. De key is die kledingstukken goed (duurzaam) inkopen en op de juiste manier weten te combineren om alles uit je kast te halen.

Lees ook: Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Stap 3: nieuwe outfits maken

Als je je kast goed hebt doorgespit is het tijd om creatief aan de slag te gaan: nieuwe outfits ontdekken! Ga vooral met de stapel ‘houden, maar opnieuw combineren’ aan de slag. Pak de items die je zeker houdt erbij, ga voor de spiegel staan en combineer erop los.

Hou bij het maken van nieuwe combinaties ook jouw kernwoorden die je stijl omschrijven ernaast. Kan je met de nieuwe combo een aantal kernwoorden afvinken? Then it’s a keeper!

Tip van Noor: maak een foto van je outfit en sla die op in een mapje op je telefoon. Zo vergeet je ze niet en kun je ook eerst even wennen aan de outfit als je er nog niet helemaal van overtuigd bent.

Stap 4: je kast aanvullen

Tijdens de kleding-pas-sessies kom je er ook achter of je nog items mist, zoals bij mij een goeie riem en een gekleurd tasje. Met welke items kun jij nog meer fijne outfits maken en zijn dus een goede aanvulling op de rest?

Noor gaat graag op zoek naar duurzame webshops. Een aantal van haar aanraders: Project Cece, Take it Slow, Sophie Stone, The Blind Spot, The Next Closet en Thegreenlabels.

Stap 5: je kast opruimen

En als laatste – je kunt er niet omheen – moet je de boel weer opruimen. Hoe? Heel simpel: dat doe je met de Marie Kondo-methode. Handig om te weten als je begint met opruimen: dit is wat ons zusje Roomed leerde van Marie Kondo. Tip: bij sommige webshops zoals The Next Closet kan je gemakkelijk je merkkleding verkopen.

Ook leuk: Noor geeft nu een Instagram-cursus van 5 dagen waarin je je eigen stijl leert ontdekken aan de hand van video’s en oefeningen. Het gaat over je persoonlijkheid, regels loslaten en je prachtlijf accentueren. De cursus kost €29,50 en vindt plaats van 13 t/m 17 mei. Het doel? Bewust meer persoonlijkheid dragen.

Met Tiny Temple combineert Noor haar liefde voor kleding, vintage en duurzaamheid met haar passie om mensen te helpen van zichzelf te houden. Door haar liefde voor tweedehands kleding weet ze hoe ze zich op haar eigen manier kan uitdrukken: “in een kringloopwinkel zijn immers geen trends te vinden.” Met Tiny Temple geeft Noor alles-uit-de-kastsessies waarin ze je helpt om – je verwacht het niet – alles uit je kast te halen en je goed te voelen in je eigen kleding. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Haal alles uit je kleding en creëer je eigen stijl (in 5 stappen)
Sluiten