Nydia van Voorthuizen
Nydia van Voorthuizen Psyche 16 aug 2016
Leestijd: 5 minuten

Yogaleraar Govinda Kai legt uit: inner peace komt van binnenuit

Yogaleraar Govinda Kai is een van de sprekers op de Inner Peace Conference die op 1 en 2 oktober in Amsterdam gehouden wordt. Hij is geboren in San Francisco en komt uit een familie van onderwijzers. Govinda’s moeder was basisschoollerares en zijn vader gaf wiskunde op de middelbare school en lessen in de Japanse krijgsdiscipline Aikido. Een sport met een filosofische inslag. Zelf geeft Govinda al vijftien jaar yogales, waarin hij de spirituele kant centraal stelt. In een interview met Bedrock deelt hij zijn wijsheid rondom dit onderwerp: “Het meest belangrijk is dat inner peace en blijdschap nooit van externe bronnen komen. Zoiets moet van binnenuit komen.”

Waar begon jouw spirituele reis?

“Zolang als ik mij kan herinneren heb ik het gevoel gehad dat ik een soort alien was. Als kind bracht ik mijn tijd vaak alleen door, diep verzonken in dromen en altijd bezig met mijn fantasie. Zo veel gebeurtenissen en ervaringen in mijn leven hebben mij laten doen geloven dat mijn leven en doel hier beide van experimentele en spirituele natuur zijn.

Mijn vader was een toegewijd martial artist. Hij heeft lessen gevolgd bij een van de grootste martial arts masters in de wereld en behoorde dan ook tot de hoogste rangen. Dat ik opgroeide tussen dit soort mensen heeft mij zeker veel geleerd; het gaf mij richting in het leven. Na de middelbare school kwam ik in contact met een aantal van de meest bekende spiritueel leiders in de wereld. Op eigenaardige manier voelt het alsof het leven mij vanaf het eerste begin naar yoga heeft geleid.”

Je geeft al vijftien jaar les. Welke boodschap vind je het belangrijkst om aan je studenten mee te geven?

“Ik streef er altijd naar om in mijn lessen over te brengen dat yoga niet alleen iets fysieks is. Dat het een diepgaand transformationeel proces is dat veel passie, toewijding en intelligentie vereist. Als ik dit ook maar een beetje kan overbrengen tijdens een les, weet ik dat ik mijn werk gedaan heb.”

Waarom is dat niet-fysieke zo belangrijk voor je?

“Laat ik eerst voorop stellen dat ik geen probleem heb met het focussen op de fysieke kant. Het is iets wat we allemaal moeten doen, gezien een deel van wie wij zijn duidelijk fysiek is. Maar, dat is maar een deel van wie wij zijn en het is niet eens het grootste deel. Iedereen is ook emotioneel, heeft een bepaald soort energie en is spiritueel.

Door vooral bezig te zijn met het fysieke kunnen we uit het oog verliezen wat echt belangrijk is, zowel in het leven als in onszelf. Alles wat echt van waarde is – zoals blijdschap, liefde, compassie, wijsheid – komt allemaal voort uit spirituele en emotionele dimensies. Door het emotionele en spirituele niet in je yoga practice te betrekken, onthouden wij onszelf de kans te experimenteren met de hoogste dimensies van het menselijk leven.”

Is het moeilijk om die meer spirituele kant te ontdekken?

“Nou, besef je voordat je begint eerst dat de tijd waarin we momenteel leven vanuit de basis niet bijzonder spiritueel is. Dus ja, het is niet bepaald makkelijk en het komt ook niet altijd uit, het is niet altijd even convenient, om in deze tijd de spirituele dimensie te betreden. Het is bijna alsof het grootste deel van de maatschappij een obstakel vormt op de weg naar een spiritueel leven.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Waar kan ik beginnen als ik die weg alsnog wil betreden?

“Het beginpunt is altijd de geest, gezien het het meest belangrijke onderdeel van ons menszijn is. Je moet logica en geest beginnen te gebruiken om de complexiteit van het menszijn te kunnen begrijpen. Begin door serieus te investeren in het lezen van spirituele literatuur.

Terwijl je dat doet is het wel belangrijk te onthouden en begrijpen dat de geest alleen het beginpunt is. De geest alleen is niet voldoende om je in die spirituele dimensie te brengen. Daarvoor heb je een diepe en intensieve ervaring nodig, die je kunt bereiken door volhoudende beoefening van yoga en een opzettelijke zoektocht naar intense ervaringen. Deze ervaringen kunnen zowel om de hoek van waar je woont plaatsvinden als duizenden kilometers ver weg.

Yoga is op verschillende manieren een methode om jezelf te ontdekken en zelfkennis op te doen. Zij die de hoogste levels bereikt hebben, hebben in volle overtuiging gezocht naar zichzelf. Dus, als je echt het hoogste niveau van yoga en het menselijk leven wil bereiken dan moet je alle delen van jezelf los kunnen laten die niet essentieel zijn of niet berust zijn op waarheid.”

Hoe zou je inner peace omschrijven?

“Het is belangrijk om je te realiseren dat ware inner peace niets tastbaars is. Het is zelfs niet iets wat je kunt beschrijven. Het is een diepgaande ervaring die in ons allen schuilt. We hebben allemaal de capaciteit om de meest mystieke soort vredigheid op te roepen, omdat het wezenlijk onderdeel is van onze natuur. Echter, het kost wel diepgaande discipline en toewijding om in contact te komen met dit deel van onszelf.”

Hoe doe je dat?

“We zijn in dit bijzondere leven gezegend met allerlei ‘bruggen’ en ‘deuren’ die ons kunnen leiden naar deze diepgaande staat van zijn. Een aantal krachtige en toegankelijke paden die ik daar graag voor gebruik zijn ademhaling, muziek, natuur en ongebreidelde intimiteit tussen mensen.”

Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe blijf je kalm en vredig in deze hectische maatschappij?

“Het meest belangrijk is het cultiveren van het bewustzijn dat inner peace en blijdschap nooit van externe bronnen komen. Er is geen persoon of ding dat je gelukkig kan maken. Zoiets moet van binnenuit komen door volhoudende en intensieve spirituele discipline en oefening.”

Meer lezen

Laruga Glaser over hoe yoga haar deed beseffen meer te zijn dan ze dacht dat ze was.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yogaleraar Govinda Kai legt uit: inner peace komt van binnenuit
Sluiten