Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 10 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

6 natuurlijke tips om je menstruatiepijn te verlichten

Ons maandelijks feestje, noemen we het ook wel. Terwijl het voor veel vrouwen toch echt het tegenovergestelde is. Pijn in de rug, het hoofd en krampen in de buik… Voor sommigen is het écht 2 tot 5 dagen afzien. Wat kun je doen om je ongesteldheid een beetje dragelijker te maken? We delen 6 natuurlijke tips tegen menstruatiepijn.

Een paracetamol kan wonderen doen, maar je wilt niet elke maand weer aan de gang gaan met pijnstilling. Zijn er ook andere manieren om de menstruatiepijn te verlichten?

Klachten bij menstruatiepijn

Bij menstruatiepijn gaat het meestal om steken en krampen in de onderbuik. Die pijn kan doortrekken naar de rug en de benen. Alsof dat nog niet genoeg discomfort is, kan je tijdens je menstruatie ook last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, vermoeidheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en duizeligheid.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stemmingswisselingen. Huilen om foto’s van kittens, geïrriteerd zijn om een reden die je nu niet meer kan bedenken, je kent het wel.

Lees ook: PMS en PMDD: Dit is wat het is en zo ga je ermee om

Pak je rust

Daarom is onze allereerste tip tegen menstruatiepijn ook: wees lief voor jezelf. Wist je dat vrouwen in een aantal Aziatische landen, en verschillende bedrijven zoals het Amerikaanse Nike een dag vrij krijgen als ze ongesteld zijn? Nu is dat in Nederland natuurlijk (nog) geen werkelijkheid, maar dat betekent niet dat je het zelf niet rustiger aan kan doen.

Probeer niet alles te willen. Ja, ongesteldheid hoort er nou eenmaal bij, maar dat betekent niet dat je voor 100 procent moet doorgaan. Rust en ontspanning kan écht helpen tegen de menstruatiepijn. Die rommel in huis kan morgen ook nog opgeruimd worden en je vrienden vinden het echt niet erg als je er één keer niet bij bent.

Zorg dat je een kruik in huis hebt. Heb je last van krampen en menstruatiepijn? Maak de kruik warm en leg die bij je buik of rug. Een warm bad kan ook helpen je spieren te ontspannen, maar dan moet je er natuurlijk wel één hebben. Gelukkig kan ook een warme douche helpen te ontspannen.

Ook interessant: Menstruatie blijft uit: dit is waarom je (ineens) later ongesteld wordt

Een andere manier om je menstruatiepijn te verlichten en te ontspannen is yoga. In dit artikel lees je alle do’s en don’ts van yoga tijdens je menstruatie.

Andere natuurlijke tips tegen menstruatiepijn

Naast rust en ontspanning zijn er nog een aantal natuurlijke tips tegen menstruatiepijn te proberen.

Masseren

Vraag je partner om je onderrug te masseren, het zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat jouw stress vermindert. Je kan ook zelf je eigen buik masseren. Leg daarvoor allebei je duimen op je navel en vorm een driehuik met je handen. Laat je duimen liggen en draai met je handen cirkels over je buik.

Bewegen

Als je veel menstruatiepijn hebt, zal je niet echt zitten te springen om intensief te gaan sporten. Toch kan bewegen bij sommige mensen helpen tegen de pijn.

Bij het sporten maakt je lichaam namelijk endorfine aan. De eigenschappen van deze stof zijn hetzelfde als die van pijnstillers, zoals morfine. Is echt sporten te veel? Ga dan wandelen of doe oefeningen op je rug.

Gemberthee

Veel vocht binnenkrijgen is sowieso een goed idee tijdens je menstruatie. Vooral gemberthee kan je helpen tegen de menstruatiepijn en tegen de misselijkheid, omdat gember al eeuwenlang bekend staat als een specerij met pijnremmende eigenschappen.

Must read: Last van hoofdpijn of migraine tijdens je menstruatie? Dit doe je eraan

Kaneel

Is gember niets voor jou? Dan kan je ook voor kaneel kiezen. In de Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang gezien als geneesmiddel voor medische klachten, waaronder menstruatieklachten. Gelukkig is het niet moeilijk om kaneel binnen te krijgen. Doe bijvoorbeeld een halve theelepel kaneel door je thee, of roer het door je yoghurt of havermout.

Calcium

Calcium verlicht de pijn en helpt je minder slap en futloos te voelen. Je vindt dit natuurlijk in melk en yoghurt, maar ook in groene bladgroentes als boerenkool en spinazie.

Magnesium helpt overigens de calcium sneller op te nemen in het lichaam. Pure chocolade, bananen, vis, avocado’s, bonen en noten zijn allemaal producten die magnesium bevatten.

Orgasme

Een orgasme ontspant de spieren en is een natuurlijke pijnstilling. Sommige vrouwen vinden seks niet prettig tijdens de menstruatie. Vergeet niet dat er ook andere manieren zijn om een orgasme te krijgen dan alleen via penetratie. Kijk waar jij bij je prettig bij voelt. Als je er helemaal niet aan moet denken, dan is dat natuurlijk ook oké.

Meer weten over je menstruatie(cyclus)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️