Emma Bering
Emma Bering Psyche 23 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

The Sex Issue: deze 5 dingen over seks hoef je écht niet meer te geloven

Zonder dat je het wellicht in de gaten hebt, spoken er veel gedachten over seks door je hoofd. Dat kan komen door je cultuur, de maatschappij, de druk van social media én de druk die je op jezelf legt. Seksuoloog Kimberly Johnson legt uit waarom je deze 5 dingen beter nú kan vergeten voor een beter en vrijer seksleven.

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen onzeker zijn tijdens de seks. En dat is zonde! Seksuoloog Johnson legt uit hoe we deze 5 meest voorkomende gedachten kunnen vergeten.

1. Dat je de seks verpest als je een pauze inlast of het ritme verandert

Veel vrouwen durven niet te stoppen of een pauze in te lassen tijdens de seks, omdat ze dan denken dat ze het verpesten voor de ander. In het geval van een sekspartij met een man en een vrouw, zou er volgens de seksuoloog angst zijn dat de man misschien zijn erectie verliest die hij niet meer terug kan krijgen.

Volgens Johnson hoeft dat helemaal niet te gebeuren. Sterker nog, het kan juist zorgen voor meer opwinding en de onderlinge connectie verbeteren. Uiteindelijk zorgt het er juist voor dat je meer in het moment leeft en dat je samen iets doet wat meer dan alleen fysiek is.

Dit vind je misschien ook interessant: Zoveel seks heb je nodig om gezond te blijven (volgens onderzoek van Harvard)

2. Dat je een laag ‘libido’ hebt als je geen zin hebt in de seks die je wordt aangeboden

Er zijn veel vrouwen die denken dat ze een laag libido hebben of dat ze gewoon geen zin meer in seks hebben als dat ze wordt aangeboden. Vaak gaat het er niet om dat deze vrouwen geen zin meer hebben in seks, maar dat ze geen zin hebben in de seks die hen wordt aangeboden. Daarnaast weten ze ook niet hoe ze seks kunnen hebben die ze wel leuk vinden. Herkenbaar?

Seks kan na verloop van tijd routine worden, wat betekent dat de seks altijd hetzelfde is. Vaak omdat vrouwen seks pas succesvol vinden zodra er een climax is. Het gaat hierbij dus meer om het uiteindelijke doel in plaats van de weg daar naartoe. Aangezien dat doel altijd hetzelfde is, wordt de seks na een tijdje saai. Om dit op te lossen moet je dus bij jezelf nagaan wat voor soort seks wel zou zorgen voor opwinding. En dit vooral communiceren met je partner.

Lees ook: The Sex Issue: zo verbeter jij je seksleven (zonder speeltjes of spannende extra’s)

3. Dat seks altijd penis-in-vagina (PIV) betekent

De meeste mensen zien seks als penis-in-vagina penetratie (PIV). Maar seks is en kan zoveel meer zijn dan alleen dat. Het gevaar van deze gedachte is dat jij en je partner het voorspel gaan afraffelen om maar zo snel mogelijk richting de PIV te kunnen gaan. Daar wordt de seks ook heel eenzijdig van, waardoor het ook niet meer spannend is. Hoe minder je haast, hoe leuker het voor jullie is.

4. Dat als je eenmaal bent begonnen, je het ook af moet maken

Ondanks dat veel vrouwen dit denken, is dit volgens Johnson niet het geval. Vrouwen moeten zich tijdens de seks comfortabel en veilig genoeg voelen om de seks te stoppen of te pauzeren. Vrouwen gaan vaak door omdat het makkelijker is om het maar af te maken in plaats van te zeggen dat je niet meer wilt.

Lees ook: Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?

Door dingen te zeggen als “Ik zou graag heel even willen pauzeren” of “Ik ben er niet helemaal bij met mijn hoofd, kunnen we dit een andere keer afmaken?” kan je diegene op en nette manier laten weten dat je even klaar bent, zonder diegene te kwetsen. Seks is tenslotte iets wat je samen doet, dus rekening met elkaar houden hoort er gewoon bij.

5. Dat het beter is om seks te hebben zonder emotionele connectie

Johnson ziet steeds meer vrouwen die seks op een mannelijke manier bekijken. Met zoveel mogelijk mannen seks hebben zonder emotionele connectie. Maar er zijn genoeg vrouwen die juist die emotionele connectie tijdens de seks zoeken, en dat is niet erg. Dat is juist wat seks zo bijzonder kan maken. We willen je wel nog de volgende tip meegeven: blijf vooral bij jezelf, doe geen dingen die niet goed voelen en doe wat jij wilt doen.

Meer artikelen lezen over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️